reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

Zakładam, że sobie poradzę jak już się dowiem co i jak :) No to dajesz te zasady ;)
Ja póki co serio jestem zielona - moja wiedza sprowadza się do tego, że wiem, że są testy owulacyjne i że mierzy się temperaturę 🙈 Nie używam żadnej aplikacji - wiec tez chętnie pójdę w coś poleconego :)
Mam to samo, jestem zielona, ale chętnie czytam wymiany doświadczeń:) ogólnie nie chce iść w testy owu, bo dla mnie to zacznie spirale stresu i się zafiksuje...

reklama
Zakładam, że sobie poradzę jak już się dowiem co i jak :) No to dajesz te zasady ;)
Ja póki co serio jestem zielona - moja wiedza sprowadza się do tego, że wiem, że są testy owulacyjne i że mierzy się temperaturę 🙈 Nie używam żadnej aplikacji - wiec tez chętnie pójdę w coś poleconego :)

Ja do obserwacji temperatury najbardziej lubię flo, ale są tacy co lubią rozbudowane wykresy, a ten jest raczej tako ultra prosty (dlatego mi pasuje) należy jednak pamiętać, że jak mu się wrzuci pozytywny test owulacyjny to z automatu ustawi owu na następny dzień więc ja tego nie robię bo wolę mieć wykres, na którym owu jest wyliczona z samej temperatury.
Temperatura jest kaprysna więc mierzymy zawsze o tej samej godzinie (u mnie nawet 10 minut przesunięcia ma znaczenie), po minimum 6 godzinach snu, przed wstaniem z łóżka itp. Na temperature wpływają różne czynniki jak na przykład alkohol (u mnie nawet jeden redsik😂🤦‍♀️), choroba czy leki.
No i mierzyć należy cały cykl, najlepszy i najdokładniejszy pomiar jest chyba z pochwy (z pominięciem krwawienia ale jak masz na przykład kubeczek menstruacyjny to możesz i wtedy), ale można też mierzyć rektalnie czy w ustach (najmniej dokładny sposób i bardzo wymagający bo trzeba zawsze w dokładnie tym samym miejscu w ustach, nie gadać przed pomiarem czy nie otwierać ust minimum 15 minut wcześniej). Termometr musi mieć 2 miejsca po przecinku i to w sumie chyba tyle.
Owulacje określa się na podstawie skoku temperatury. Musi być skok o 0,1-0,2 stopnia (lub więcej) od 6 poprzednich temperatur i musi utrzymać się przez minimum 3 dni.
A testy owulacyjne to jak będziesz robić pierwszy raz to polecam pierwszy cykl zacząć dość szybko) od 10 dc na przykład) i robić minimum 2 razy dziennie. Nie jeść, nie pić i nie sikać przez minimum 2 godziny przed testem. Tak będzie Ci najłatwiej wylapac pik. A z czasem się nauczysz jak jest u Ciebie. Ja na przykład mam ultra krótki peak i muszę robić i 5 owulakow dziennie żeby go złapać (ostatnio przy 5 mi się nie udało, a owu raczej była), a są dziewczyny które mają go z 3 dni więc wyłapią przy jednym owulaku dziennie😂

Super świetnie mój stary będzie miał dyżury w pracy (24godzinne, wtedy musi tam być) akurat w moje płodne🤬. A że sezon wakacyjny to nawet nie ma z kim się zamienić na inny termin dyżuru :///
Miał zbadać nasienie w połowie czerwca, ale się pochorował (co źle wpływa na badanie), a poza tym dostał dyżur na ten termin :/ badanie dopiero za miesiąc.
Chciałam już coś wiedzieć, chciałam działać, a czynniki zewnętrzne mi na to nie pozwalają ech 🥺🥺🥺

Do fotografowania testów używam premom, tam też można chyba temperaturę, ale ja tego nie praktykuję. Poza tym wiem że był problem ze znalezieniem jej w sklepie play :O Ja mam zainstalowaną już dawno, ale jak na table ie musiałam zrobić update, to nie znajdywało aplikacji :O

Ja używam ovuview, ale nie testowałam innych, ta mi pasuje, więc nie mam porównania. U mnie pomiar w ustach termometrem elektronicznym, który byl opisany jako owulacyjny (nie ma już ich na rynku, więc nie będe linkować), byl wiarygodny, przy czym bardzo pilnowalam, żeby cały czas mierzyć w tym samym miejscu pod językiem.

Do fotografowania testów używam premom, tam też można chyba temperaturę, ale ja tego nie praktykuję. Poza tym wiem że był problem ze znalezieniem jej w sklepie play :O Ja mam zainstalowaną już dawno, ale jak na table ie musiałam zrobić update, to nie znajdywało aplikacji :O
No właśnie nie bylo i musialam sie uczyc bez🙄 ale chyba juz jest! To to? 😁

Załączniki

• Screenshot_20220608-172115_Google Play Store.jpg
    Screenshot_20220608-172115_Google Play Store.jpg
    206 KB · Wyświetleń: 56
@Alabama89 ja tak jak zazuu do temperatury używam flo a do testów ovu apka premom (potem sobie sprawdzam czy mi się owu naklada z obu apek na ten sam dzień mniej wiecej)
Testy owu robie kilka razy dziennie bo mam bardzo krotki pik, robie zdjęcie i w apke 😁 chociaż teraz to już sama widzę że to pik czy nie 😁

reklama
Do góry