reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

Dziewczyny,a ja mam pytanie apropo progesteronu, jak go badać, kiedy i skąd wiadomo czy jest ok? Trzeba zrobić ze dwa, trzy razy w ciągu cyklu dla szerszego obrazu? Od jakiej diagnostyki zaczynałyście szukać przyczyny? Czy na NFZ jest w ogóle szansa szerszej diagnostyki? Mnie lekarz ogólnie zbywał i teraz idę do innego i ciekawa jestem czy da na cokolwiek skierowanie 🤔🙄

reklama
Można bardzo dużo zbadać na nfz.
Moja ginka kładzie do szpitala na 2 czy 3 dni i robi najpierw diagnostyke 1 fazy, potem 2 fazy. Kolejny krok to histeroskopia, drożność i laparoskopia. Wszystko na nfz.
W jeśli chodzi o proga to najlepiej monitorować sobie cykl (na przykład testy owu i temperatura, a idealnie monitoring u gina) i po 7 dniach od domniemanej owulacji zrobić proga. Powyżej 10 uznaje się, że owulacja była ale tak naprawdę i niższe wartości oznaczają najczęściej owulacje tylko mogą być sygnałem albo niedomogi lutealnej albo jeśli opieramy się tylko na kalendarzyku czy testach owu to może być tak że owu była później jednak o wtedy nie trafiło się w szczyt proga
Dziewczyny,a ja mam pytanie apropo progesteronu, jak go badać, kiedy i skąd wiadomo czy jest ok? Trzeba zrobić ze dwa, trzy razy w ciągu cyklu dla szerszego obrazu? Od jakiej diagnostyki zaczynałyście szukać przyczyny? Czy na NFZ jest w ogóle szansa szerszej diagnostyki? Mnie lekarz ogólnie zbywał i teraz idę do innego i ciekawa jestem czy da na cokolwiek skierowanie [emoji848][emoji849]

Można bardzo dużo zbadać na nfz.
Moja ginka kładzie do szpitala na 2 czy 3 dni i robi najpierw diagnostyke 1 fazy, potem 2 fazy. Kolejny krok to histeroskopia, drożność i laparoskopia. Wszystko na nfz.
W jeśli chodzi o proga to najlepiej monitorować sobie cykl (na przykład testy owu i temperatura, a idealnie monitoring u gina) i po 7 dniach od domniemanej owulacji zrobić proga. Powyżej 10 uznaje się, że owulacja była ale tak naprawdę i niższe wartości oznaczają najczęściej owulacje tylko mogą być sygnałem albo niedomogi lutealnej albo jeśli opieramy się tylko na kalendarzyku czy testach owu to może być tak że owu była później jednak o wtedy nie trafiło się w szczyt proga
a proga trzeba na czczo badać ? @Bibi89 trzymam kciuki i czekamy na wieści 🍀

reklama
Lekarze lubią dawać ciąży szansę na samodzielne rozkręcenie i to wcale nie znaczy, że jest złym lekarzem. W Polsce jest tylko taka moda na proga, ale wiele europejskich krajów nie ingeruje w tak młode ciążę
Najpierw dzwonie do lekarza i jak mi powie że nie to go zmieniam na juz

Do góry