reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2021

A tą luteinę masz przepisaną od lekarza? Pytam, bo 2 lata temu badałam poziom progesteronu (akurat nie z myślą o ciąży, a dla trenerki) i wyszedł mi za niski, jak na fazę lutealną (badanie było robione 1-2 dpo). Na wynikach jest też za niskie FT3, ale ten hormon badałam w kwietniu tego roku i był już ok. Zastanawiam się, czy mogłabym sama aplikować luteinę w jakimś suplemencie bez recepty.

Ogólnie wiem, że w ciągu 2 lat dużo mogło się zmienić i powinnam zrobić badanie teraz, ale to jest pierwszy cykl, kiedy staramy się z mężem o dziecko. Poza tym konsultowałam się z moją endokrynolog i powiedziała, żebym na razie nie przejmowała się progesteronem, tylko spróbowała, czy uda się zajść w ciążę od razu. No i zobaczymy... Zaraz jajo zniosę, bo chcę już wiedzieć, czy tak czy nie na 100% [emoji12]

1-2dpo to dopiero początek wydzielania progesteronu, wiec naturalne, ze nie był w normach. Powinnaś go zbadać tak jak [mention]blanny [/mention] pisała mniej więcej w połowie fazy lutealnej, kiedy jest jego szczyt [emoji6] i dopiero wtedy możemy mówić czy masz go za mało [emoji39]

reklama
1-2 dpo nie bada się proga, to normalne, że był wtedy dość niski. Nie sugeruj się tym wynikiem. Najlepiej zbadać 5-7 dpo, niektóry mówią 7-9 dpo, wiec ja zawsze starałam się badać 7-8 dpo 🙈
To może właśnie dlatego taki wynik wyszedł i niepotrzebnie panikuję, że na pewno będę miała problemy z utrzymaniem/zajściem w ciąże 😕 badanie zrobiłam wtedy dlatego, że akurat byłam na urlopie w Polsce i później już nie mogłam zrobić, a badania w UK kosztują miliony monet z tego co widziałam. Z resztą wtedy jeszcze nie myślałam o dziecku, więc też nie zwróciłam uwagi, że progesteron powinien być robiony (przy 28d cyklu) 21dc. No to mnie trochę uspokoiłaś 🙂

To może właśnie dlatego taki wynik wyszedł i niepotrzebnie panikuję, że na pewno będę miała problemy z utrzymaniem/zajściem w ciąże 😕 badanie zrobiłam wtedy dlatego, że akurat byłam na urlopie w Polsce i później już nie mogłam zrobić, a badania w UK kosztują miliony monet z tego co widziałam. Z resztą wtedy jeszcze nie myślałam o dziecku, więc też nie zwróciłam uwagi, że progesteron powinien być robiony (przy 28d cyklu) 21dc. No to mnie trochę uspokoiłaś 🙂
Naprawdę, nie przejmuj się w ogóle jego taką wartością w 1-2 dpo. :) Jak będziesz chciała i będziesz miała monitoring czy coś i będziesz pewna daty owu, to powtórz sobie jakieś 7 dpo proga - w Polsce jak bedziesz, a może jakieś małe prywatne labo w UK. :) Ale ogólnie tą wartością qw ogóle się nie sugeruj i nie martw :)

Naprawdę, nie przejmuj się w ogóle jego taką wartością w 1-2 dpo. :) Jak będziesz chciała i będziesz miała monitoring czy coś i będziesz pewna daty owu, to powtórz sobie jakieś 7 dpo proga - w Polsce jak bedziesz, a może jakieś małe prywatne labo w UK. :) Ale ogólnie tą wartością qw ogóle się nie sugeruj i nie martw :)
Dzięki 😘 w Polsce na szczęscie już jestem na stałe, więc nie powinnam mieć już problemów z wykonywaniem badań, jedyne co mnie ogranicza to praca, bo od roku mam nadgodziny 😫

A macie może jakieś sprawdzone suplementy - takie bez recepty - które warto brać podczas starań (oprócz kwasu foliowego, bo o tym wiem 🙂)

Jeszcze nie jest przesądzony mój cykl, ale pytam już na zaś, bo mam dziwne przeczucie, że się nie udało...

