Anula1988
Fanka BB :)
Mychunia- tu nie chodzi o nastraszenie Ciebie. Tylko po prostu my z dziewczynami już to przechodziłyśmy i teraz szybko chcemy Ci pomóc, abyś jak najszybciej miała prawidłowy wynik hormonu i zaszła w zdrową ciążę. U mnie wyrównanie hormonu trwało 3 tyg. z poziomu 4,5 na 2,0. Tylko ja niestety już muszę brać lek do końca życia, bo przyczyną mojej niedoczynności jest autoimmunoagresja, przewlekłe zapalenie tarczyny, in. choroba Hashimoto. Aby sprawdzić czy przyczyną niedoczynności jest właśnie autoimmunoagresja należy wykonać badanie krwi i oznaczyć przeciwciała antyTPO. Koszt u mnie to ok. 25 zł.
Właśnie nie rozumiem dlaczego przy wyniku tarczycy jest podana ogólna norma dla całej populacji czyli od 0,2 do 4,2.
Dla dzieci norma wynosi np. do 0,4, dla nas starających się o dziecko to 1,0-2,0 a dla starszych mężczyzn 4,0.
Takie powinno być co najmniej podane rozgraniczenie, bo wiele osób tak jak np. Mychunia widzi swój wynik 3,8 i myśli sobie, ale fajnie mieszcze się w normie, wiec wynik jest ok. A prawda jest inna jak widać...
Właśnie nie rozumiem dlaczego przy wyniku tarczycy jest podana ogólna norma dla całej populacji czyli od 0,2 do 4,2.
Dla dzieci norma wynosi np. do 0,4, dla nas starających się o dziecko to 1,0-2,0 a dla starszych mężczyzn 4,0.
Takie powinno być co najmniej podane rozgraniczenie, bo wiele osób tak jak np. Mychunia widzi swój wynik 3,8 i myśli sobie, ale fajnie mieszcze się w normie, wiec wynik jest ok. A prawda jest inna jak widać...