reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2022

Cześć dziewczyny, czy któraś z Was miała podobne doświadczenia podczas obserwacji przy użyciu testów owulacyjnych- jestem w drugim cyklu starań z ich użyciem, w pierwszym kreska pojawiała się stopniowo, w tym cyklu (14dzien) z całkowitej bieli w drugi dzień mocno widoczna. Robiłam dalej i jej intensywność codziennie była inna. W końcu przestałam, uznałam że owulacja prawdopodobnie nastąpiła skoro dwie kreski się pojawiły, dużo przejrzystego śluzu ale nie ciągnący, brak bólu owulacyjnego. Minęło 10 dni od teoretycznej owulacji i poczułam mocne kłucie w jajniku identyczne jak ból owulacyjny, do tego bardzo dużo białego ciągnącego śluzu. Z ciekawości zrobiłam test owulacyjny i są dwie kreski. Test ciążowy negatywny. Czy jest większe prawdopodobieństwo że teraz właśnie mam opóźniona owulację czy te symptomy są przed okresowe/ wczesno ciążowe? Wnikliwa obserwacja odkąd planujemy dziecko daje mi dużo sprzecznych sygnałów... Życzę wszystkim powodzenia i jeśli któraś z Was miała podobne doświadczenia niech da znać czy ja już świruje 😄
Sama obecność dwóch kresek nie świadczy o zbliżającej się owulacji.
Kreska musi być tak samo mocna albo i ciemniejsza niż kontrolna. Wtedy dopiero jest pozytywny test.

Ostatnia edycja:
reklama
Cześć dziewczyny, czy któraś z Was miała podobne doświadczenia podczas obserwacji przy użyciu testów owulacyjnych- jestem w drugim cyklu starań z ich użyciem, w pierwszym kreska pojawiała się stopniowo, w tym cyklu (14dzien) z całkowitej bieli w drugi dzień mocno widoczna. Robiłam dalej i jej intensywność codziennie była inna. W końcu przestałam, uznałam że owulacja prawdopodobnie nastąpiła skoro dwie kreski się pojawiły, dużo przejrzystego śluzu ale nie ciągnący, brak bólu owulacyjnego. Minęło 10 dni od teoretycznej owulacji i poczułam mocne kłucie w jajniku identyczne jak ból owulacyjny, do tego bardzo dużo białego ciągnącego śluzu. Z ciekawości zrobiłam test owulacyjny i są dwie kreski. Test ciążowy negatywny. Czy jest większe prawdopodobieństwo że teraz właśnie mam opóźniona owulację czy te symptomy są przed okresowe/ wczesno ciążowe? Wnikliwa obserwacja odkąd planujemy dziecko daje mi dużo sprzecznych sygnałów... Życzę wszystkim powodzenia i jeśli któraś z Was miała podobne doświadczenia niech da znać czy ja już świruje 😄
Dwie kreski na teście owu mogą Ci wychodzić przez cały cykl. Nawet w trakcie miesiączki. Test owu jest pozytywny gdy testowa kreska jest ciemniejsza od kontrolnej. Wtedy jest pik LH i powinnaś przestać je robić, bo za co najwyżej 70h będzie owulacja.

Możesz mieć w tej chwili po prostu owulację. Możesz mieć też za chwilę okres albo być w ciąży, nikt z nas tego nie przewidzi :).

Masz PCOS? Bo niektórym dziewczynom z PCOS testy owu się słabo sprawdzały.

Dwie kreski na teście owu mogą Ci wychodzić przez cały cykl. Nawet w trakcie miesiączki. Test owu jest pozytywny gdy testowa kreska jest ciemniejsza od kontrolnej. Wtedy jest pik LH i powinnaś przestać je robić, bo za co najwyżej 70h będzie owulacja.

Możesz mieć w tej chwili po prostu owulację. Możesz mieć też za chwilę okres albo być w ciąży, nikt z nas tego nie przewidzi :).

Masz PCOS? Bo niektórym dziewczynom z PCOS testy owu się słabo sprawdzały.
W marcu byłam na kontroli po poronieniu i gin mówił że wszystko jest w porządku.. jeśli w tym cyklu się nie uda zapiszę się chyba na wizytę. W międzyczasie miałam jeszcze jeden cykl 44 dniowy, boje się że z tymi owulacjami coś jest nie tak bo nie czułam symptomów w ostatnich cyklach, a śluz w tym cyklu może być wynikiem oleju z wiesiołka który zażywałam...

W marcu byłam na kontroli po poronieniu i gin mówił że wszystko jest w porządku.. jeśli w tym cyklu się nie uda zapiszę się chyba na wizytę. W międzyczasie miałam jeszcze jeden cykl 44 dniowy, boje się że z tymi owulacjami coś jest nie tak bo nie czułam symptomów w ostatnich cyklach, a śluz w tym cyklu może być wynikiem oleju z wiesiołka który zażywałam...
No tak czy siak źle rozumiałaś wynik testu owu więc w tym celu nic z tego nie wyniesiesz :)

Powiedzcie laski która z was używała ovitrelle? jak to jest, lekarz tak normalnie to przepisuje czy tylko wtedy kiedy są potwierdzone problemy z owulka?
Przepisuje tez kiedy chce mieć większa kontrole nad czasem owulacji, ale osobiście bym nie stosowała gdyby nie było takiej konieczności.
dziewczyny, powiedzcie mi proszę,
wynik progesteron 64,70 nmol/l
w piątek zastrzyk na pęknięcie pęcherzyka,
czy wynik jest ok?
Zastrzyk byl w piątek czy będzie w piątek? Tzn był 01.07 czy będzie 08.07?
Dziewczyny które podchodziły do HSG - pamiętacie jaki miałyście antybiotyk i jakie zalecenia jeśli chodzi o jego branie ?
Doxycyclinum, ale dostałam go na po zabiegu, przed nie brałam nic :)

Lh w ciągu całego cyklu wytwarza się skokowo, po prostu przed owulacją następuje jego peak (z ang. peak - szczyt), to nie jest tak, ze 3/4 cyklu go nie ma i pojawia się tylko w momencie owulacji, raz jest go więcej a raz mniej dlatego zupełnie naturalne jest, ze na testach przez cały cykl będziesz mieć dwie kreski o rożnej intensywności. Za pozytywny uważa się test na którym kreska testowa jest CIEMNIEJSZA od kreski głównej. Po piku, po około 24-72h powinna wystąpić owulacja. Dobrze by było gdybys raz lub dwa poszła na monitoring i kiedy lekarz po usg powie Ci, ze owulacja będzie np za trzy dni to wtedy możesz wykonac testy owulacyjne i zobaczyć czy ich wyniki pokrywają się z obrazem z usg. Trzeba tez pamiętać o odpowiednim przygotowaniu do wykonania testu owu - nie robić go z pierwszego moczu i przed zrobieniem nie pic około 2 godziny. Ważne, ze pik bywa długi - nieraz utrzymuje się nawet dobę lub dłużej, ale bywa tez bardzo krótki - trwa kilka godzin. Dlatego testy w okolicach spodziewanej owulacji powinno się wykonywać nawet kilka razy dziennie, bo można go przegapić ;)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry