reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2013

maja35 - To na pewno sporadyczne przypadki :happy: a jaką dawkę bierzesz? Jeśli tę z Folika 0,4 to szansa jest chyba tyci-tyci na objawy niepożądane. Informacje z ulotki, które podajesz pochodzą z ulotki kwasu foliowego w większej dawce.
Treść ulotki dla innych zainteresowanych http://www.gedeonrichter.pl/gedeonr...icum Richter, 15 mg - ulotka dla pacjenta.pdf

Objawy, które wymieniasz z tej ulotki i według niej występują rzadko, czyli "co najmniej 1 na 10 000, ale poniżej 1 na 1 000" - tyczy się dawki 5-15 mg dziennie (czyli 12-36 x jedna tabletka Folika) :-D. Jaką dawkę od 3 miesięcy łykasz? Łykasz do posiłku?
Podobne objawy może wywoływać stres związany ze starankami..

reklama
Ktoś kiedyś pisał o badaniu poziomu kwasu foliowego w organizmie. Wierzę, że są osoby, które mogą mieć tak urozmaiconą dietę, że przyjmują sporo kwasu foliowego na co dzień (obróbka termiczna zmniejsza ilość kwasy foliowego w produkcie) i rzeczywiście mogą mieć go nadmiar.
Stąd wzięłam tabelkę WITAMINY - Kwas foliowy:
[FONT=Arial CE, Arial, Helvetica, Helvetica CE]

Opracowanie: mgr inż. Krystyna Beata Radziwon

[/FONT]
[FONT=Arial CE, Arial, Helvetica, Helvetica CE]GDZIE WYSTĘPUJE KWAS FOLIOWY
[/FONT][FONT=Arial CE, Arial, Helvetica, Helvetica CE]
Zawartość folacyny w 100g produktuProdukty spożywcze
Powyżej 5mgpolędwica sopocka, polędwica z indyka, ryby (mintaj, morszczuk, śledzie), owoce (śliwki, brzoskwinie, jabłka, morele)
5 - 50mgmleko, sery dojrzewające i twarogowe, kurczaki, indyki, ziemniaki, pieczywo, płatki kukurydziane, kasze: gryczana i jęczmienna, ryby (dorsze, makrele), owoce (banany, truskawki, kiwi), warzywa (kalarepy, pomidory), orzechy
50 - 100mgwarzywa (kapusta włoska, sałata, brokuły, brukselka, pietruszka korzeń, ryż brązowy, mąka pszenna, wrocławska, jaja, płatki owsiane, wątroba wieprzowa
150 - 250mgwarzywa (szpinak, pietruszka - natka, fasola biała, groch), wątroba cielęca
Powyżej 250mgwątroba wołowa, wątroba drobiowa - kurczak, soja, zarodki pszenne, otręby pszenne, drożdże piekarskie
[/FONT]
[/FONT]
Opracowanie: mgr inż. Krystyna Beata Radziwon

[/FONT]
[FONT=Arial CE, Arial, Helvetica, Helvetica CE]SKUTKI NIEDOBORU I NADMIARU KWASU FOLIOWEGO

[/FONT][FONT=Arial CE, Arial, Helvetica, Helvetica CE]Objawy hipowitaminozy (niedoboru)
  • Powstawanie ciężkich zaburzeń rozwojowych u płodu (wady cewy nerwowej).
  • Niedokrwistość megaloblastyczna.
  • Spowolnienie syntezy DNA i replikacji (podziału) komórek.
  • Osłabienie wchłaniania substancji pokarmowych z przewodu pokarmowego (biegunka tropikalna).
  • Upośledzenie funkcji układu nerwowego (nadpobudliwość i trudności w zasypianiu).
Objawy hiperwitaminozy (nadmiaru)
  • Spożycie dziennie 15mg kwasu foliowego może powodować zaburzenia układu nerwowego i pokarmowego.
  • U niektórych osób mogą tworzyć się szkodliwe kryształy folacyny w moczu,
  • Mogą również wystąpić alergiczne odczyny skórne.

