reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2014 :)

asmi polewe robie tak:

Polewa orzechowa - SKŁADNIKI:

• Pół kg orzechów włoskich
  • margaryna
  • 3-4 łyżki miodu
  • Szklanka cukru

Polewa orzechowa - PRZYGOTOWANIE:

Polewa nadająca się do każdego ciasta .

Margarynę rozpuszczamy w garnku na bardzo małym ogniu, dodajemy miód i cukier -mieszamy. Dodajemy zmielone orzechy i prażymy przez kilka minut. Polewą polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Tak przygotowana polewa powinna wystarczyć na 2-3 ciasta.

ale dzis eksperymentuje z inna:

SKLADNIKI:

• 30 dkg orzechów włoskich
  • 0,5 kostki margaryny, 7 łyżek cukru
  • kartonik mleka zagęszczonego-200g

Orzechy porcjami ugnieść wałkiem do ciasta( są lepsze niż krojone).Margarynę stopić, dodać cukier, orzechy a na koniec wlać kartonik mleka.Gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając ok. 10 min. ( najlepiej w rondlu z grubym dnem),aż powstanie gęsta,lepka masa. Gorącą jeszcze polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta.

wydaje mi sie lepsza:tak:

Ewelinka
jak Ci sie nie chce robic to zapraszam do mnie.Mnie cos ostatnio kuchnia wkrecila ;-)
Moglabym piec dzien i noc:tak:

Ostatnia edycja:
reklama
Dziękuje za przepis. Choć przyznam, że zamiast margaryny wolałabym użyć masła ( myślisz, że też by wyszła?). W każdym razie na pewno wypróbuje.

Bada m. widzę, że też masz przepis na mleku. Widzę, że różnica w przepisach jest tylko jeśli chodzi o cukier. W moim jest 1/3 cukru pudru, a w Twoim 3 łyżki cukru.

Ostatnia edycja:
Asmi z maslem nie probowalam robic wiec niestety nie doradze:zawstydzona/y: ale wydaje mi sie ze tez powinno wyjsc:)
specjalistka w kuchni jest Mychunia wiec moze ona cos doradzi:tak:

bada m. jak masz okazje to lepiej zrobic bedziesz miala pewnosc ze to faktycznie jak to lekarz powiedzial przypadek;-)Ja jutro zamierzam walczyc o skierowanie na hormony

Ostatnia edycja:
Masło ma to do tego, że lubi się rozwarstwiać w polewach - robiłam tak kakaową pierw z margaryną to wyszła super, a niestety jak dałam masło to mi się rozwarstwiło ale po paru próbach wyszło super. Wystarczyło zmienić kolejność dodawania składników. Jak wypróbuje to dam znać.

Walcz,walcz a nóż się uda.Ja jak pójdę to zrobię na własną rękę tak,że podzielę sobie na dwie porcje-może mniej odczuje,prawie każdy hormon to 25 zł :-p czytam właśnie który,w który dniu zrobić

Ja byłam wczoraj u gina i mi z kolei lekarka mówiła, że nie zleca mi badań, bo po pierwsze są kosztowne, po drugie sposób leczenia jest taki sam, więc następnym razem po prostu mi włączy leki i tyle tylko może zrobić. Oczywiście mam czekać najpierw na badanie genetycznie, a po wynikach stymulacja i włączenie leków.

U mnie póki co jest ładnie, ale coś się zaczyna chmurzyć. Melduje, że ciasto wyszło mimo zmiany mąki na pełnoziarnistą ma trochę inny smak, ale synek się zajada, więc dobrze jest. Muszę jeszcze spróbować ciasto czekoladowe robione z czerwonej fasoli, ale to jak już coś przy weekendzie, bo muszę zakupić kilka składników ( nie mam daktyli i gorzkiej czekolady).

reklama
Do góry