reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staraczki 2021

No właśnie a propo kawy, czy pijecie czy ograniczyłyście całkiem? Ja nigdy nie piłam kawy ale od pół roku lubię wypić jedną dziennie i to w dodatku słabą prawie na pół z mlekiem, czy faktycznie powinno się odstawić całkiem?
Uwielbiam kawę 😍 kiedyś piłam nawet 3 dziennie ale właśnie że względu na wcześniejsze ciąże zmniejszyłam do 1, czasami okazjonalnie wypije 2. Piję taka parzoną w kawiarce 🙂

reklama
No właśnie a propo kawy, czy pijecie czy ograniczyłyście całkiem? Ja nigdy nie piłam kawy ale od pół roku lubię wypić jedną dziennie i to w dodatku słabą prawie na pół z mlekiem, czy faktycznie powinno się odstawić całkiem?
Ja nie zrezygnowałam z kawy przed żadną ciążą. Piję obowiązkowo rano, potem koło południa a koło 16 czasami zdarzała się i trzecia jak miałam popołudnia w pracy. Piję raczej słabe. Zaszłam naturalnie w ciążę 3 razy. Więc chyba ta kawa aż takiego znaczenia nie ma. A jak tylko jedna to już w ogóle 👍

Hej!
Poprzeglądałam wiele wątków na tej stronie i jakoś tak postanowiłam, nie być sama w staraniach 🤷‍♀️
Od ślubu minęło ponad 2 lata, problemy z nieregularną miesiączką był praktycznie zawsze, zgłaszając ten problem parę miesięcy przed ślubem, gine kazała się niczym nie przejmować i pić herbatki ziołowe...... i nie zapomnę, że miałam akurat wtedy piękną owulacje - wiedziałam, że kiedyś zatęsknię za tym dniem!
przygody z innym gine - źle zbadana prolaktyna i leki na obniżenie.... później gine-endo i zdiagnozował PCOS i IO i to by było u niego na tyle.
Jakoś chyba ciężko miałam z tymi lekarzami 🤷‍♀️
Ale zgłosiłam się do gine (początkiem grudnia), który specjalizuje się w leczeniu niepłodności.
Akurat był 6 dzień cyklu, więc wrzucił mi od razu Clo 1x i do niej Miovelia nac, dodatkowo Miovelia (ponoć nowość na rynku) na co dzień + metformina - po której umieram, ale jeszcze jakoś żyje :)
W piątek był monitoring i dwa pęcherzyki po 13 mm, dziś również i stoją w miejscu, jeden nawet się zmniejszył :( eh, jakoś to mnie tak trochę podłamało i zostałam z przekonaniem, że przez wiele cykli na pewno się nie uda....
Od dziś dodatkowo Bemfola dwie dawki (co dwa dni) i na koniec Ovitrelle.
Robię też testy owu, ogólnie praktycznie zawsze wychodziły "dodatnie", w sensie, że pasek kontrolny też zawsze miał widoczny odcień, raz udało mi się natrafić na dodatni w poprzednim miesiącu, ale nic nie wyszło.... a w tym cyklu totalnie negatywne wychodzą, też któraś była w podobnej sytuacji?

Dziewczyny, na ile przed owulacją czujecie pracę jajników? Mój aktualny cykl jest prawdziwą zagadką. Po @ miałam sucho ale wczoraj (12dc) pojawił się kremowy śluz w małych ilościach. Z kolei dzisiaj było go znacznie więcej. Testy owu blade a od kilku godzin czuje kłucie jajnika... czy możliwe że to zwiastun zbliżającej się owulacji pomimo że śluz jest daleki od plodnego? Z reguły owulacja pojawia się od 16 do 20 dc. Cykle 30/35 dniowe.

Czemu mialabys rezygnować całkiem z kawy? Kawa jest zdrowa jak pijesz dwie nawet trzy filiżanki dziennie. Ja pije świeża z ekspressu bez cukru z mlekiem. W ciazy ograniczylam do jednej czasem dwóch. Ciśnienie musiałam badać regularnie i było ok nawet pod koniec obydwóch ciąż. Dzieci duże bo 3.5 i 4kg urodzone w terminie i po drugie :-)

Cześć dziewczyny, u mnie 8dc, cykle 30-33dniowe, stwierdzone PCOS, byłam dzisiaj na monitoringu i nie spodziewałam się, po ostatnim bezowulacyjnym cyklu jest pęcherzyk i to prawie 13.5mm, jestem przeszczesliwa i nie spodziewałam się że już będzie taki duży pęcherzyk, według ginekologa przy takim pęcherzyku owulacja w święta 😍

