reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2021

reklama
Tylko ta upatrzona wymusza na mnie przejście na własną działalność. Będzie to może i bardziej korzystne finansowo, ale jeśli przez ciążę nie będę mogła pracować, to trochę mało stabilne to będzie.
Wlasnie coraz czesciej spotyka sie nowe oferty pracy wiążące sie z założeniem własnej działaności a to juz nie jest takie proste.
To też zależy od tego jaką kobieta wykonuje pracę, ale kiedyś czytałam bardzo ciekawy artykuł o tym jak pracodawcy nie zmieniają/ dostosowują warunków pracy do kobiety ciężarnej i sami każą/sugerują pójście na L4 aby ciąć koszty i kolokwialnie mówiąc pozbyć się problemu, ponieważ jeśli nie uda się pracodawcy dostosować stanowiska pracy do warunków w których by mogła pracować bez uszczerbku na zdrowiu wtedy musi zwolnić pracownicę z obowiązku świadczenia pracy z jednoczesnym zachowaniem 100% wynagrodzenia 😉
Dokladnie. W duzej mierze Zalezy w jakiej branży pracujemy na jakim stanowisku . Czesto pracodawcy wola wyslac kobiete na l4 niz dostosować warunki pracy dla kobiety ciężarnej ;)
Ja pracuje w sieciówce, sklep stacjonarny i wizja stania po 8h (dla ciężarnych taki maximum) nie jest najlepsza. Chociaz mogłoby sie wydawac ze to lekka praca ale wcale taka nie jest, wiec ja nie ukrywam ze jesli tylko sie uda zajsc w ciaze to pojde na zwolnienie najszybciej jak to mozliwe :)

Hej kobiety, dziś miałam wizytę u endo dawka 75letrox na pol tabletki. Zalecił za 2 tyg biopsje tarczycy, bo wykrył dwa małe guzki. Któraś z Was miała biopsje ?

Ale powiem wam, że nic nie zmieniło mojego humoru jak to, że czuje JAJNIKI ❤️ tak bardzo brakowało mi tego bólu ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ w poniedziałek monitoring, we wtorek zapewne przyjmę zastrzyk wiec już nie mogę się doczekać aż mąż jutro wróci ❤️ mam tylko nadzieje, że mi moja chcica na niego nie minie 🤣

Hej kobiety, dziś miałam wizytę u endo dawka 75letrox na pol tabletki. Zalecił za 2 tyg biopsje tarczycy, bo wykrył dwa małe guzki. Któraś z Was miała biopsje ?
Jakiej wielkości są to zmiany? Ufasz temu lekarzowi? U mnie kiedyś wykryto zmianę na parę milimetrów i lekarka odrazu chciała robić biopsję, okazało się że nie trzeba, zmiana do tej pory jest ale nie rośnie i nie jest groźna. A jeśli chodzi o biopsję tarczycy to na samą myśl mam ciarki 😬

U mnie 4dpo i od kilku cykli nie czuję tej adrenaliny przed okresem. Nie testuje przed 🐵, nie chodzę na betę. Nie doszukuje się żadnych objawow (zdazylam przerobić wszystkie "ciążowe" objawy w pierwszych 6 cyklach staran). Bo jest we mnie spory sceptyzm, duża dawka tego "znowu się nie uda". Aktualnie to chyba 9 cykl starań.

Ja miałam 4 razy. Mam 2 guzy, które zmieniają swoją strukturę co jakiś czas ( szczególnie stres) Biopsja nic nie boli ale najgorsze jest to, że nie możesz przełykać jak wbija igłę i pobiera materiał.

Dziewczyny, mam dzisiaj kryzys. I to nie dzieciowy, bo dopiero drugi cykl starań w trakcie, ale zawodowy. Jestem już zmęczona praca w obecnym miejscu. Pracuje to 4 lata i już się wypaliłam. Utrzymywałam się tu tylko dlatego, że mam umowę o pracę, a w mojej branży preferują b2b na co nie chce się zgodzić przed ciążą. Mówiłam, że zacisne zęby i ciąża mnie wybawi od aktualnej pracy, a po niej ja zmienię. Mam jednak dzisiaj taki kryzys, że mam ochotę, albo rzucić ją już teraz, bez opcji B, albo zmienić na cokolwiek na UOP. :( Mam dosyć. :( Musiałam się gdzieś choć trochę wygadać.
Moim zdaniem również przemyśl to na spokojnie.
Czasami wystarcza, że ułożysz sobie w głowie myślenie, że jak Cię za bardzo wkurzą, to rzucisz papierem i pójdziesz nawet na kasę pracować.

W mojej branży na rynku też głównie B2B oferują, choć w mojej firmie tylko UoP. Też sobie rok temu wyobrażałam, że szybko zajdę w ciążę, ale oczywiście życie zweryfikowało. Ba, ja to nawet miałam plan ile będę w stanie oszczędzać, jeśli byłabym zmuszona iść na L4 od pierwszych miesiący. Oczywiście nic nie poszło po mojej myśli, więc już staram się nawet na tym nie skupiać. Teraz żyję tylko urlopem, który będę miała od 10 lipca i przeglądaniem ofert Last Minute. A od sierpnia skupię się na monitoringu cyklu :)

reklama
Myślę, że to nie przez to wychodzi się "na tą złą" ;) znam masę kobiet, które czują się bardzo dobrze w ciąży, ale idą na L4, bo przecież 100% płatne więc po co pracować [emoji85]
Ja, jeśli zajdę w ciąże to od razu pójdę na L4 i w ogóle tego nie ukrywam ;) tzn generalnie u mnie w firmie jest tak, ze pracodawca nie dostosowuje stanowiska więc sam wysyła ciężarne na L4, żeby nie musieć jej płacić, a zostać i pracować tez nie mogą 🙈 ale nawet gdyby było inaczej, to ja pracuję non stop od niemal 13 lat plus kilka lat wcześniej kazde wakacje i przez cały ten czas byłam na zwolnieniu RAZ jak wylądowałam w szpitalu z zapaleniem wyrostka, wiec osobiście uwazam, ze należy mi się 9mcy odpoczynku za te wszystkie lata płacenia niemałych składek 🤷🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

Do góry