reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy urzędowe

czyli np. u mnie wychodzi:
Przysługuje wymiar urlopu według zasad obowiązujących dla roku:
2013
Przysługujący wymiar urlopu obowiązkowego:

20 tygodni
Dodatkowy urlop macierzyński:
do 4 tygodni
Dodatkowy urlop ojcowski:
do 2 tygodni
Rozpoczęcie urlopu z dniem:
14 Kwiecień 2013
Czas trwania urlopu, do dnia:
31 Sierpień 2013 czyli tu mija mi 20 tyg obowiazkowego i jakbym wzięła te dodatkowe 4 tyg to załapię sie tez na te dodatkowe do roku?

reklama
czyli np. u mnie wychodzi:
Przysługuje wymiar urlopu według zasad obowiązujących dla roku:
2013
Przysługujący wymiar urlopu obowiązkowego:

20 tygodni
Dodatkowy urlop macierzyński:
do 4 tygodni
Dodatkowy urlop ojcowski:
do 2 tygodni
Rozpoczęcie urlopu z dniem:
14 Kwiecień 2013
Czas trwania urlopu, do dnia:
31 Sierpień 2013 czyli tu mija mi 20 tyg obowiazkowego i jakbym wzięła te dodatkowe 4 tyg to załapię sie tez na te dodatkowe do roku?

Wlasnie nie wiem jak z tym dodatkowym czy on jest doliczanyi pozniej mozna przejsc na ten rok nie wiem..ale mam ekspertke i zaraz napisze;p

A ja dostałam dziś pieniążki z ZUS szybciej niż myślałam :-D:szok:gorzej że pocztą ale dopytam się co mam zrobić by następne były na konto

Co do macierzyńskiego to i tak jeszcze nic do końca nie wiadomo więc ja póki co się nie nastawiam. A jak będzie ten roczny macierzyński to super:tak:

Felidae tak ma być 6 tygodni a nie 4, gdzieś wcześniej w tym wątku są linki wrzucone, nie chce mi się teraz szukać, ale właśnie tam wyczytałam że ma być 6.

Cześć dziewczyny:)

Mam pytanie, czy któraś z Was orientuje sie co trzeba dokładnie zrobić, żeby dziecko, które się urodzi parze bez ślubu, miało nazwisko partnera? Teraz ponoć są nowe zasady i jak dziecko się urodzi i czegoś wcześniej się nie załatwi, to dostaje nazwisko matki... A wiadomo ile to załatwiania później ze zmianami...

Pozdrawiam :)

reklama
6 tygodni ma wejsc ale dopiero w 2014 roku :-) wiec my bedziemy mialy jeszcze 4 dodatkowego czyli 24, czyli jak urodzimy po 15.04 to mamy szanse sie zalapac na dodatkowe pol roku macierzynskiego ( o ile ustawa wejdzie w zycie 01.09 )

a co do nazwiska dziecka to ty chyba w szpitalu mowisz jak maja wpisac w papierach a pozniej przy nadawaniu imienia w UM wpisujesz nazwisko partnera....

Do góry