reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2022

reklama
Rozumiem, jak w ogóle do tego podchodzisz? Nas tez czeka iui ale zupełnie tego nie czuję, tyle się naczytałam i naoglądałam na yt, ze inseminacja to jest w ogóle jakiś promil powidzenia, ze jestem na maksa zniechęcona 🙄

No chwal się, chwal bo masz czym! 🤩 marzy mi się pole dance ale w moim pipidowku nic nie ma 😫 powiedz, czy to bardzo trudne?
Zależy jaka jest przyczyna niepowodzeń. Wiadomo, ze gwarancji to nie daje, ale w pewnych przypadkach wystarcza, np. jeśli jest wrogi śluz to iui omija ten problem. Jakiś tam sens w swojej sytuacji widzę i pewnie do tego podejdziemy raz czy dwa.

:no::baffled::crazy:
Niefajnie...
Moja klinika niepłodności jest tuż obok przyjęć na porodówkę tak w ogóle. Super przemyślana kwestia...

Mi się wydaje, że to niestety standard. Ciężko, żeby ginekologia była w innym miejscu niż położnictwo. Poronienie czy ciąża pozamaciczna jakby nie patrzeć też jest ciąża więc naprawdę ciężko to oddzielić. U mnie w szpitalu starali się bardzo o to dbać, no ale przez IP przejść musiałam, jak koleżance usunęli jajowód z CP to też musieli ją położyć na jedynej sali pooperacyjnej, na której były też dziewczyny po cc z noworodkami (ale przywieźli ją do sali jak najszybciej się dało).

Dla mnie krytyczny był moment jak ja czekałam na swoją do d*py betę w poczekalni gdzie noworodki wychodziły do domu. Wiecie: mama, tata, bobas i czasem jeszcze radosne rodzeństwo.
A trafiłam tam bo obostrzenia covid, a zwykła poczekalnia była przepełniona :(

co do ferrytyny to pewnie hematolog. Mój obecny gin nie zalecił mi nic tylko pytał po co robię tyle badań...
Zapytam teraz tego nowego zobaczymy. Ja żelazo mam w normie, a ty?
Ja miałam homocysteine 6.71, żelazo 92,1 b12 602
Nie robiłam żelaza 🤦‍♀️ Właśnie przekopuję internet i będę kupować witaminy ale nie wiem jakie są najlepsze 😞

Tak ☺️ Witamina D to mus w naszej szerokości geograficznej. Suplementować powinien ją każdy i to cały rok. Nie zapomnę jak po wakacjach najpierw w Grecji, miesiąc później w Hiszpanii opalona max przy dawce 2 tys (cały rok) miałam ciągle niedobór! U mnie zwykła dawka 2 tys j nie pomaga, więc przyjmuję 4 tys jednostek (ale to dawka pod mój organizm).

Complex-b koniecznie przy Twoich wynikach, tylko muszą to być metyle (nie tylko folian, ale też metylokobalamina i metylowana wersja b6). Jak masz Instagram to zaobserwuj Dietetykę hormonalną. Tam otrzymasz mnóstwo potrzebnej wiedzy.

Myślę, że po 2-3 miesiącach intensywnej suplementacji mogłabyś sprawdzić ponownie homocysteinę, tylko pamiętaj, że suplementy należy odstawiać jakieś 72h przed badaniem.

Generalnie jeśli chodzi o starania, to moim zdaniem należy brać suplementy przed samym zajściem w ciążę, żeby „wysycić” nimi organizm.
- metylowany b-complex (ja dodatkowo brałam cholinę)
- omega3 (dha)
- wit D3
- jod
- magnez
- selen/cynk (tylko nie razem, bo to antagoniści)
- wit e
- mio-inozytol + NAC (jeśli jest problem z krzywą insulinową i glukozową)

Sorry, że się tak rozpisałam, ale już X lat siedzę w tych suplementach/niedoborach i innych takich. Pamiętam jak sama błądziłam 😉
A mogłabyś podać jakieś konkretne, które polecasz ? Bo ja będę błądzić po internecie wieki.. 🙈 z jednej strony jestem zła a z drugiej cieszę się, ze mogę coś poprawić, chociaż to będzie pewnie długa droga..
Wszystko mogę łykać oprócz jodu bo jestem uczulona

A mogłabyś podać jakieś konkretne, które polecasz ? Bo ja będę błądzić po internecie wieki.. 🙈 z jednej strony jestem zła a z drugiej cieszę się, ze mogę coś poprawić, chociaż to będzie pewnie długa droga..
Sprawdź sobie stronę Health Labs. Mają dobre suple. Troche drogie ale wg mnie warte swojej ceny

reklama
Do starań brałam:
- SmartMe od Heathlabs (zdrowe oleje, wit A,E,D3) - trzymam w lodówce
- olej z czarnuszki z Olini (przeciwzapalnie, super działa na obniżenie TNF alfa (immunologia)) - trzymam w lodówce
- OVI od Pranacaps (ForMeds)
- Omega3 (dha) (aktualnie Prenacaps DHA, brałam też droższą OmegaMe od Healthlabs , tańszy jest Swanson Super DHA) - omegi trzymam w lodówce
- B-complex od ForMeds (brałam też b-complex od Healthlabs)
- rano selen od Formeds, wieczorem cynk od Formeds
- magnez NOW cytrynian magnezu wieczorem
- cholina Prenacaps (poczytaj o wpływie na ciążę) (rano razem z b-complex)

Prawie identyczny zestaw otrzymywał mój partner na poprawę nasienia.

Przeczytaj też koniecznie ten artykuł ☺️ Link do: Jak przygotować się do ciąży? [suplementacja] - Racjonalna suplementacja poparta nauką

Do góry