reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2021

Dziękuję za odpowiedź.
No właśnie miałam sporo badań i nikt mi nigdy nie sugerował pcos, mimo tego że widzieli jak wyglądają wyniki innych hormonów. A byłam ostatnio u lekarki która nie dość że powiedziała mi że z powodu podwyższonego dheas zdiagnozowałaby u mnie pcos to jeszcze że leczyła by mnie od razu ma cukrzycę a nie na IO 😒
Miałam te wyniki glukozy i insuliny kiepskie ale bez przesady 😤
A jakie miałaś wyniki innych hormonów, glukozy i insuliny? 🧐 Bo ja też mam podwyższone DHEAS, ale przy okazji mam wiele nieprawidłowości w innych hormonach i mój lekarz stwierdził PCOS jak zobaczył wszystkie wyniki razem

reklama
Dziewczyny czy któraś z Was choruje na RZS i bierze lub brała steryd Metypred?
Jestem antylekowiec poziom hard [emoji85] nawet przeciwbólowe biore w ostateczności.
Reumatolog przepisała mi steryd kilka miesięcy temu, pani doktor wiedziała o staraniach o dziecko i wie też że ja leki biore w ostateczności bo już na tyle mnie zna [emoji16][emoji85] mówiła że Metypred nie szkodzi na starania, ewentualnie jak się boję to moge brać przez pierwsze 2 tygodnie cyklu, później na kolejne 2 odstawiać, moja decyzja.

Zostałam doprowadzona do ostateczności i od kilku dni biorę dawkę podtrzymująca 2 mg. Jest to nasz 8 cykl starań i wczoraj czytając więcej o leku, wyczytałam że podobno pomaga w zagniezdzeniu zarodka i nawet w leczeniu niepłodności czasem Metypred jest stosowany [emoji2955]

Macie jakieś doświadczenia z tym lekiem? Faktycznie jest stosowany przy leczeniu niepłodności i pomaga? I czy faktycznie ginekolodzy nie obawiają sie o stosowanie w pierwszych tygodniach? Na dniach mam miec owulacje i teraz sie zastanawiam czy faktycznie odstawiać po owu...
Może któraś choruje na RZS i jest w stanie coś więcej powiedzieć o staraniach i ciąży przy tym paskudnym chorobsku?
Mam juz 6 letniego syna ale z pierwszą ciążą poszło gładko a na rzs choruje od 2 lat.
Steryd obniża autoimmunologiczną reakcje obronną organizmu - działa immunosupresyjnie i jest stosowany w leczeniu niepłodności. Dawka 5-25 mg w zależności od przypadku.
Niektórzy odstawiają po pojawieniu się serduszka, niektórzy później, zależy jaki lekarz.
Sterydy mogą oddziaływać na płód, ale mimo to wiele kobiet je nadal przyjmuje w ciąży.
Decyzja należy do ciebie. [emoji3526]

@porzeczk
No i z resztą nie mam typowych objawów pcos. Miesiączki regularne, owulacje też w miarę spoko... Endometrium tylko mogło by być lepsze.
Widzisz ja mam to samo co ty a nicy też mam pcos też regularne miesiączki itp i zaszłam w biochemiczna przy podwyższonym dehaes nie wiem czy jest się tak tym przejmować cukier mam na samej granicy dlatego odłożyłam go całkiem

No i z resztą nie mam typowych objawów pcos. Miesiączki regularne, owulacje też w miarę spoko... Endometrium tylko mogło by być lepsze.
U mnie 3 lekarzy stwierdziło, że wszystko jest okay. Na normę 300coś miałam zawsze 600-750. Badałam co najmniej 10 razy. Wszystkie inne hormony w normie. Jajniki też okay. Po in vitro miałam 8 dojrzałych komórek dobrze wyglądających, więc mam nadzieję ,że były dobrej jakości. [emoji3]
Z objawów to mam trądzik w wieku 33 lat. I może więcej włosów niż inne kobiety, ale tego nie wiem na 100% bo nie oglądałam kobiet z hirsutyzmem, mam włosy w różnych nietypowych miejscach, ale czy to już problem ? Nie wiem.
W klinice leczenia niepłodności dopiero zwrócili na to uwagę (właściwie w 3 klinikach) i dostałam steryd. Teoretycznie wysokie androgeny mogą powodować brak owu lub kiepskiej jakości owu. Ja nie wiem skąd taki wysoki dheas u mnie i żaden lekarz nie odpowiedział mi na moje pytanie. Badałam nawet jeden gen odpowiedzialny za podwyższone androgeny u kobiet, jeśli byłby on zmutowany to byłabym nosicielem choroby late oneset AGS syndrom (zespół nadnerczowo-płciowy), ale badania genetyczne mutacje wykluczyły.
Staram się już ponad 3 lata i myślę, że stres i nerwy związane z niepowodzeniami (przewlekły stres ciągnie się u mnie latami) spowodowały u mnie podwyższone androgeny. Innego wytłumaczenia nie mam. Nie wiem czy u mnie da się zredukować stres.. w każdym razie próbuje.

