reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

cześć dziewczyny w tym miesiącu umówiłam sie na drożność jajowodów i babeczka w rejestracji mówiła ze może mi podać kroplówkę z lekiem przeciwbólowym jednak ja wolałabym wziąć sobie tabletki przeciwbólowe, czy któraś z was miała to badanie i tez braliście kroplówki czy nic nie ?
Cześć, ja miałam tylko lek przeciwbólowy, który dostałam na miejscu 30 minut przed. Badanie wspominam naprawdę dobrze, ból taki jak silniejsza miesiączka i krótkotrwały. Wiadomo to nie musi być reguła, ale u mnie tak to wyglądało

reklama
Hej dziewczyny, pochwale się, że moja pierwsza samodzielna trasa do pracy za mną 😃 co prawda żadna ze mnie bohaterka, bo od miejsca zamieszkania to rzut beretem😆 ale! Droga do spokojnych nie należy, bo jest pełna dziur i wylotowa, więc każdy ciśnie po 70 mimo ograniczenia do 40 😁 każdy mnie wyprzedzał, ale miałam to w nosie😂 dobrego tygodnia!
Ja mam tryb byle do środy, bo w środę zaczynam ze starym urlopix❤️

A powiedz mi robiłaś prywatnie ? I później usg ?
Tak, robiłam prywatnie i była to metoda sono hsg. W tej metodzie przepływ kontrastu obserwuje się za pomocą USG.
Jest to tez metoda mniej bolesna niż klasyczne hsg bądź laparoskopia. To z mojego doświadczenia, taką drogę wybrał ginekolog

cześć dziewczyny w tym miesiącu umówiłam sie na drożność jajowodów i babeczka w rejestracji mówiła ze może mi podać kroplówkę z lekiem przeciwbólowym jednak ja wolałabym wziąć sobie tabletki przeciwbólowe, czy któraś z was miała to badanie i tez braliście kroplówki czy nic nie ?
Hej Dziewczyny :)! A u mnie zimno, wietrznie i mokro (za oknem oczywiście)... I chłop z koparką w sąsiedztwie dzielnie pracuje od rana :).
Ja miałam z półtora tygodnia temu. Standardowo dostałam wenflon ale służył mi tylko do spuszczenia krwi do badań. U mnie badanie odbyło się lotem błyskawicy. Nie miałam znieczulenia ani nie brałam potem żadnych tabsów. Było kilka mniej przyjemnych momentów (jeśli w ogóle można określić to badanie jako przyjemne...) ale do wytrzymania. Wszystko okazało się drożne, więc pewnie dlatego nie było potrzeby. Nie wiem co w przypadku gdyby musieli coś tam naprawiać.

Hej Dziewczyny :)! A u mnie zimno, wietrznie i mokro (za oknem oczywiście)... I chłop z koparką w sąsiedztwie dzielnie pracuje od rana :).
Ja miałam z półtora tygodnia temu. Standardowo dostałam wenflon ale służył mi tylko do spuszczenia krwi do badań. U mnie badanie odbyło się lotem błyskawicy. Nie miałam znieczulenia ani nie brałam potem żadnych tabsów. Było kilka mniej przyjemnych momentów (jeśli w ogóle można określić to badanie jako przyjemne...) ale do wytrzymania. Wszystko okazało się drożne, więc pewnie dlatego nie było potrzeby. Nie wiem co w przypadku gdyby musieli coś tam naprawiać.
Strasznie się stresuje przed tym badaniem 🙁 długo trwało ? Bo to przez cewnik podają płyn ?

Cześć dziewczyny, jeśli pojawił sie teraz drożności to chyba znak i go pociągnę 😁 mam dylemat na co sie zdecydowac, mam skierowanie na hsg i laparo. Po krotce przypomnę moja sytuacje
12 dc na usg był pecherzyk i jajowody ok
14 dc pecherzyka juz nie było ale pojawilo sie cos w obu jajowodach, gin podejrzewa ze to wodniaki
17 dc poszlam do innej pani doktor i po dokladnym sprawdzeniu nic w tych jajowodach nie widziala 🤷‍♀️

Na tę chwilę bardziej skłaniam sie do zrobienia jednak hsg, mimo ze chcialam skierowanie na laparo 🤦‍♀️ przyznam, ze dzwoniac do szpitala o termin na laparo przestraszylam sie ze nie chcieli mnie po prostu zapisac tylko stwierdzili ze to zbyt inwazyjny zabieg i moga powstac zrosty, czytalam ze może mocno spaść amh. Z drugiej strony wiem ze jak na hsg cos wyjdzie to i tak czeka mnie laparo, ale przynajmniej bede swiadoma ze ide na usuniecie jajowodów... 🤷‍♀️

Co byście zrobily? Proszę doradźcie 🙃

Cześć dziewczyny, jeśli pojawił sie teraz drożności to chyba znak i go pociągnę 😁 mam dylemat na co sie zdecydowac, mam skierowanie na hsg i laparo. Po krotce przypomnę moja sytuacje
14 dc pecherzyka juz nie było ale pojawilo sie cos w obu jajowodach, gin podejrzewa ze to wodniaki
17 dc poszlam do innej pani doktor i po dokladnym sprawdzeniu nic w tych jajowodach nie widziala 🤷‍♀️

Na tę chwilę bardziej skłaniam sie do zrobienia jednak hsg, mimo ze chcialam skierowanie na laparo 🤦‍♀️ przyznam, ze dzwoniac do szpitala o termin na laparo przestraszylam sie ze nie chcieli mnie po prostu zapisac tylko stwierdzili ze to zbyt inwazyjny zabieg i moga powstac zrosty, czytalam ze może mocno spaść amh. Z drugiej strony wiem ze jak na hsg cos wyjdzie to i tak czeka mnie laparo, ale przynajmniej bede swiadoma ze ide na usuniecie jajowodów... 🤷‍♀️

A może być tak ze na laparo by wyszło a na hsg nie?

reklama

No ja bym chyba poszla najpierw na hsg, jesli mogloby tam coś wyjść. A potem ewentualnie laparo.

Do góry