reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

reklama
Jezu laski ale każda kobieta ma te czarne kropki na jajnikach (pecherzyki). Jedna ma ich mniej druga więcej i dopóki np nie tworzą koralików dookoła to jest OK. To nie jest tak że bez pcos jest ich 1-2 sztuki. Jest ich mniej ale jednak zazwyczaj występują w liczbie mnogiej.
Mi moja gin pokazuje ekran w trakcie usg i uwazam, ze zawsze warto zadawać pytania, ja czasem pytam np czy taki obraz jest typowy albo czy to co widzę to coś złego. Nigdy lekarz mnie nie zbył, zawsze wszystko dokładnie tłumaczy :) ale jakby ktoś mi pokazał to zdjęcie rok temu to tez bym nie miała pojęcia czy to normalny wygląd jajnika ;)

A jaki obraz widywałas u siebie?
Wiesz co, musiałabym przegrzebać czy mam jakieś zdjęcia z fazy przedowulacyjnej. Ostatnio byłam kilka razy po owu wiec to chyba nie ma co porównywać. Napewno takiej ilości jak wspomniałam nie widziałam u siebie, może nie zwróciłam uwagi ale dopóki ginekolog nie powie ze cos jest nie tak to nie wnikam 🤷🏽‍♀️ on jest lekarzem nie ja 🤷🏽‍♀️🤷🏽‍♀ PCOS napewno nie mam wiec mam prawo nie wiedzieć jak wygląda 🤷🏽‍♀️😁

Wiesz co, musiałabym przegrzebać czy mam jakieś zdjęcia z fazy przedowulacyjnej. Ostatnio byłam kilka razy po owu wiec to chyba nie ma co porównywać. Napewno takiej ilości jak wspomniałam nie widziałam u siebie, może nie zwróciłam uwagi ale dopóki ginekolog nie powie ze cos jest nie tak to nie wnikam [emoji2374] on jest lekarzem nie ja [emoji2374][emoji2979] PCOS napewno nie mam wiec mam prawo nie wiedzieć jak wygląda [emoji2374][emoji16]

Wydaje mi się ze te pecherzyki ułożone obwodowo (typowy obraz dla PCO) to taki trochę egzotyczny widok [emoji23] ja mam jeden jajnik wyglądający trochę na PCO (właśnie z uwagi na ułożenie pęcherzyków), ale i badania hormonalne są ok, i owulacje się odbywają, nie mam innych niepokojących objawów wiec po prostu taki se ten jajnik jest. Mniej go lubię, ale jest [emoji16] normalnie te pecherzyki nie są tak ułożone jak korale i może jest ich nieco mniej to i może widok jest mniej szokujący. Mi ostatnio lekarz pokazał bardzo dokładnie ten mój lepszy jajnik tuż po okresie i w sumie to wyglądało to niezachecajaco na moje laickie oko [emoji23]

Wydaje mi się ze te pecherzyki ułożone obwodowo (typowy obraz dla PCO) to taki trochę egzotyczny widok [emoji23] ja mam jeden jajnik wyglądający trochę na PCO (właśnie z uwagi na ułożenie pęcherzyków), ale i badania hormonalne są ok, i owulacje się odbywają, nie mam innych niepokojących objawów wiec po prostu taki se ten jajnik jest. Mniej go lubię, ale jest [emoji16] normalnie te pecherzyki nie są tak ułożone jak korale i może jest ich nieco mniej to i może widok jest mniej szokujący. Mi ostatnio lekarz pokazał bardzo dokładnie ten mój lepszy jajnik tuż po okresie i w sumie to wyglądało to niezachecajaco na moje laickie oko [emoji23]
Tzn mnie moze nie tyle zszokował ten widok co dał do myślenia. Wiec dzięki @Lucy97 teraz wiem jak to wygląda 😁 i dzięki za wytłumaczenie, jak będę na wizycie rzuce okiem dokładniej 🧐😁

Tzn mnie moze nie tyle zszokował ten widok co dał do myślenia. Wiec dzięki @Lucy97 teraz wiem jak to wygląda [emoji16] i dzięki za wytłumaczenie, jak będę na wizycie rzuce okiem dokładniej [emoji3166][emoji16]

Gdzieś kiedys czytałam ze najlepiej oglądać pecherzyki antralne na początku cyklu i ze powinno być ich nie mniej niż 5, kilka do kilkunastu. No ale mało kto robi usg podczas okresu [emoji23]

Ja mam takie zdjęcia 🤣 Wiedziałam, że to pęcherzyki, ale nie miałam pojęcia, że ich ułożenie czy ilość mogą wskazywać na pcos 🙆‍♀️

Załączniki

• d52d166b-b0e6-4366-a403-e3d81711f550.jpg
    d52d166b-b0e6-4366-a403-e3d81711f550.jpg
    45 KB · Wyświetleń: 117
  • 7c1f685b-bd2a-4b51-8e0c-0bdf0b34318a.jpg
    7c1f685b-bd2a-4b51-8e0c-0bdf0b34318a.jpg
    28,5 KB · Wyświetleń: 115
reklama
Do góry