reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2021

A tak z ciekawości które to u was cykle starań?
I po którym cyklu zaczęłyście robić jakieś badań typu, badanie nasienia czy właśnie drożność
U mnie leci rok starań. Na samym początku robiliśmy podstawowe badania z krwi i monitoring owulacji, pare miesięcy później nasienie, w czerwcu miałam histeroskopie (do powtórzenia) i usuwanie polipów, a jak to nic nie da to następnym krokiem jest drożność i laparo.

reklama
U mnie już lecą 3 lata, ale z racji tego, że ja mam 22 lata, a mój partner 25 lat to czekaliśmy długo, ja uważam, ze za długo z badaniami. Większość ginekologów mnie olewała z racji młodego wieku, zawsze słyszałam "jest Pani młoda to Pani zajdzie", ale nie odpuszczałam i od około roku jestem pod opieką ginekologa, który na pierwszej wizycie zlecił szereg badań w tym badania nasienia, na drugiej wykrył polipa endometrialnego, w następnym miesiącu miałam go usuniętego i zaczęliśmy stymulację, aktualnie jestem na 3 stymulacji, jeśli do końca wakacji nie zaskoczy to robimy drożność.
Moim zdaniem większość zależy od podejścia lekarza 😌
To prawda, mi się wydaje że mam świetna lekarke bo bardzo mi pomogło po pierwszym zabiegu.
Ale z drugiej strony mowi żebym wyrzuciła testy owu, kalendarzyki, termometry i po prostu żyła🤷‍♀️

U mnie leci rok starań. Na samym początku robiliśmy podstawowe badania z krwi i monitoring owulacji, pare miesięcy później nasienie, w czerwcu miałam histeroskopie (do powtórzenia) i usuwanie polipów, a jak to nic nie da to następnym krokiem jest drożność i laparo.
Histeroskopie się powtarza? Myślałam że to jakby załatwia też drożność i że nie trzeba osobno robić drożności 😱.

Ciebie właśnie też pamietam jeszcze z wcześniejszego wątku 🙂
Własnej zastanawiam się jak to jest bo zwykle mówią że szczegółowe badania robić po roku jak się nie uda. A jak raz zaskoczyło tylko skończyło się zabiegiem a znowu nic 🤷‍♀️
A powiedz mi jaki jest koszt monitoringu ?

Nie, ja mam do powtórzenia, bo zje**li.
Masakra 😱

U mnie też 12 cykl starań o pierwsze dziecko. Ogólne badania robiłam przed staraniami, po 6 miesiącach hormonalne. Obejmie mój mąż jest zapisany na badanie nasienia. Z wynikiem zapiszemy się do kliniki leczenia niepłodności i zobaczymy w którą stronę nas pokierują.

Ciebie właśnie też pamietam jeszcze z wcześniejszego wątku [emoji846]
Własnej zastanawiam się jak to jest bo zwykle mówią że szczegółowe badania robić po roku jak się nie uda. A jak raz zaskoczyło tylko skończyło się zabiegiem a znowu nic [emoji2368]
A powiedz mi jaki jest koszt monitoringu ?

U nas przed upływem roku nie diagnozuje się niepłodności, dlatego tak się mówi. Na szczęście chodziłam do lekarzy z innym podejściem, sama tez najmłodsza nie jestem i nie chciałam zbyt długo czekać (tak, prywatnie, ale w ramach opieki medycznej PZU wiec nie płaciłam za wizyty i monitoringi, jedynie za badania z krwi). Obecnie chodzę do lekarza na NFZ i tu tez nie płace za nic, histero w ramach funduszu miałam.

Masakra [emoji33]

U mnie też 12 cykl starań o pierwsze dziecko. Ogólne badania robiłam przed staraniami, po 6 miesiącach hormonalne. Obejmie mój mąż jest zapisany na badanie nasienia. Z wynikiem zapiszemy się do kliniki leczenia niepłodności i zobaczymy w którą stronę nas pokierują.

Masakra to była reakcja mojego gina jak przyszłam na kontrole [emoji1787][emoji1787][emoji1787][emoji1787][emoji1787]

Kiedy macie zaplanowane badanie nasienia? Trzymam kciuki za silnych pływaków [emoji41]

reklama
Masakra to była reakcja mojego gina jak przyszłam na kontrole [emoji1787][emoji1787][emoji1787][emoji1787][emoji1787]

Kiedy macie zaplanowane badanie nasienia? Trzymam kciuki za silnych pływaków [emoji41]
Ale że nie wycięli wszystkiego czy jak to inaczej można popsuć? 😋

W piątek za tydzień. I raczej podejrzewam, że wynik może ujawnić problem, bo badania hormonalne mojego chłopa wyszły źle. To byłby jakiś przełom w sprawie skoro u mnie jeszcze żadnego problemu nie znaleziono. Ale zobaczymy 🙃.

Do góry