Ostatnia edycja:
Cześć dziewczyny, u mnie 8dc, cykle 30-33dniowe, stwierdzone PCOS, byłam dzisiaj na monitoringu i nie spodziewałam się, po ostatnim bezowulacyjnym cyklu jest pęcherzyk i to prawie 14mm, jestem przeszczesliwa i nie spodziewałam się że już będzie taki duży pęcherzyk, według ginekologa przy takim pęcherzyku owulacja w święta 😍
To wspaniale 👏😉 trzymam 🤞 aby magia świąt pomogła 😁 no to owocnych świąt kochana ✨🤞✨

Jakby udało nam się znowu w tym samym miesiącu to super [emoji38] ogólnie myślałam o wychowawczym, ale jakby zaskoczyło, to zawsze lepiej ze względu finansowego [emoji6] nadziei zbytnio nie mam, czuje że bez progesteronu nie damy rady, ale na razie poczekamy, zobaczę co styczeń przyniesie i może wtedy zdecyduję, trochę też boje się tej pandemii.. z moim ginem ustalałam że z pół roku zobaczymy czy się uda, a jak nie to wspomaganie [emoji6] ogólnie też mówił że po jednej ciąży powinno być łatwiej zajść [emoji38] tarczycę badam sobie dość często, bo u mnie w rodzinie chorują + inne choroby autoimmunologiczne więc z tym pilnuje się i przynajmniej to mam wzorowe [emoji16] stwierdziłam też że wykorzystam teraz ten czas na ogarnięcie domu (nie wiem czy na ten wychowawczy będzie mnie stać, takie remonty planuje [emoji85]) + wzmocnienie organizmu. [emoji6]
Z tą ciążą to może być tak samo jak z tabletkami anty. Jednej będzie łatwiej a drugiej wręcz przeciwnie. 😉 Ja ci mówię, zmień zawód to będzie dwa w jednym 😁 Jak już masz część badań za sobą to ewentualnie później zaoszczędzisz trochę czasy, jakby przez te pół roku nie pykło. Chociaż z drugiej strony w razie czego wiesz, co może być potencjalną przeszkodą. Oby wyszło jak najlepiej. Ja akurat pandemią jakoś specjalnie się nie przejmuję. Nawet wiadomości nie słucham. Jedyne co mi się obiło o uszy, to że jest nowy szczep i jakoś dziwnym szczęśliwym trafem szczepionka na niego działa. A wcześniej mało kto chciał się szczepić. Jedna wielka propaganda. Ja nie mówię, że go nie ma. Tylko jest bardzo wyolbrzymiony. Trzeba żyć po swojemu, bo kto wie czy za dwa lata nie wymyślą nowego wirusa 😏

Dziewczyny, na ile przed owulacją czujecie pracę jajników? Mój aktualny cykl jest prawdziwą zagadką. Po @ miałam sucho ale wczoraj (12dc) pojawił się kremowy śluz w małych ilościach. Z kolei dzisiaj było go znacznie więcej. Testy owu blade a od kilku godzin czuje kłucie jajnika... czy możliwe że to zwiastun zbliżającej się owulacji pomimo że śluz jest daleki od plodnego? Z reguły owulacja pojawia się od 16 do 20 dc. Cykle 30/35 dniowe.
u mnie to ostatnio loteria. Poprzedni cykl z owulacją potwierdzoną monitoringiem, a śluzu płodnego brak. Był właśnie kremowy 🤷🏻‍♀️ dlaczego nie mam pojęcia. W tym pewnie będzie podobnie, ale obym jednak się miło zaskoczyła

reklama
❤️Super wieści. Znaczy się za niedługo starania? Ja już chyba wszystko przeczytałam co do tego ile trzeba czekać po łyżeczkowaniu macicy i nie mam żadnych wniosków. Wychodzi, że co kraj to obyczaj. I każdy lekarz ma inne zdanie. W Polsce są metody wyczekujące, zachowawcze. Czyli jak się zdaży ciąża szybko to trudno, ale jak zapytasz to usłyszysz "dopiero za minimum 3miesiące"
Dam znac co mi mój powie :) Wreszcie troche radosci. Fajnie by bylo miec jeszcze raz takie malenstwo :D Fakt ze moja pierworodna jakas super stara nie jest, ale bede spelniona jak nie bedzie samotna :)

Do góry