[FONT=Arial CE, Arial, Helvetica, Helvetica CE]DOBOWE ZAPOTRZEBOWANIE NA KWAS FOLIOWY[/FONT]
Grupa ludności - wiek, lataFolacyna mg/osobę - normy zalecane
Niemowlęta
0 - 0,5
0,5 - 1,0
35
70
Dzieci
1 - 3
4 - 6
7 - 9
70
90
105
Dziewczęta
10 - 12
13 - 15
16 - 18
190
200
220
Chłopcy
10 - 12
13 - 15
16 - 18
220
220
240
kobiety aktywność fizyczna 19 - 25
mała
umiarkowana
duża
270
290
310
kobiety aktywność fizyczna 26 - 60
mała
umiarkowana
duża
270
290
310
kobiety ciężarne II - III trymestr450
kobiety karmiące530
kobiety powyżej 60 lat320
mężczyźni 19 - 25
aktywność mała
umiarkowana
duża
280
300
300
mężczyźni 26 - 60
aktywność mała
umiarkowana
duża
280
300
300
Powyżej 60 lat340

[/FONT]

hej dziewczyny :-)
ja nie dawno wróciłam od rodziców i udało mi się Was w końcu nadrobić :-D
melduję, że @ miała dziś przyjść, a póki co jej nie ma i mam nadzieję, że w ogóle już nie przyjdzie :tak: dalej mnie sutki bardzo bolą, mam wzdęcia, doszedł ból pleców i zgaga, do tego czuję się taka pełna i mnie ciągnie w podbrzuszu raz z jednej strony raz z drugiej, mam ślinotok i się czuję ogólnie tak dziwnie, tak inaczej, jak coś zjem to mi gtak dziwnie niby niedobrze mi a z drugiej strony nie do końca... :confused:

Za radą zrobiłam drugi test po paru godzinach. Jest ciemniejszy :-D

test z godziny 12:
Zobacz załącznik 583994
test z godz. 17:
Zobacz załącznik 583995
Jest różnica, nie? :-D Jeju, ponad 2 godziny bez picia, katorga, hihi ;-)
Czekam aż P. wróci. Ciut się boję, że się będzie dąsać. Nic mu nie powiem o tym teście, bo jeszcze poczuje presję, hehe - wiecie o co chodzi :laugh2:

mychunia - to bardzo dobra informacja. Kciuki, by @ nie przylazła w ciągu 9 miesięcy!!

Cyntia no lepiej nic nie mów, bo jak widać na moim przykładzie, faceci są bardziej skomplikowani od kobiet, więc nie ma co Męża niepotrzebnie stresować :)

a ja się całkiem rozłożyłam, Teściowie już pojechali, więc się położyłam, teraz wstałam na chwilkę i nie wiem czy dam rady iść jutro do pracy
no i chyba dziś ze staraniami będzie kiepsko... ale czuję, że dziś to już i tak za późno, choć cały czas kłuje mnie ten prawy jajnik; normalnie to mnie kłuł, ale po OVU zawsze przestawał

Cyntia85 coś nie można wejsc w załączniki, nie wiem czy to tylko ja czy ogólnie.

ja muszę się przepisać na liście ale nie wiem na kiedy, jak przyjdzie @ to wtedy będę wiedziała. Pierwszy raz mierzyłam temp itd i w sumie sie cieszę, bo dzięki temu wiem, że nie miałam owulacji tak to pewnie już bym robiła dziesiątki testów sprawdzać czy ciązy nie ma. Egh jak nie tym razem to może uda się następnym :)

Dzis taka cisza na forum, w koncu weekend. Ja zmykam bo znajomi zaraz wpadną pograć w jakies gry więc miły wieczór się zapowiada.