Dzięki 😘 w Polsce na szczęscie już jestem na stałe, więc nie powinnam mieć już problemów z wykonywaniem badań, jedyne co mnie ogranicza to praca, bo od roku mam nadgodziny 😫

A macie może jakieś sprawdzone suplementy - takie bez recepty - które warto brać podczas starań (oprócz kwasu foliowego, bo o tym wiem 🙂)

Jeszcze nie jest przesądzony mój cykl, ale pytam już na zaś, bo mam dziwne przeczucie, że się nie udało...
Wszystko zależy, czego organizm potrzebuje. :) Na pewno warto kwasy omega, magnez, witaminy B, wit C i D... No i w zależności czy masz problemu z owulacja to np ovulomed max czy ovarin itd. na początek cyklu może być też nac. No wszystko zależy od potrzeb. :) Z takiego combo witamin może być też np fertilwoman czy mama DHA premium itd. Możesz poczytać też analizę pana tabletki :)

A tą luteinę masz przepisaną od lekarza? Pytam, bo 2 lata temu badałam poziom progesteronu (akurat nie z myślą o ciąży, a dla trenerki) i wyszedł mi za niski, jak na fazę lutealną (badanie było robione 1-2 dpo). Na wynikach jest też za niskie FT3, ale ten hormon badałam w kwietniu tego roku i był już ok. Zastanawiam się, czy mogłabym sama aplikować luteinę w jakimś suplemencie bez recepty.

Ogólnie wiem, że w ciągu 2 lat dużo mogło się zmienić i powinnam zrobić badanie teraz, ale to jest pierwszy cykl, kiedy staramy się z mężem o dziecko. Poza tym konsultowałam się z moją endokrynolog i powiedziała, żebym na razie nie przejmowała się progesteronem, tylko spróbowała, czy uda się zajść w ciążę od razu. No i zobaczymy... Zaraz jajo zniosę, bo chcę już wiedzieć, czy tak czy nie na 100% 😜
No ja luteinę mam przepisana o lekarza- przy PCOS ja mam wszystko rozjechane 😅 ale szczerze mówiąc byłabym się brać cokolwiek bez konsultacji z doktorkiem- pamiętaj ze to są hormony. Teraz możesz miec takie wyniki a za 3 miesiące inne i trzeba konkretne leczenie dostosowywać do aktualnych wyników. Takze może lepiej skonsultuj swoje wątpliwości na najbliższej wizycie 😊

Wszystko zależy, czego organizm potrzebuje. :) Na pewno warto kwasy omega, magnez, witaminy B, wit C i D... No i w zależności czy masz problemu z owulacja to np ovulomed max czy ovarin itd. na początek cyklu może być też nac. No wszystko zależy od potrzeb. :) Z takiego combo witamin może być też np fertilwoman czy mama DHA premium itd. Możesz poczytać też analizę pana tabletki :)
Super! Bardzo Ci dziękuję, na pewno poczytam ❤️ teraz lecę już spać, jutro znowu się tu pojawie, żeby sprawdzić co u Was :) dobranoc!

No ja luteinę mam przepisana o lekarza- przy PCOS ja mam wszystko rozjechane 😅 ale szczerze mówiąc byłabym się brać cokolwiek bez konsultacji z doktorkiem- pamiętaj ze to są hormony. Teraz możesz miec takie wyniki a za 3 miesiące inne i trzeba konkretne leczenie dostosowywać do aktualnych wyników. Takze może lepiej skonsultuj swoje wątpliwości na najbliższej wizycie 😊
Teraz dopiero doczytałam że badanie robiłaś 1-2 dni dpo czyli wczesniutko 😉 takze tym się nie sugeruj. Tak czy inaczej podtrzymuje ze samoleczenie i grzebanie w gospodarce hormonalnej na własną rękę moze bardziej zaszkodzić niż pomoc 😉 zdaj się na to co mówi lekarz, a jeśli w którymś momencie poczujesz ze jego opinia Ci nie wystarczy badz brak efektów nie zachęca do dalszej współpracy, postaraj się poszukać innego. Ja też się tułalam aż w końcu trafiłam na kogoś komu po prostu ufam w tych kwestiach 😊💜 powodzonka i oby wszystko ładnie się ułożyło i myk myk 2 kreski na teście pojawiły 🍀🤞🏻

Może olej z wiesiołka. Ma działanie pobudzające macicę, poprawia śluz. Można zagłębić temat. Tylko nie bierze się go po owulacji. Powoduje mikro skurcze co nie jest odpowiednie dla ciąży wczesnej.
Co ciekawe u mnie z bardzo dobrego libido podwyższył na jeszcze lepsze libido niż było. :D że tak powiem mąż mógł wyglądać byle jak i dłubać w pępku, a dla mnie wyglądał jak cukiereczek:D

reklama
Do góry