Witam, zaczęliśmy starania o dziecko , to nasz drugi cykl . W poprzednim się nie udało ponieważ prawdopodobnie zaszly jakieś zaburzenia hormonalne i owulacja wystąpiła tydzień wcześniej i powstała torbiel z nie pękniętego pęcherzyka w prawym jajniku . Cykl trwał 20 dni . ( gdzie zawsze miałam w miarę regularne 28/29 dni )
W 8 dc( tego cyklu) torbiel wynosiła 3,5 cm,
W 13 dc pęcherzyk dominujący w lewym jajniku 1,6 cm, endometrium 0,8 mm, torbiel się zmniejszyła do ok. 2,5 cm
W 18 dc pęcherzyk pęknięty, potwierdzona owulacja w lewym jajniku , endometrium 0,9 mm. Torbiel wg lekarza pękła , bo widać było duzo płynu w brzuchu i wynosiła ok 1,8 cm .
Wg lekarza nie ma szans w tym cyklu na ciąże przez ta właśnie torbiel ale nie wyjaśnił dokładnie dlaczego , znam dużo dziewczyn które mając torbiel zachodziły w ciąże . Owulacje miałam prawdopodobnie 16dc ( potwierdzone przez testy owulacyjne i mierzenie temperatury ) wydaje się ze wszytko jest jak w najlepszym porządku a jednak słowa lekarza mnie zdezorientowały . Faktycznie mam się nie nastawiać w tym cyklu na ciąże ? Proszę o radę .
Dodam ze mamy już dwójkę dzieci , które udały się nam za 1 razem . Bardzo dziękuje za pomoc .