hej dziewczyny :-)
ja nie dawno wróciłam od rodziców i udało mi się Was w końcu nadrobić :-D
melduję, że @ miała dziś przyjść, a póki co jej nie ma i mam nadzieję, że w ogóle już nie przyjdzie :tak: dalej mnie sutki bardzo bolą, mam wzdęcia, doszedł ból pleców i zgaga, do tego czuję się taka pełna i mnie ciągnie w podbrzuszu raz z jednej strony raz z drugiej, mam ślinotok i się czuję ogólnie tak dziwnie, tak inaczej, jak coś zjem to mi gtak dziwnie niby niedobrze mi a z drugiej strony nie do końca... :confused:

To trzymam &&&, żeby nie przyszła.

Cyntia​ to zaciągaj męża i o teści nic nie mów. Pamiętaj kto mniej wie, ten lepiej śpi :D

Conti - weź aspirynkę. Nie zaszkodzi, a ponoć może pomóc przy ewentualnej implantacji.
I nie martw się. Ja zawsze myślałam, że mój ból jajników wskazuje na owulację, ale już parę razy trafiłam na informację, że może wystąpić przed pęknięciem jajeczka. O dziwo w zeszłym cyklu miałam ten swój typowy ból owulacyjny parę dni przed skokiem temperatury. Teraz też go odczuwałam 3-4 dni temu, a dziś test owu wyszedł pozytywny (bo uznaję, że ten drugi jest pozytywny).
Zobacz jaką wypowiedź znalazłam:
w ksiązce kippleyów znalazłąm:

w okresie okooowulacyjnym wiele kobiet odczuwa ból w okolicy jednego lub obu jajników. Czasami trwa on kilka godzin, a niekiedy cały dzień lub nawet 2. Częś kobiet zaledwie go odczuwa, ale są i takie które skręcają się z bólu. Wg niektórych badaczy ból owulacyjny jest spowodowany przekrwieniem jajowodu, nagromadzeniem się w nim śluzu dla ułatwienia ruchu plemników w okresie przed jajeczkowaniem. Inni utrzymują, ze ból powstaje w wyniku gwałtownego pulsowania jajowodów podczas owu i zaraz po niej, a więc wskutek ruchu robaczkowego, posuwającego komórke jajową w kierunku macicy. jeszcze inni wskazują na sam proces jajeczkowania, podczas którego nastepuje peknięcie pęcherzyka zawierającego komórke jajową. Czasami towarzyszy temu peknięcie jakiegoś powierzchniowego małego naczynia krwionośnego, co daje niekiedy krwawienie. A ze względu na dużą wrażliwość błony śluzowej macicy na krwawienie wewnetrzne odczuwane jest jako ból.

reklama
Cyntia no to rzeczywiście ten ból może wynikać z różnych przyczyn, a też odczuwam to teraz bardziej bo ostatnimi miesiącami tego bólu nie miałam, no i wiadomo, że zastrzyk działa stymulująco na jajniki więc to mogło mieć wpływ

kurcze, z tą aspiryną to nie za bardzo, bo zazwyczaj po aspirynie mam krwawienia z nosa - przynajmniej miałam kilka lat temu, bo od dawna tego nie biorę
zawsze ratuję się ibupromem, choć ostatnio gdzieś wyczytałam, że to prawdziwe świństwo, więc nie wiem czy coś brać czy nie; a nie słyszałam, że aspiryna może być pomocna przy implamantacji

dziewczyny, mam jeszcze jeden problem, na pierwszej wizycie u mojej ginekolog przepisałam mi luteinę z zaleceniem brania od 16 do 25 dc; tylko wtedy nie było mowy o zastrzyku i na ostatniej wizycie zapomniałam zapytać czy w takim razie też mam brać tą luteinę - do gin. idę dopiero w czwartek, a jutro już będzie 16 dc i nie wiem czy brać czy nie, bo nigdy luteiny nie brałam

Do góry