reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

Ogólnie, jak to wygląda, w którym dniu cyklu się zgłosić, czy leki są drogie, czy są dostępne w każdej aptece :) ciekawi mnie jak wygląda cały proces :)

Ja miałam przeróżne stymulację, w różnych dniach cyklu. Przykładowo brałam lamette od 5 do 10 dc to jest popularny lek. Kosztuje około 50 zł, ale jest tam 30 tabletek wiec na 6 cykli wystarcza.
Miałam jakiś zastrzyk, raz 8 a następnie 12 dc… Niestety nazwy nie pamietam, ale to była droższa zabawa.
Ogólne nigdy nie wyhodowałam więcej niż jednego pęcherzyka, ale na stymulacji miałam wcześniej owulacje niż w naturalnym wydaniu.
Najlepiej zgłosić się do lekarza zaraz na samym początku cyklu, bo niektórzy zalecają leki już od 3 dnia. ☀️

reklama
cześć! Co już diagnozowaliscie? Jakaś konkretna diagnostyka w związku z tymi poronieniami? Pytam bo sama jestem po 3 biochemicznych i zaczęłam swoją drogę diagnostyczną 😝

My mamy dużo za sobą.
Została nam tylko rozszerzona immunologia, ale póki co ja nie chce jeszcze jej diagnozować. Taka moja fanaberia. Poza tym drożność, laparoskopia, histeroskopia, oczywiście nasienie, pakiet na trombofilie, kariotypy, regularny monitoring itp.

@LaLaLaKoala jeszcze druga część 👌
W sumie to co Ci opisałam, to połowa drogi w pełnym pakiecie stymulacji. Stymulacja powinna być połączona z monitoringiem by wiedzieć kiedy wstrzyknąć lek na pęknięcie pęcherzyka- przykładowo Ovitrelle. Nie wstrzykuje się tego na podstawie kalendarzyka, a bazując na wielkości pęcherzyka. Ja przykładowo wstrzykuje kiedy pęcherzyk ma około 20 mm. Owulacja powinna nastąpić około 36h po podaniu leku.
Po owulacji naczęściej dostaje się progesteron/ luteinę i bierze sie to przez określoną ilość dni, następnie Beta. Negatywna- leki w odstawke, pozytywna- kontynuacja.
Po odstawieniu proga okres przychodzi po kilku dniach :)
Tak wyglada cały schemat stymulacji po Bożemu, ale wiadomo ile lekarzy tyle teorii. ;)

@LaLaLaKoala jeszcze druga część 👌
W sumie to co Ci opisałam, to połowa drogi w pełnym pakiecie stymulacji. Stymulacja powinna być połączona z monitoringiem by wiedzieć kiedy wstrzyknąć lek na pęknięcie pęcherzyka- przykładowo Ovitrelle. Nie wstrzykuje się tego na podstawie kalendarzyka, a bazując na wielkości pęcherzyka. Ja przykładowo wstrzykuje kiedy pęcherzyk ma około 20 mm. Owulacja powinna nastąpić około 36h po podaniu leku.
Po owulacji naczęściej dostaje się progesteron/ luteinę i bierze sie to przez określoną ilość dni, następnie Beta. Negatywna- leki w odstawke, pozytywna- kontynuacja.
Po odstawieniu proga okres przychodzi po kilku dniach :)
Tak wyglada cały schemat stymulacji po Bożemu, ale wiadomo ile lekarzy tyle teorii. ;)
Dziękuję :)

Tak też uważa moja gin, ja też się staram tak myśleć. Boje się jedynie czy po zabiegu nie będzie zrostów i czy sytuacja się nie powtórzy ... Zobaczymy co czas pokaże 🙏
Życzę Ci, żeby wszystko było ok.
Wiem przez co przechodzisz i ściskam Cię mocno.

Pocieszę Cię, że jestem po zabiegu 2,5 miesiąca i dostaliśmy zielone 🟢 już na ten cykl.
Obyś szybko wróciła do sił fizycznych, tego Ci życzę.

My mamy dużo za sobą.
Została nam tylko rozszerzona immunologia, ale póki co ja nie chce jeszcze jej diagnozować. Taka moja fanaberia. Poza tym drożność, laparoskopia, histeroskopia, oczywiście nasienie, pakiet na trombofilie, kariotypy, regularny monitoring itp.
U mnie immunologia byla strzałem w 10. Komorki nk na poziomie 19 a później na 24% przy czym powinno być kolo 10%. Wszystkie zapłodnione jajeczka czy zagnieżdżone zarodki moje ciało usuwało samo. Sterydy, wlewy z intralispodu i donosiłam ciaze (dwie poprzednio porobione) z niej mam corke.

reklama
U mnie immunologia byla strzałem w 10. Komorki nk na poziomie 19 a później na 24% przy czym powinno być kolo 10%. Wszystkie zapłodnione jajeczka czy zagnieżdżone zarodki moje ciało usuwało samo. Sterydy, wlewy z intralispodu i donosiłam ciaze (dwie poprzednio porobione) z niej mam corke.

Pewnie kiedyś się tym zajmę przed in vitro.
Póki co zapobiegawczo mam mały dawki encortonu, ale i tak nie pomogły

Do góry