Dziewczyny mam pytanko wczoraj w 3 dc wzięłam Aromek po obiedzie czy myślicie że coś się stanie jak dzisiaj wezmę go wieczorem do kolacji bo się nie wyrobie ze zjedzeniem obiadu i będę go jadła dr facto na kolację 😛

Cześć dziewczyny 😘😘

U mnie beta <0.100 😟
Odstawiam dupka i umawiam wizytę. Chciałam zrobić przerwę 3 miesiące i spróbować poprawić jakość nasienia ale zastanawiam się czy jeszcze nie pociągnąć nowego cyklu na stymulacji. To będzie mój trzeci cykl stymulowany z efektami w postaci pęcherzyków. W międzyczasie oczywiście staramy się poprawić jakość suplami i dietą, ale to też potrwa napewno .

Miłego dnia kochane 😘😘
U mnie tez >0,1 😔

Teraz liczę tylko na to, ze @ raz dwa przyjdzie i zaczynam wszystko od nowa 😩
Obawiam się, ze w tym cyklu może mi wypaść termin podania zastrzyku kiedy będę na wakacjach za granicą i nie wiem czy w tym cyklu odpuścić stymulację czy brać aromek i zaryzykowac, ze jajeczko pęknie samo 🤔🤔 co byście zrobiły na moim miejscu? BARDZO chcę wyjechać, potrzebuję urlopu, bez tego oszaleję.

Dziewczyny mam pytanko wczoraj w 3 dc wzięłam Aromek po obiedzie czy myślicie że coś się stanie jak dzisiaj wezmę go wieczorem do kolacji bo się nie wyrobie ze zjedzeniem obiadu i będę go jadła dr facto na kolację 😛
Moim zdaniem nic się nie stanie, ja brałam rano przed śniadaniem, ale to chyba nie ma większego znaczenia.

Dziewczyny biały gesty śluz lekko żółtawy może być 1 sygnałem ciąży czy taki śluz świadczy y że do zapłodnienia na pewno nie doszło i odłożyć wcześniej duphaston żeby sztucznie nie przedłużać cykli?

Dziewczyny biały gesty śluz lekko żółtawy może być 1 sygnałem ciąży czy taki śluz świadczy y że do zapłodnienia na pewno nie doszło i odłożyć wcześniej duphaston żeby sztucznie nie przedłużać cykli?
nie wiem czy jest objawem ciąży, ale ja mam czasem taki przed @. Ile jesteś dpo?

Ja mam taki teraz i nie jestem w ciąży. Myśle, ze o niczym nie świadczy :) w którym jesteś dpo?

reklama
Czesc dziewczyny 🙌🏼
wlasnie wyszlam od lekarza. Dzis 7dc, pęcherzyk 13mm na prawym jajniku endometrium 11mm. Drugi raz odkad monitoruje cykle i ginka pęcherzyk z prawego jajnika, zawsze mialam z lewego.
Troche mnie lekarz zmartwił, bo powiedzial ze w szpitalu zostały wstrzymane inseminacje i bedziemy musieli probowac naturalnie 😔
Cos czuje ze kolejny cykl psu w D… 🙄
W czwartek kolejna wizyta, wtedy powie kiedy podac Ovitrelle. Zapytam jeszcze czy mozna gdzies odpłatnie zrobic ta inseminacje bo w szpitalu mialam miec na NFZ.
Milego popołudnia wszystkim 🌷❤️

Do góry