Olusia patrzyłam w necie za linkiem ale nie znalazłam takiego tylko zawsze coś było pozmieniane więc podaje szczegółowo jak ja robie i co daje. jest troche kosztowny ,ale jak się wszystko kupi to starczy na jakieś 15 takich dań,ja robiłam już parenaście razy a składniki nadal mam.
kurczak gong bao (kongo bongo hahah)
2duże piersi kurczaka
3 ząbki czosnku (ja daje 1,5)
2cm świeżego imbiru (ja daje 3cm) może być w proszku łyżeczka
5młodych cebulek (jak nie ma daje cała dużą i obojętnie czy stara czy młoda)
2 łyżki oleju z orzechów arachidowych (używałam takiego i normalnego i bez różnicy)
garstka chiili pokrojonego to ok.4małe (ja daje 1 szt plus szczypte w proszku)
1/2łyżeczki pieprzu syczuańskiego (daje ciut więcej)
1/2 szkl pokruszonych orzeszków ziemnych n/sol (chociaż używałam też sol i ok)
MARYNATA DO MIĘSA
1/2łyżeczki soli
2łyżeczki sosu sojowego jasnego
1łyżeczka wina ryżowego bądź cherry (ja daje najzwyklejsze cherry za 10zł/l)
2i1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej ( ja daje zwykła mąkę ziemniaczaną)
1łyżka stołowa wody
SKŁADNIKI SOSU
3łyżeczki skrobi kukurydzianej ( j.w daję mąkę ziemniaczaną)
1łyżka sosu sojowego ciemnego
1łyżeczka sosu sojowego jasnego
3łyżeczki octu winnego (ja daję jabłkowy)
4łyżki oleju sezamowego (dawałam też zwykły i ok)
1łyżka rosołku z 1/4 kos rosołowej ( do kieliczka wlewam łyżke wody i wrzucam 1/4kos rosołowej ,rozpuszczam w mikrofali i juz jest)
pokrojonego kurola wymieszać ze składnikami marynaty w misce i odstawić na 2h
na małej patelni podsmażyć na sucho orzeszki na złoty kolor. Drobno pokroić czosnek,cebulę,papryczke chili i imbir .
W małym naczyniu wymieszać wszystkie składniki sosu i spróbować ma być słodko-kwaśny i nie dobry fuj
dopiero potem nabiera smaku
Rozgrzać olej i wrzucić pokrojone chili,smażyć by ulotnił się ostry smak. Odłożyć usmażoną papryczkę na talerzyk. na rozgrzany olej wrzucić kurczaka z marynaty i smażyć ok 20 min (smażę dobre pół godz). dodać paprykę,czosnek,cebulke,imbir oraz pieprz syczuański. Zalać zawartość patelni sosem i dodać orzechy. Smażyć do zastygnięcia sosu. podawać z ryżem i sałatka
sałatkę robię tak;
kapuche pekińska kroję do tego marchew ścieram i parykę kroję,przyprawiam solą,cukrem,cytryną,pieprzem,i dodaje chili a i olej na oko.