B
B206
Gość
Tego nikt nie planuje, ale nikt nie da jednocześnie gwarancji że tak nie będzie przecież... Pewnie przed rozpoczęciem starań rozważa każdy scenariuszA planujesz mieć zagrożoną ciążę?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Tego nikt nie planuje, ale nikt nie da jednocześnie gwarancji że tak nie będzie przecież... Pewnie przed rozpoczęciem starań rozważa każdy scenariuszA planujesz mieć zagrożoną ciążę?
Jeśli masz odprowadzane składki i Twoja umowa zlecenie będzie obowiązywać w dniu porodu to dostaniesz macierzyński. Na zwolnienie również możesz iść jeśli jest uzasadnione, po co najmniej 90 dniach odprowadzania składek. Tylko pamiętaj, że na umowie zleceniu nie ma żadnej ochrony przed zerwaniem umowy i żadnego przedłużania do dnia porodu.Hej dziewczyny, czy orientujecie sie jak to wyglada jesli zajdę w ciążę na umowie zlecenie jeśli bedę miała od niej odprowadzane wszystkie składki? Czy mogę wtedy pójść na zwolnienie? I dostanę macierzyński?
Miałam...A straty jakies mialas?
Ale ja nie chcę... Ja tylko tłumaczyłam że dziewczyna rozważa różne warianty... A nie że z góry zakłada że pójdzie na L4...Niekoniecznie odrazu kolejna jest ciaza ryzyka, dlatego ze często zdarza sie, że znasz powod strat i mozesz wdrożyć odpowiednie leczenie. A czemu chcesz isc na l4?
Dokladnie L4 jak trzeba to trzeba wiadomo że ciąża będzie ważniejsza... Ale osobiście mam zapowiedziane w pracy że w razie ciąży mimo śmieciowej umowy albo znikam z nocek albo po prostu odejdę... Z braków kadrowych i tak nie mieli wyjścia jak zgodzić się na toTak pytam, bo tak czy siak będąc na takiej umowie czy mówmy sobie szczerze i tak ostatecznie jestes bez pracy.
Na zleceniu tak. A jak pójdziesz na L4 po 3 miesiącach nowej umowy to ZUS na 99,9% je podważyJestem na umowie o prace, ale niestety partner pracuje 600km ode mnie.. takze starania sa utrudnione... jedyna opcja jest u mnie przejscie na umowe zlecenie i wtedy moglabym mieszkac razem z nim i spokojnie sie starac jedynie martwie sie jak to by bylo wlasnie ze zwolnieniem i chorobowym... jesli zajde w ciaze to i tak beda mogli mnie zwolnic?
No nie... Tu akurat to ja chcę po ciąży już nie wrócic... Od dawna szukają kogoś dodatkowego i bez mojej ciąży a nikogo nie znaleźli... To mój wybór że mam śmieciowa bo zarabiam kilka razy więcej niż na etacie pracując w ciąży odłożę więcej niż miałabym na macierzyńskim na etacieTo tak nocki ci odpuszczą ale tak czy siak uważam, ze na takiej umowie w sumie jesteś na wylocie, wiesz o co chodzi. Nikt ci nie podziękuję a juz beda szukać kogos za Ciebie