reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2022

Zakładam, że sobie poradzę jak już się dowiem co i jak :) No to dajesz te zasady ;)
Ja póki co serio jestem zielona - moja wiedza sprowadza się do tego, że wiem, że są testy owulacyjne i że mierzy się temperaturę 🙈 Nie używam żadnej aplikacji - wiec tez chętnie pójdę w coś poleconego :)
Mam to samo, jestem zielona, ale chętnie czytam wymiany doświadczeń:) ogólnie nie chce iść w testy owu, bo dla mnie to zacznie spirale stresu i się zafiksuje...

reklama
Zakładam, że sobie poradzę jak już się dowiem co i jak :) No to dajesz te zasady ;)
Ja póki co serio jestem zielona - moja wiedza sprowadza się do tego, że wiem, że są testy owulacyjne i że mierzy się temperaturę 🙈 Nie używam żadnej aplikacji - wiec tez chętnie pójdę w coś poleconego :)

Ja do obserwacji temperatury najbardziej lubię flo, ale są tacy co lubią rozbudowane wykresy, a ten jest raczej tako ultra prosty (dlatego mi pasuje) należy jednak pamiętać, że jak mu się wrzuci pozytywny test owulacyjny to z automatu ustawi owu na następny dzień więc ja tego nie robię bo wolę mieć wykres, na którym owu jest wyliczona z samej temperatury.
Temperatura jest kaprysna więc mierzymy zawsze o tej samej godzinie (u mnie nawet 10 minut przesunięcia ma znaczenie), po minimum 6 godzinach snu, przed wstaniem z łóżka itp. Na temperature wpływają różne czynniki jak na przykład alkohol (u mnie nawet jeden redsik😂🤦‍♀️), choroba czy leki.
No i mierzyć należy cały cykl, najlepszy i najdokładniejszy pomiar jest chyba z pochwy (z pominięciem krwawienia ale jak masz na przykład kubeczek menstruacyjny to możesz i wtedy), ale można też mierzyć rektalnie czy w ustach (najmniej dokładny sposób i bardzo wymagający bo trzeba zawsze w dokładnie tym samym miejscu w ustach, nie gadać przed pomiarem czy nie otwierać ust minimum 15 minut wcześniej). Termometr musi mieć 2 miejsca po przecinku i to w sumie chyba tyle.
Owulacje określa się na podstawie skoku temperatury. Musi być skok o 0,1-0,2 stopnia (lub więcej) od 6 poprzednich temperatur i musi utrzymać się przez minimum 3 dni.
A testy owulacyjne to jak będziesz robić pierwszy raz to polecam pierwszy cykl zacząć dość szybko) od 10 dc na przykład) i robić minimum 2 razy dziennie. Nie jeść, nie pić i nie sikać przez minimum 2 godziny przed testem. Tak będzie Ci najłatwiej wylapac pik. A z czasem się nauczysz jak jest u Ciebie. Ja na przykład mam ultra krótki peak i muszę robić i 5 owulakow dziennie żeby go złapać (ostatnio przy 5 mi się nie udało, a owu raczej była), a są dziewczyny które mają go z 3 dni więc wyłapią przy jednym owulaku dziennie😂

Super świetnie mój stary będzie miał dyżury w pracy (24godzinne, wtedy musi tam być) akurat w moje płodne🤬. A że sezon wakacyjny to nawet nie ma z kim się zamienić na inny termin dyżuru :///
Miał zbadać nasienie w połowie czerwca, ale się pochorował (co źle wpływa na badanie), a poza tym dostał dyżur na ten termin :/ badanie dopiero za miesiąc.
Chciałam już coś wiedzieć, chciałam działać, a czynniki zewnętrzne mi na to nie pozwalają ech 🥺🥺🥺

Do fotografowania testów używam premom, tam też można chyba temperaturę, ale ja tego nie praktykuję. Poza tym wiem że był problem ze znalezieniem jej w sklepie play :O Ja mam zainstalowaną już dawno, ale jak na table ie musiałam zrobić update, to nie znajdywało aplikacji :O

Ja używam ovuview, ale nie testowałam innych, ta mi pasuje, więc nie mam porównania. U mnie pomiar w ustach termometrem elektronicznym, który byl opisany jako owulacyjny (nie ma już ich na rynku, więc nie będe linkować), byl wiarygodny, przy czym bardzo pilnowalam, żeby cały czas mierzyć w tym samym miejscu pod językiem.

Do fotografowania testów używam premom, tam też można chyba temperaturę, ale ja tego nie praktykuję. Poza tym wiem że był problem ze znalezieniem jej w sklepie play :O Ja mam zainstalowaną już dawno, ale jak na table ie musiałam zrobić update, to nie znajdywało aplikacji :O
No właśnie nie bylo i musialam sie uczyc bez🙄 ale chyba juz jest! To to? 😁

Załączniki

• Screenshot_20220608-172115_Google Play Store.jpg
    Screenshot_20220608-172115_Google Play Store.jpg
    206 KB · Wyświetleń: 60
@Alabama89 ja tak jak zazuu do temperatury używam flo a do testów ovu apka premom (potem sobie sprawdzam czy mi się owu naklada z obu apek na ten sam dzień mniej wiecej)
Testy owu robie kilka razy dziennie bo mam bardzo krotki pik, robie zdjęcie i w apke 😁 chociaż teraz to już sama widzę że to pik czy nie 😁

reklama
Do góry