reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sprawy urzędowe

AAAA

Jeszcze muszę załatwić PZU mam nadzieję, że okres przed porodem ( 3 dni) uznają za pobyt szpitalny i dostanę jeszcze kasę za te parę dni 80 zł dziennie piechotą nie chodzi :-) I muszę małego zgłosić do ubezpieczenia. myślałam, że jak jest wspaniały e-WUŚ to będzie to z automatu, a tu nie...trzeba jechać do miłych kadr ( u nas w rektoracie 3 piętro, każdy petent jak wchodzi to potrzebuje kilku minut przed drzwiami, żeby zadyszka przeszła lol panie kadrowe mają niezłą kondycje tak kilka razy w ciągu dnia sie przebiec po tych schodach, a schody takie długie jak w kamienicach, żadne 8 schodków hihi) wyrazić wolę ubezpieczenia dziecka o_O

reklama
Ja myślałam że skoro ZUS wypłaca mi zasiłek macierzyński to nie muszę załatwiac ubezpieczenia bo to idzie automatycznie, i idzie, tylko ze wspaniały system Ewuś jakoś ostatnio mnie w tym nie uwzględnił jak byłam u lekarza i miałam zdziwko :/

Ja to na ten Ewus nie wiem co myslec.W pracy zgłosiłam mała do ubezpieczenia a tu jeszcze mi Lena nie widnieje w systemie!!!I za każdą wizyta musze oświadczenie wypełniac:angry:

Mi PZU podniosło ciśnienie. zgłosiłam urodzenie dziecka, a oni mi nie przyznali, bo że składki płacone tylko do stycznia. Do stycznia płacił mój pracodawca, a od lutego ja osobiście:angry:

Felidae, mi PZU odmówiło za pobyt w szpitalu, gdyż pobyt ten nie był związany z chorobą :baffled: są cwani, także nie nastawiaj się.
Co do EWUŚ-a to też mi lekarze wydzwaniali, że dziecko nie jest ubezpieczone :szok: więc zadzwoniłam do NFZ-u i pani mi powiedziała, że wszystkie dzieci urodzone w PL są ubezpieczone i wyświetla się na zielono :szok: tylko dziwne, że moim lekarzom z różnych miast wyświetla się na czerwono :baffled: a pracodawca zgłosił dopiero w piatek :-D w środę jeszcze było na czerwono:-)

Mam pytanie, bo nie mam czasu szperać i tego sprawdzać, a pamiętam, że ktoś miał taki przypadek.

Jeżeli przyszła matka ma umowę o pracę na czas określony, która ulega przedłużeniu do dnia porodu, to czy ZUS wypłaca zasiłek macierzyński?

reklama
dzięki dziewczyny, tak mi wychodziło z przepisów, tylko że te ustawy ubezpieczeniowe takie zakręcone, a i w praktyce też różnie bywa, wolałam się upewnić, bo chodzi o moją kuzynkę:tak:

a w ZUSie nie da się potwierdzić, bo nie idzie się dodzwonić:-D
tzn. idzie, ale na infolinii usłyszałam, że jestem 32 w kolejce, a przewidywany czas oczekiwania na rozmowę 16 min:-D
coś czuję, że to przez roczny macierzyński taka masakra.... bo np. te co urodziły 1 styczna, musiały złożyć wniosek o urlop rodzicielski w dniu wejścia w życie ustawy.

A jak tam wasze wnioski o roczny macierzyński? Ja dałam dzisiaj Mkowi do wysyłki, mi wychodzi do 19 kwietnia 2014:-)

Do góry