reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

Zawsze na USG mówiła, że ni wygląda na to, że owulacja była. Endometrium zawsze podobno okey.
Jeżeli chodzi o badania to :
FSH 3dc : 10,30 podobno za wysokie i zaczęłam brać wszystkie te castagnusy miovelia itp. i po miesiącu powtórzyłam w 2cd i było 9.03
LH 2dc : 5.15
Prolaktyna 2dc : 19.10
Homocysteina : 11.10 też podobno za wysoka dlatego wykonałam badania stąd wiem, że mam tą mutację MTHFR
Robiłam też cały pakiet tarczycowy wyszło wysokie tsh i anty - top. Biorę eutyrox.
Wyeliminowałam też laktozę oraz staram się ograniczać gluten ze względu na tą podwyższona homocysteine. Ogólnie robię wszystko co zaleca dr a jednak efektów nie widać.
Ufasz temu lekarzowi? Nie rozumiem jak może w drugiej fazie cyklu mówić, ze endo jest ok i jednoczenie stwierdzić, ze nie było owu. Mi w takim przypadku kazali badać progesteron, monitorować owulacje, no wiesz, upewnić się, jeśli były wątpliwości.

Chodziły głosy, ze niektórzy lekarze odchodzą od patrzenia na stosunek LH do FSH, nie odswiezalam tych informacji, u mnie jakiś czas temu jeszcze patrzyli. Jeśli wyniki masz z jednego miesiąca to masz dość niski ten współczynnik, niby idealnie jest jak jest bliski 1.
Samo FSH nie wiem czy jest za wysokie 🤔
O homo się nie wypowiem, bo nie mam tego problemu. @jotte zrób wykład 😁

Lista potencjalnych badań jest długa, ja bym narazie dorzuciła jeszcze AMH i poszła na konsultacje u kogoś innego, tak, na wszelki wypadek. Ale to ja, jak mi coś nie pasowało u lekarza to po prostu szukałam kogoś innego i zwykle mi się to opłacało.

reklama
@coca @Domi9685 robię wykład:
Taka homo jest odrobinę podwyższona, ale bez tragedii. Teoria że homocysteina powinna być max 7-8 została rozdmuchana przez producentów supli. Ja miałam homo 9,5 i lekarze mówili że jest OK. 11,5 wolałabym zbić. Metylowany kwas foliowy + b12 wg dawki zaleconej przez lekarza.

Tak, ja wykonałam juz bardzo dużo badań. Mam niedoczynność tarczycy. Mutację MTHFR.
Ogólnie przyjmuje eutyrox 25, castagnus, B complex ( ze wzgledu na podwyższoną homocysteinę), Miovelie, oraz acard. Miałam jeden cykl monitorowany i stymulowany Etrulizem. Pęcherzyk urósł do 21 mm (usg 2 11 dniu cyklu) w 12 dniu przyjełam zastrzyk Ovitrelle 250 ale niestety okazało się, że pecherzyk nie pękł. U mnie problemem jest brak owulacji. Przyjmuje wszystkie te leki suplementy natomiast nic nie dają.
Witaj, robiłaś krzywą cukrową? Obraz jajników z usg nie wskazuje na pco lub pcos? Myślałaś o zrobieniu drożności jajowodów? No i partner koniecznie do badania ;)
Ja tez nie mam swoich owulacji, od półtora roku jestem na stymulacjach i bez efektu 🤷🏻‍♀️ wiec nie jesteś sama ze swoim problemem :) ściskam

Witaj, robiłaś krzywą cukrową? Obraz jajników z usg nie wskazuje na pco lub pcos? Myślałaś o zrobieniu drożności jajowodów? No i partner koniecznie do badania ;)
Ja tez nie mam swoich owulacji, od półtora roku jestem na stymulacjach i bez efektu 🤷🏻‍♀️ wiec nie jesteś sama ze swoim problemem :) ściskam
U ciebie jaka przyczyna braku owu?

