reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2021

reklama
Które żelazo bierzesz?
W płynie, bo jakie by inne 😂
Screenshot_20210619_094551.jpg

Cześć dziewczyny. Wróciłam właśnie z wizyty u ginekologa. Opowiedziałam o moim dużym krwawieniu po stosunku (bo nie nazwę tego planowaniem, delikatnie plamie jeszcze dzisiaj). Lekarz mnie zbadał i stwierdził, że owszem mam nadżerkę, ale jest ona dość mała. Nic sobie nie uszkodziłam, a krwawienie równie dobrze mogło być około owulacyjne i "normalne". Przy czym: mi wydawało się, że owulację mogłam mieć 14.06 (kłuło mnie w prawym jajniku, potem mocno pulsowało i miałam ogromną ochotę na seks mimo zawalonych zatok), aplikacja pokazuje owulkę na 17.06, a w badaniu wyszło, że jej jeszcze nie było. Mam pęcherzyk 16mm na prawym jajniku. Czyli wychodzi na to, że owulacja będzie pewnie za ok. dwa dni? Jak to jest dziewczyny u Was?

Podsumowując, takie krwawienia mogą się zdarzać, nadżerka jest niewielka. Plamienia możemy zniwelować antykoncepcją, albo ciążą 🤷🏼‍♀️ Mam wrócić po @ na cytologię.

Cześć dziewczyny. Wróciłam właśnie z wizyty u ginekologa. Opowiedziałam o moim dużym krwawieniu po stosunku (bo nie nazwę tego planowaniem, delikatnie plamie jeszcze dzisiaj). Lekarz mnie zbadał i stwierdził, że owszem mam nadżerkę, ale jest ona dość mała. Nic sobie nie uszkodziłam, a krwawienie równie dobrze mogło być około owulacyjne i "normalne". Przy czym: mi wydawało się, że owulację mogłam mieć 14.06 (kłuło mnie w prawym jajniku, potem mocno pulsowało i miałam ogromną ochotę na seks mimo zawalonych zatok), aplikacja pokazuje owulkę na 17.06, a w badaniu wyszło, że jej jeszcze nie było. Mam pęcherzyk 16mm na prawym jajniku. Czyli wychodzi na to, że owulacja będzie pewnie za ok. dwa dni? Jak to jest dziewczyny u Was?

Podsumowując, takie krwawienia mogą się zdarzać, nadżerka jest niewielka. Plamienia możemy zniwelować antykoncepcją, albo ciążą 🤷🏼‍♀️ Mam wrócić po @ na cytologię.
Owulacja Ci sie przesunie jestes jeszcze przed z tego co sie orientuje pecherzyk peka przy wielkosci 20-26mm nie wiem xzy jest tak u kazdej kobiety :)

Owulacja Ci sie przesunie jestes jeszcze przed z tego co sie orientuje pecherzyk peka przy wielkosci 20-26mm nie wiem xzy jest tak u kazdej kobiety :)
Też sobie od razu to sprawdziłam. Czytałam też, że po przekroczeniu 10mm rośnie 2mm/24h. Byłam chora, więc jak najbardziej przypuszczałam, że owulacja może się przesunąć. Choć dziwne jest to, że wydawało mi się, że była wcześniej ;) no nic, dzisiaj jeszcze dam sobie czas na regenerację, a jutro podziałamy ;)

Hej :) Wiesz co, z tym pękaniem to różnie... A który masz dc?
Ja nie miałam owu od pół roku. Zeszły cykl clo + ovitrelle i nie pękł... W tym cyklu to był drugi cykl z clo, ale wzięłam też miovelię nac i miovelię sama bez konsultacji z gin, poszłam na usg, to się okazało, że pęcherzyk ma już 26 mm i raczej pewnie nie pęknie, bo za duży. :( Ale poszłam tydzień później na usg i niespodzianka, pękł! Czyli miał ponad 26 mm jak pękł. Zrobiłam proga - 18,2 🥰 Wcześniej max prog miałam 2,57 czy jakoś tak...
W każdym razie są widełki. Pęcherzyk zazwyczaj pęka mając 20-22 mm ponoć, ale może pęknąć mając nawet 26 mm... Także różnie. Na pewno uprawiajcie seks jeszcze przynajmniej kilka dni i się nie poddawajcie. :)

reklama
O dziewczyny, mialam zapytać. Czy przyjmujecie kwas foliowy? Lub jakieś witaminy dla kobiet starających się? Ja w sumie biorę, Pregnę start, ale może jest coś lepszego?
Ja brałam albo mama dha premium albo fertilwoman. W zeszłym miesiącu zaczęłam brać wit C (800), magnez b6 forte 400, a od tego jesze miovelię nac na początku cyklu i cały cykl miovelię (a potem wymieniłam na ovulomed max) i pierwszy raz od pół roku miałam w końcu owulację!! Brałam też clo, ale w zeszłym cyklu też brałam + ovitrelle i wtedy pęcherzyk nie pękł. A w tym pękł sam, czyli coś zadziałało w końcu. :)
Ogólnie z podstawowych supli polecam przejrzeć porównania pana tabletki. Ja brałam mama dha premium bo miało bardzo dobry skład i w ciąży do niego wrócę. :)

Do góry