reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2022

Kochane kobietki mam wyniki badań z dziś ( androstadion i 17-oh progesteron będzie za kilka dni) chyba jest ok ?
Hej! przepraszam, że tak się wbijam na wątek, ale skomentuję Twoje wyniki, żebyś mogła szybko je ogarnąć🍀
Masz spory niedobór ferrytyny (do ciąży powinno być coś chyba min 45). Homocysteina do zbicia (powyżej 10 nie powinno się raczej zachodzić w ciążę). B12 jest sporo za niska.

Wysoka homocysteina jest często połączona z trombofilią/ mutacjami MTHFR - jeśli nie robiłaś (nie znam Twojej historii) to polecam zrobić pełny pakiet (razem z pai-1). Oczywiście nie musisz teraz, ale miej to z tyłu głowy (mutacje wymagają dołączenia heparyny w trakcie ciąży, a przy takiej homocysteinie coś może być na rzeczy).

Jeśli bierzesz folian i mimo tego masz wysoką homocysteinę, to musisz się suplementować całym b-complexem. Proponuję metylowany b-complex (pomoże od razu na b12) + dodatkowo dawkę choliny.

Robiłaś poziom wit D? Jeśli masz takie wyniki ferrytyny, b12, to pewnie tutaj też masz niedobór.

Ferrytynę możesz podnieść dietą. Podobno super działa suplementacja laktoferyną.

reklama
Hej,
Tak jak Wam pisałam jakiś czas temu w 18dc gin potwierdził u mnie owulacje. Dzisiaj jest 32 dc i w teorii jakieś 14 dpo. Od kilku dni mam ogromna ilość śluzu (tak jakby płodnego) w dniu wczorajszym pojawiło się „jednorazowe” plamienie trochę na wkładce i podczas wizyty w toalecie przy podcieraniu się (jasna krew wymieszana ze śluzem). Nie byłoby w tym nic dziwnego, bo tak zazwyczaj zaczyna się u mnie okres. Najpierw plamienie, które po kilku godzinach lub na następny dzień się rozkręca. Jednak minęły ponad 24h, a okres nie przyszedł, po plamienie tez nie ma śladu. Rano zrobiłam test ciążowy jednak biel. Pokusiłam sie o test owulacyjny i o dziwno wyszedł mocno pozytywny (podczas rzekomej owulacji w 18dc testy były negatywne). A już sie cieszyłam, że moje cykle wróciły do normy, a prawdopodobnie znowu soe wydłuży…

Hej 😊 dawno się tutaj nie odzywałam.
W skrócie moje cykle zawsze były 33-37 dniowe. Od sierpnia 2021r. Trzy cykle miałam po min. 53 dni. Ostatni cykl trwał 37 dni. Testy owu wyszły pozytywne około 19dc w tym czasie również był śluz płodny. ( nie miałam potwierdzonej owulacji - nie byłam na monitoringu). Okres zaczął się 6 marca. Dzisiaj jest 18dc i miałam robione usg. Według lekarza owulacja już się odbyła i mogła być dzisiaj w nocy ( endometrium 7,9 mm, ciałko żółte 13,2mm, ślad płynu w zat. Douglasa ).. dziwi mnie to, że owulacja była, ponieważ śluz płodny zaczął się dopiero dzisiaj (dzisiaj jest jego zdecydowanie więcej), a testy owulacyjne były cały czas negatywne.

Hej! przepraszam, że tak się wbijam na wątek, ale skomentuję Twoje wyniki, żebyś mogła szybko je ogarnąć🍀
Masz spory niedobór ferrytyny (do ciąży powinno być coś chyba min 45). Homocysteina do zbicia (powyżej 10 nie powinno się raczej zachodzić w ciążę). B12 jest sporo za niska.

Wysoka homocysteina jest często połączona z trombofilią/ mutacjami MTHFR - jeśli nie robiłaś (nie znam Twojej historii) to polecam zrobić pełny pakiet (razem z pai-1). Oczywiście nie musisz teraz, ale miej to z tyłu głowy (mutacje wymagają dołączenia heparyny w trakcie ciąży, a przy takiej homocysteinie coś może być na rzeczy).

Jeśli bierzesz folian i mimo tego masz wysoką homocysteinę, to musisz się suplementować całym b-complexem. Proponuję metylowany b-complex (pomoże od razu na b12) + dodatkowo dawkę choliny.

Robiłaś poziom wit D? Jeśli masz takie wyniki ferrytyny, b12, to pewnie tutaj też masz niedobór.

Ferrytynę możesz podnieść dietą. Podobno super działa suplementacja laktoferyną.
Dziękuje Ci strasznie ❤️ Myślałam, ze te wyniki są ok😞
Co prawda kwas foliowy biorę od niedawna…
Czyli suplementowac witaminę B i D ?

A jak to podwyższyć ? A tą homocysteina obniżyć ? 😱
co do ferrytyny to pewnie hematolog. Mój obecny gin nie zalecił mi nic tylko pytał po co robię tyle badań...
Zapytam teraz tego nowego zobaczymy. Ja żelazo mam w normie, a ty?
Ja miałam homocysteine 6.71, żelazo 92,1 b12 602

reklama
Dziękuje Ci strasznie ❤️ Myślałam, ze te wyniki są ok😞
Co prawda kwas foliowy biorę od niedawna…
Czyli suplementowac witaminę B i D ?
Tak ☺️ Witamina D to mus w naszej szerokości geograficznej. Suplementować powinien ją każdy i to cały rok. Nie zapomnę jak po wakacjach najpierw w Grecji, miesiąc później w Hiszpanii opalona max przy dawce 2 tys (cały rok) miałam ciągle niedobór! U mnie zwykła dawka 2 tys j nie pomaga, więc przyjmuję 4 tys jednostek (ale to dawka pod mój organizm).

Complex-b koniecznie przy Twoich wynikach, tylko muszą to być metyle (nie tylko folian, ale też metylokobalamina i metylowana wersja b6). Jak masz Instagram to zaobserwuj Dietetykę hormonalną. Tam otrzymasz mnóstwo potrzebnej wiedzy.

Myślę, że po 2-3 miesiącach intensywnej suplementacji mogłabyś sprawdzić ponownie homocysteinę, tylko pamiętaj, że suplementy należy odstawiać jakieś 72h przed badaniem.

Generalnie jeśli chodzi o starania, to moim zdaniem należy brać suplementy przed samym zajściem w ciążę, żeby „wysycić” nimi organizm.
- metylowany b-complex (ja dodatkowo brałam cholinę)
- omega3 (dha)
- wit D3
- jod
- magnez
- selen/cynk (tylko nie razem, bo to antagoniści)
- wit e
- mio-inozytol + NAC (jeśli jest problem z krzywą insulinową i glukozową)

Sorry, że się tak rozpisałam, ale już X lat siedzę w tych suplementach/niedoborach i innych takich. Pamiętam jak sama błądziłam 😉

Do góry