reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy urzędowe - co należy zrobić po porodzie, aby żyć z biurokracją w zgodzie?

reklama
Ale akt urodzenia odbierałyście w USC w miejscu urodzenia, tak?

1. Zaświadczenie o dochodach wydaje Skarbówka ta z którą się rozliczamy. U nas wypisujesz wniosek i wydają od ręki. Tyle, że jak odbiera ktoś inny to musi być z upoważnieniem. Zaświadczenie jest zwolnione od opłaty jeśli zaznaczymy, że jest celem becikowego.

2. Papiery składamy w gminnym ośrodku opieki społecznej. Najczęściej w Gminie się znajduje siedziba

A Michalina i jak jesteście zameldowani w różnych miejscach to patrz ostatni punkt na mojej liście:)

To już nas chyba nie będzie dotyczyć, bo od miesiąca M jest tutaj zameldowany - nie chciałam, żeby M. formalnie mieszkał w innym miejscu niż żona i córka.
Hmm mało realne, żeby jechać na Podkarpacie po zaświadczenie o dochodach - przeważnie jesteśmy tam w weekend :dry: może za pośrednictwem tutejszego urzędu będzie można to załatwić.

To ja z peselem będę miała w ogóle fajnie...
Jak zgłosimy dzidzia, to urząd we Wrocku prześle doksy do urzędu w miejscu mojego zameldowania (chyba, że wskażemy inaczej, czyt. zameldowania ojca) i stamtąd trzeba będzie odebrać. Jako, że to na śląsku, to mama musi mi odebrać i wysłać pocztą. Oni sami nie mogą.
Więc jak macie jakieś wątpliwości, to zadzwońcie lepiej do swojego urzędu i dopytajcie.

A co do zaświadczenia ze skarbówki, to ja znów czytałam że tutaj nie trzeba pobierać zaświadczenia o dochodach, tylko z PITa spisać. Ale to chyba też co urząd do obyczaj.

Ostatnia edycja:
To ja z peselem będę miała w ogóle fajnie...

A co do zaświadczenia ze skarbówki, to ja znów czytałam że tutaj nie trzeba pobierać zaświadczenia o dochodach, tylko z PITa spisać. Ale to chyba też co urząd do obyczaj.

Bo tak wynika z przepisu:

• zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o dochodach opodatkowanych na zasadach ogólnych za 2012 rok wszystkich pełnoletnich członków rodziny lub oświadczenie o wysokości dochodu osiągniętego w 2012 roku;
podobnie z tymi składkami

• zaświadczenie z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych albo oświadczenie członków rodziny zawierające informację o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne w roku 2012 roku;
na obie kwestie są specjalne wzory regulowane przez rozporządzenie, można je pobrać z strony sejmu w pdf, albo w wordzie np. w poznańskim urzędzie bip.poznan.pl - Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka (Becikowe)

Upewniałam się dziś jeszcze w urzędzie, odpisali mi na maila.

A co do rejonizacji to liczy się miejsce ZAMIESZKANIA - art . 23 ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych .

Ale akt urodzenia odbierałyście w USC w miejscu urodzenia, tak?

To już nas chyba nie będzie dotyczyć, bo od miesiąca M jest tutaj zameldowany - nie chciałam, żeby M. formalnie mieszkał w innym miejscu niż żona i córka.
Hmm mało realne, żeby jechać na Podkarpacie po zaświadczenie o dochodach - przeważnie jesteśmy tam w weekend :dry: może za pośrednictwem tutejszego urzędu będzie można to załatwić.

akt z usc z miejsca urodzenia. u nas do MOPR pity za 2012 wystarczają też.

Dzięki dziewczyny - zobaczymy jak będzie. Poprzednim razem dostałam w szpitalu karteczkę z adresem usc, datą i godziną. Ale mam nadzieję, że tym razem nie będzie to 16 dni :szok:
Pesel odbierałam w swoim urzędzie gminy, ale może teraz przychodzi pocztą?

reklama
GiB długo.... rozmawiałam właśnie dzisiaj z kadrową ode mnie z pracy. I ona mi mówi, że potrzebują akt urodzenia dziecka i zaświadczenie ze szpitala o urodzeniu do urlopów. A jak chcę składać od razu na rok, no to przecież mam na to do 14 dni po porodzie. To jak to złożyć do 14 dni, jak akt mogę dostać np. w 15 dniu? :szok:

Do góry