reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sprawy urzędowe - co należy zrobić po porodzie, aby żyć z biurokracją w zgodzie?

reklama
Ale czekajcie, u lekarza wystawiane są tak jakby dwa L4 równolegle.
Jedno trafia do ręki pacjenta, drugi egzemplarz wpływa do ZUS - ten nabiera mocy wyłącznie wtedy, kiedy pracownik przedłoży L4 pracodawcy a ten zgłosi do ZUS. Nie każde wystawione L4 nabiera jakby mocy, tak się dzieje, jeżeli nie przedłożymy go u pracodawcy - ja miałam taką sytuację w zeszłym roku. Tak na chłopski rozum to tłumaczę bo do końca nie rozumiem jak to działa.
Pracodawca powinien otrzymać oryginał zwolnienia według mnie.

Być może jakieś Twoje L4 nie dotarło do kadr albo zostało pominięte? Czy te 2 tygodnie nakładają się terminowo na twoje ostatnie L4?

Undomiel ma rację, sprawa się wyjaśni jak dokumenty pójdą do ZUS. 14 tygodni trwa ten podstawowy urlop więc spokojnie w jego trakcie (nawet zakładając, że rozpoczął bieg wcześniej) dokumenty trafią do ZUS i będzie weryfikacja.

Natomiast jeżeli chodzi o te magiczne 14. Złożenie wniosku o dodatkowy macierzyński i rodzicielski (jeżeli nie składamy od razu wniosku o rok tylko tak sobie dzielimy) z zachowaniem tych 14 dni to pracodawca nie może odmówić udzielenia urlopu. Natomiast jeżeli złożymy wniosek w terminie krótszym - to pracodawca MOŻE ale nie MUSI udzielić nam urlopu dodatkowego lub rodzicielskiego.

Dziewczyny a jak to wygląda z przenoszoną ciążą w kwestii formalności? Teoretycznie zwolnienie z pracy mam do dziś. Czyli mam w poniedziałek pojechać po nie do lekarza czy jak?

a jak wysłałam skany wniosków i aktu urodzenia do pracodawcy i pracodawca nie wymagał oryginałów to ok czy powinnam gdzieś wysłać oryginały?

z tego co pisze Undomiel, pracodawca powinien przekazać do ZUS kopię aktu urodzenia?

reklama
Do góry