reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy urzędowe

reklama
margot87; no rewelacja po prostu... to wyladujemy z 2 tys w plecy bo ani polskiego ani krakowskiego. Jak sie mlode urodzi na poczatku 9 miesiaca to z maciezynskiego tez nici :-//////

Dziewczyny, które same wysyłają zwolnienie do ZUS-u mam pytanie
- jak zmienić, żeby otrzymywać przelew, a nie przekaz pocztowy
- czy wysyłacie w kopercie samo zolnienie, czy adresujecie ogólnie na urząd, czy na jakiś konktrtny dział/osobę?

Mój pracodawca wysłał pierwsze zwolnienie sam, za okres do 29.12 i już o dziwo dostałam kasę, ale następne muszę wysyłać sama i nie wiem jak się do tego zabrać.

ja zanoszę osobiście, ale też adresuję, że do zasiłków chorobowych i dodatkowo doniosłam tez pismo z prośbą o wysyłanie mi należnego zasiłku na konto pocztowe, które podałam, wzięłam od nich potwierdzenie i czekam :-)

karenka - no mi się nie uśmiecha tam jeździć, bo to na drugim końcu Wawy:baffled: A to pismo to sama "stworzyłaś" czy miałaś jakiś szablon/ichniejszy druczek?

pscolka, mi pracodawca sam to załatwia. A kasa przychodzi bardzo różnie, bo i co 10 dni i 2tyg, i miesiąc..nie rozumiem.. wprawdzie mam l4 na 2 lub 3 tyg, pewnie dlatego. Ale ciężko mi wyliczyć kiedy i jaką kwotę dostanę...

Dziewczyny, które same wysyłają zwolnienie do ZUS-u mam pytanie
- jak zmienić, żeby otrzymywać przelew, a nie przekaz pocztowy
- czy wysyłacie w kopercie samo zolnienie, czy adresujecie ogólnie na urząd, czy na jakiś konktrtny dział/osobę?

Mój pracodawca wysłał pierwsze zwolnienie sam, za okres do 29.12 i już o dziwo dostałam kasę, ale następne muszę wysyłać sama i nie wiem jak się do tego zabrać.

a ja chciałam sama wysyłać L4 albo zanosić bo mój pracodawca się z tym spóźnia ale Pani z ZUS przez tel. powiedziała mi że jeśli jestem w stosunku pracy to tak nie mogę i że to pracodawca musi dostarczać L4 do ZUS.

I takie zwykłe pismo tez pisałam żeby mi na konto przelewali. Ogólnie zaadresowałam.

reklama
Agus - bo Ty wwiększej firmie pracujesz i wtedy pracodawca ma obowiązek wysyłać. z mojegodziału zrobili odrębną spółkę z o.o., , więc fizycznie siedzę w korporacji, ale prawniemoja firma ma 6 osób:baffled:. byłam wsciekła, bo lata temu zatrudniałam się w spółce akcyjnej, a tu nagle dostałam propozycję nie do odrzucenia... i jeszcze się dziwili dlaczego ja się wściekam.
malbetka - byłamdzisiaj w tym moim zusie i powiedzieli mi, że mogę do nich pocztą wysyłaćzwolnienia, ale oni i tak każdorazowo będą kontaktowali się z pracodawca celempotwierdzenia mojego stosunku pracy. Jak znam życie to pewnie listownie, więcto pewnie sporo wydłuży drogę, no ale nie mam wyjścia, bo nie uśmiecha mi sięjeździć do siedziby firmy, bo to w obecnych warunkach dla mnie 4 godziny wyjęte zżyciorysu. Na zmianę przekazu na przelew dostałam od nich druczek.

Do góry