reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2021

Tez tak myśle bo przez pierwsze dwa lata starań w ogóle mnie nie kusiło żeby robić test przed terminem miesiączki. Mało ich robiłam. Dopiero po poronieniu mam ten strach żeby nie przegapić, żeby nie czuć się winna więc zwykle robię tak 13-14 dpo żeby nie czuć tego strachu i odsapnąć. A 15tego dnia od owulacji przychodzi okres 😀
Ogólnie dawniej kobietki nie zdawały sobie sprawy z miliona zagrożeń. Z jednej strony dobrze ze teraz jest łatwy dostęp do wiedzy, a z drugiej… można wpędzić się w wariactwo wiedząc tak dużo
Dawniej kobiety moze i nie zdawały sobie sprawy z tych zagrozen, ale tez czasy byly inne. Nie bylo badan prenatalnych nie bylo takich częstych wizyt w ciazy u ginekologa, robiło sie podstawowe wyniki krwi i moczu, nie bylo nawet podpasek czy testów ciążowych.
kiedys jak kobieta miala duzo dzieci (4+) to bylo normalne, fajna duza rodzina a teraz jak kobieta ma 3+ to czesto spotyka sie z komentarzami, ze dzieciorobka, ze 500+, ze do pracy sie nie chce albo co gorsza ze patologia bo jak moza dac sobie tyle dzieci zrobic 🤯 Malo kto teraz decyduje sie na wiecej niz 2-3 dzieci.
No i żywność, dzisiejsza woła o pomstę do nieba- wszedzie gdzie sie nie obejrzymy to chemia a kiedys jadło sie warzywa czy owoce prosto z ogrodu, robiło sie swoje wyroby typu masło, sery, chleb itd. Piło sie wode ze studni i mleko prosto od krowy 😅
Jestem wychowana na wsi i mam to szczescie ze jeszcze pamietam takie czasy 🙃

reklama
Dawniej kobiety moze i nie zdawały sobie sprawy z tych zagrozen, ale tez czasy byly inne. Nie bylo badan prenatalnych nie bylo takich częstych wizyt w ciazy u ginekologa, robiło sie podstawowe wyniki krwi i moczu, nie bylo nawet podpasek czy testów ciążowych.
kiedys jak kobieta miala duzo dzieci (4+) to bylo normalne, fajna duza rodzina a teraz jak kobieta ma 3+ to czesto spotyka sie z komentarzami, ze dzieciorobka, ze 500+, ze do pracy sie nie chce albo co gorsza ze patologia bo jak moza dac sobie tyle dzieci zrobic 🤯 Malo kto teraz decyduje sie na wiecej niz 2-3 dzieci.
No i żywność, dzisiejsza woła o pomstę do nieba- wszedzie gdzie sie nie obejrzymy to chemia a kiedys jadło sie warzywa czy owoce prosto z ogrodu, robiło sie swoje wyroby typu masło, sery, chleb itd. Piło sie wode ze studni i mleko prosto od krowy 😅
Mnie bardziej chodziło o to, że kiedyś też mogło być dużo biochemów i poronień tylko nie były wykrywane. No i się o tym nie rozmawiało często.

Masz rację, mnóstwo naszych chorób na pewno powoduje to co jemy i w jakim powietrzu żyjemy! Wczoraj widziałam artykuł o tym ze w płatkach owsianych wielu marek (w tym BIO) wybadano obecność niklu i jakiegos innego składnika, który wywołuje raka piersi. Nie wspominając o tym co je w mięsie i czym pryskane sa warzywa i owoce. To jest straszne, bo nawet jak się starasz kupić zdrowe - nie da się nad tym zapanować. 🥺 Fajnie, ze nauka i medycyna poszła do przodu, ale szkoda ze zdrowa żywność pozostała wspomnieniem!

Hej dziewczyny! 😘 Czy Urolog zrobi USG jąder i ewentualnie wykryje żylaki?
Do urologa mamy termin już na piątek, a do Androloga dopiero za półtorej miesiąca...
Domyślam się, że urolog nie skieruje na żadne badania hormonalne jeśli to nie żylaki są przyczyną niskiego nasienia, więc dlatego udamy się też do Androloga.
Niemniej jednak denerwuję się, czy to nie właśnie żylaki i dlatego zależy mi na szybkim USG 😟😟

Hej dziewczyny! 😘 Czy Urolog zrobi USG jąder i ewentualnie wykryje żylaki?
Do urologa mamy termin już na piątek, a do Androloga dopiero za półtorej miesiąca...
Domyślam się, że urolog nie skieruje na żadne badania hormonalne jeśli to nie żylaki są przyczyną niskiego nasienia, więc dlatego udamy się też do Androloga.
Niemniej jednak denerwuję się, czy to nie właśnie żylaki i dlatego zależy mi na szybkim USG 😟😟
Mój partner był na usg u androloga, urolog zrobił mu tylko badanie palpacyjne. Może po prostu zadzwoń do przychodni do której idziesz i się dopytaj :)

Witam się w 1dc [emoji854] Okres przyszedł jak zawsze o czasie, co mnie bardzo cieszy (w sensie że cykle są regularne). Jak co miesiąc staram się szukać pozytywów w tej sytuacji - i muszę przyznać, że w tym cyklu nie miałam żadnych objawów PMS, które zawsze mocno dają się we znaki. Myślę, że to zasługa lżejszej diety i ogólnie zdrowszego trybu życia. To miła odmiana od bólu brzucha już tydzień przed terminem @ [emoji846]
Rozpoczynam 6cs. Oby był szczęśliwy [emoji110]

reklama
Do góry