Ja to chyba raz mam, raz nie mam 😏... aktualnie 27dc i brak owu badałam wczoraj proga i poniżej 1, miesiąc temu badałam to 14 było, więc jestem ciekawa kiedy dostanę tą @.
Miałam wczoraj USG to stwierdziła, że jeden jajnik wygląda jej na policystyczny... 🙄., więc może to jest przyczyną, lub stres ponieważ w tym miesiącu dużo tego było 🤭 bo prolaktynę na początku cyklu miałam coś 11-12.

U ciebie jaka przyczyna braku owu?

Ja to chyba raz mam, raz nie mam 😏... aktualnie 27dc i brak owu badałam wczoraj proga i poniżej 1, miesiąc temu badałam to 14 było, więc jestem ciekawa kiedy dostanę tą @.
Miałam wczoraj USG to stwierdziła, że jeden jajnik wygląda jej na policystyczny... 🙄., więc może to jest przyczyną, lub stres ponieważ w tym miesiącu dużo tego było 🤭 bo prolaktynę na początku cyklu miałam coś 11-12.
W moim przypadku najprawdopodobniej przyczyną jest IO i pcos. Regularny brak owulacji nie wyklucza spontanicznie pojawiającej się owulki raz na jakiś czas :) robisz monitoringi?

Ufasz temu lekarzowi? Nie rozumiem jak może w drugiej fazie cyklu mówić, ze endo jest ok i jednoczenie stwierdzić, ze nie było owu. Mi w takim przypadku kazali badać progesteron, monitorować owulacje, no wiesz, upewnić się, jeśli były wątpliwości.

Chodziły głosy, ze niektórzy lekarze odchodzą od patrzenia na stosunek LH do FSH, nie odswiezalam tych informacji, u mnie jakiś czas temu jeszcze patrzyli. Jeśli wyniki masz z jednego miesiąca to masz dość niski ten współczynnik, niby idealnie jest jak jest bliski 1.
Samo FSH nie wiem czy jest za wysokie 🤔
O homo się nie wypowiem, bo nie mam tego problemu. @jotte zrób wykład 😁

Lista potencjalnych badań jest długa, ja bym narazie dorzuciła jeszcze AMH i poszła na konsultacje u kogoś innego, tak, na wszelki wypadek. Ale to ja, jak mi coś nie pasowało u lekarza to po prostu szukałam kogoś innego i zwykle mi się to opłacało.
Czy ufam, wydaje mi się, że wiedzę ma dużą bo jak byłam u lekarza rodzinnego w sprawie szczepienia na WZW typu b ( ginekolog kazał zbadać poziom przeciwciał i okazało się, że mam za niskie i muszę się doszczepic) to lekarz rodzinny wgl nie slyszal o tej homocysteine i mutacji. Tutaj na forum nawet dziewczyna polecała ta Pania dr. Widzę, że ma dużo pacjentek wydaje mi się, że jest kompetentna ale nie bylam u nikogo innego w tej sprawie więc nie wiem. Mężowi też kazała zbadać ta homocysteine no i teraz nasienie tak jak mówiłam. Na następnej wizycie zapytam się o to AMH bo nie wiem czy jak teraz biorę duphaston to czy mogę zrobić to badanie i wgl czy to się w jakimś konkretnym dniu cyklu robi?
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi 😊

@coca @Domi9685 robię wykład:
Taka homo jest odrobinę podwyższona, ale bez tragedii. Teoria że homocysteina powinna być max 7-8 została rozdmuchana przez producentów supli. Ja miałam homo 9,5 i lekarze mówili że jest OK. 11,5 wolałabym zbić. Metylowany kwas foliowy + b12 wg dawki zaleconej przez lekarza.
Od uzyskania tego wyniku biorę b complex with metafolin and intrinsic factor. Wyeliminowałam tez laktozę no i staram się spożywać jak najmniej produktów z glutenem według zaleceń lekarki

reklama
Krzywej nie robiłam, robiłam tylko glukozę i insulinę i ten wskaźnik HOMA miałam troszkę podwyższony biorę miovelie na to no
i staram się jeść zdrowo i zwracać uwagę na insekt glikemiczny ale szczerze mówiąc ciężko jest tak nagle wszystko zmienic

Do góry