reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sprawy urzędowe - co należy zrobić po porodzie, aby żyć z biurokracją w zgodzie?

Napisze wam jaj u mnie bylo

akt urodzenia
akt małżeństwa
zaświadczenie o zarobkach moich i męża za 2012 rok
oświadczenie o odprowadzeniu składek zdrowotnych( można z pitu spisać)
zaświadczenie od giną lub położnej o byciu pod opieka od co najmniej 10 tyg.
ksera dowodów

i najlepiej podjechać do urzędu po te wszystkie formularze bo jest 100 podpisów chyba ze wolicie z dzidziusiem;p i jak podobno złożycie do 10 danego miesiąca to dostaniecie pieniądze w tym samym,a jak po to do końca przyszłego miesiąca.

a jeżeli ja nie mam męża? :confused:

reklama
Makota - mi się wydaje że najlepiej pójść do swojego um i tam zapytać. Ja dziś mamę poprosiłam, żeby poszła do nas i będę miała wszystko napisane jak krowie na rowie. Zwłaszcza że ja mam dg i pewnie czegoś innego będą potrzebowali.

Dziewczyny ze starszymi dziećmi - potrzebny jest akt urodzenia i malucha i starszaka - ale nie wiem czy nie nowy, bo czasem urząd potrzebuje takiego świżego sprzed max 3 m-cy

I podobno dokumenty złożone do października - pit za 2012 rok, a później za 2013.

Jak dla mnie to masakra :dry:

Ostatnia edycja:
na wniosek o becikowe jest 12 miesięcy, przedkłada się zaświadczenie o zarobkach za poprzedni okres zasiłkowy, który się nie pokrywa z rokiem kalendarzowym - w tym momencie mamy okres do listopada chyba i poprzedni okres to rok 2012, jeśli wniosek zostanie złożony w grudniu to już będzie wymagane zaświadczenie za 2013 r.

Makota próbowałam ogarnąć temat i w ustawie nie ma definicji członka rodziny, jest za to definicja rodziny, do której zalicza się rodziców dziecka. Gdyby ojciec nie był ustalony to co innego. Problem pojawia się jeśli nie chcesz podać ojca jako członka rodziny, bo generalnie becikowe przysługuje zarówno ojcu jak i matce (ale jak jedno weźmie to drugie już nie może). Najlepiej skontaktuj się ze swoim centrum świadczeń.

Umowy o pracę nie ma wymienionej w rozporządzeniu, ale jest zastrzeżenie, że organ może zażądać innych dokumentów w trakcie postępowania. W Poznaniu umów nie wymagają Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka - Świadczenia rodzinne - Zadania PCŚ -

reklama
Małgorzatkar - pytasz o becikowe? 12 miesięcy jest na złożenie wniosku :tak:
Na zdrowy rozum trzeba meć dochody netto przekraczające 6 tys złotych przy jednym dziecku i 8 tys. przy 2 dzieci.

Do góry