reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2022

reklama
Jezu laski ale każda kobieta ma te czarne kropki na jajnikach (pecherzyki). Jedna ma ich mniej druga więcej i dopóki np nie tworzą koralików dookoła to jest OK. To nie jest tak że bez pcos jest ich 1-2 sztuki. Jest ich mniej ale jednak zazwyczaj występują w liczbie mnogiej.
Mi moja gin pokazuje ekran w trakcie usg i uwazam, ze zawsze warto zadawać pytania, ja czasem pytam np czy taki obraz jest typowy albo czy to co widzę to coś złego. Nigdy lekarz mnie nie zbył, zawsze wszystko dokładnie tłumaczy :) ale jakby ktoś mi pokazał to zdjęcie rok temu to tez bym nie miała pojęcia czy to normalny wygląd jajnika ;)

A jaki obraz widywałas u siebie?
Wiesz co, musiałabym przegrzebać czy mam jakieś zdjęcia z fazy przedowulacyjnej. Ostatnio byłam kilka razy po owu wiec to chyba nie ma co porównywać. Napewno takiej ilości jak wspomniałam nie widziałam u siebie, może nie zwróciłam uwagi ale dopóki ginekolog nie powie ze cos jest nie tak to nie wnikam 🤷🏽‍♀️ on jest lekarzem nie ja 🤷🏽‍♀️🤷🏽‍♀ PCOS napewno nie mam wiec mam prawo nie wiedzieć jak wygląda 🤷🏽‍♀️😁

Wiesz co, musiałabym przegrzebać czy mam jakieś zdjęcia z fazy przedowulacyjnej. Ostatnio byłam kilka razy po owu wiec to chyba nie ma co porównywać. Napewno takiej ilości jak wspomniałam nie widziałam u siebie, może nie zwróciłam uwagi ale dopóki ginekolog nie powie ze cos jest nie tak to nie wnikam [emoji2374] on jest lekarzem nie ja [emoji2374][emoji2979] PCOS napewno nie mam wiec mam prawo nie wiedzieć jak wygląda [emoji2374][emoji16]

Wydaje mi się ze te pecherzyki ułożone obwodowo (typowy obraz dla PCO) to taki trochę egzotyczny widok [emoji23] ja mam jeden jajnik wyglądający trochę na PCO (właśnie z uwagi na ułożenie pęcherzyków), ale i badania hormonalne są ok, i owulacje się odbywają, nie mam innych niepokojących objawów wiec po prostu taki se ten jajnik jest. Mniej go lubię, ale jest [emoji16] normalnie te pecherzyki nie są tak ułożone jak korale i może jest ich nieco mniej to i może widok jest mniej szokujący. Mi ostatnio lekarz pokazał bardzo dokładnie ten mój lepszy jajnik tuż po okresie i w sumie to wyglądało to niezachecajaco na moje laickie oko [emoji23]

Wydaje mi się ze te pecherzyki ułożone obwodowo (typowy obraz dla PCO) to taki trochę egzotyczny widok [emoji23] ja mam jeden jajnik wyglądający trochę na PCO (właśnie z uwagi na ułożenie pęcherzyków), ale i badania hormonalne są ok, i owulacje się odbywają, nie mam innych niepokojących objawów wiec po prostu taki se ten jajnik jest. Mniej go lubię, ale jest [emoji16] normalnie te pecherzyki nie są tak ułożone jak korale i może jest ich nieco mniej to i może widok jest mniej szokujący. Mi ostatnio lekarz pokazał bardzo dokładnie ten mój lepszy jajnik tuż po okresie i w sumie to wyglądało to niezachecajaco na moje laickie oko [emoji23]
Tzn mnie moze nie tyle zszokował ten widok co dał do myślenia. Wiec dzięki @Lucy97 teraz wiem jak to wygląda 😁 i dzięki za wytłumaczenie, jak będę na wizycie rzuce okiem dokładniej 🧐😁

Tzn mnie moze nie tyle zszokował ten widok co dał do myślenia. Wiec dzięki @Lucy97 teraz wiem jak to wygląda [emoji16] i dzięki za wytłumaczenie, jak będę na wizycie rzuce okiem dokładniej [emoji3166][emoji16]

Gdzieś kiedys czytałam ze najlepiej oglądać pecherzyki antralne na początku cyklu i ze powinno być ich nie mniej niż 5, kilka do kilkunastu. No ale mało kto robi usg podczas okresu [emoji23]

Ja mam takie zdjęcia 🤣 Wiedziałam, że to pęcherzyki, ale nie miałam pojęcia, że ich ułożenie czy ilość mogą wskazywać na pcos 🙆‍♀️

Załączniki

• d52d166b-b0e6-4366-a403-e3d81711f550.jpg
    d52d166b-b0e6-4366-a403-e3d81711f550.jpg
    45 KB · Wyświetleń: 120
  • 7c1f685b-bd2a-4b51-8e0c-0bdf0b34318a.jpg
    7c1f685b-bd2a-4b51-8e0c-0bdf0b34318a.jpg
    28,5 KB · Wyświetleń: 118
reklama
Do góry