- Dołączył(a)
- 1 Sierpień 2013
- Postów
- 18 054
asmi polewe robie tak:
Polewa orzechowa - SKŁADNIKI:
Polewa orzechowa - PRZYGOTOWANIE:
Polewa nadająca się do każdego ciasta .
Margarynę rozpuszczamy w garnku na bardzo małym ogniu, dodajemy miód i cukier -mieszamy. Dodajemy zmielone orzechy i prażymy przez kilka minut. Polewą polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Tak przygotowana polewa powinna wystarczyć na 2-3 ciasta.
ale dzis eksperymentuje z inna:
SKLADNIKI:
Orzechy porcjami ugnieść wałkiem do ciasta( są lepsze niż krojone).Margarynę stopić, dodać cukier, orzechy a na koniec wlać kartonik mleka.Gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając ok. 10 min. ( najlepiej w rondlu z grubym dnem),aż powstanie gęsta,lepka masa. Gorącą jeszcze polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta.
wydaje mi sie lepsza
Ewelinka jak Ci sie nie chce robic to zapraszam do mnie.Mnie cos ostatnio kuchnia wkrecila ;-)
Moglabym piec dzien i noc
Polewa orzechowa - SKŁADNIKI:
- Pół kg orzechów włoskich
- margaryna
- 3-4 łyżki miodu
- Szklanka cukru
Polewa orzechowa - PRZYGOTOWANIE:
Polewa nadająca się do każdego ciasta .
Margarynę rozpuszczamy w garnku na bardzo małym ogniu, dodajemy miód i cukier -mieszamy. Dodajemy zmielone orzechy i prażymy przez kilka minut. Polewą polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Tak przygotowana polewa powinna wystarczyć na 2-3 ciasta.
ale dzis eksperymentuje z inna:
SKLADNIKI:
- 30 dkg orzechów włoskich
- 0,5 kostki margaryny, 7 łyżek cukru
- kartonik mleka zagęszczonego-200g
Orzechy porcjami ugnieść wałkiem do ciasta( są lepsze niż krojone).Margarynę stopić, dodać cukier, orzechy a na koniec wlać kartonik mleka.Gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając ok. 10 min. ( najlepiej w rondlu z grubym dnem),aż powstanie gęsta,lepka masa. Gorącą jeszcze polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta.
wydaje mi sie lepsza
Ewelinka jak Ci sie nie chce robic to zapraszam do mnie.Mnie cos ostatnio kuchnia wkrecila ;-)
Moglabym piec dzien i noc
Ostatnia edycja: