reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy urzędowe - co należy zrobić po porodzie, aby żyć z biurokracją w zgodzie?

reklama
Mają prawo żądać okazania oryginału, ale do akt wystarczy im kopia. Nawet zus nie potrzebuje oryginału. To co tam wyrzuciłam jest cytatem wprost z rozporządzenia. Więc jeśli pracodawca się głupio nie upiera o oryginał to prawidlowo.

Do zus starczy, że to ksero podpisze sam za zgodnosc z oryginałem. Nie potrzebuje notariusza.

Dziewczyny, któraś już załatwiała becikowe? Bo mnie te wszystkie papiery przerażają - mogłabym część przygotować przed porodem póki mam czas, ale nie wiem jak się do tego zabarć, bo to normalnie jakaś czarna magia jest :szok::szok::szok:

Napisze wam jaj u mnie bylo

akt urodzenia
akt małżeństwa
zaświadczenie o zarobkach moich i męża za 2012 rok
oświadczenie o odprowadzeniu składek zdrowotnych( można z pitu spisać)
zaświadczenie od giną lub położnej o byciu pod opieka od co najmniej 10 tyg.
ksera dowodów

i najlepiej podjechać do urzędu po te wszystkie formularze bo jest 100 podpisów chyba ze wolicie z dzidziusiem;p i jak podobno złożycie do 10 danego miesiąca to dostaniecie pieniądze w tym samym,a jak po to do końca przyszłego miesiąca.

reklama
Oto i magiczna lista, którą miłe Panie wypisały w Mopsie mojemu mężowi. Plus oczywiście gotowy wniosek do wypełnienia. Z tego co zauważyłam z neta można ściągnąć, bo są takie same wszędzie.
Listę radze skonsultować u siebie, ale myślę, że wytyczne są takie same.

A w tym ostatnim punkcie chodzi o to, że ja jestem zameldowana w innej gminie niż mąż. Wtedy można to składać w miejscu zamieszkania jednego z rodziców (obojętnie którego). Natomiast z tej drugiej gminy potrzebne jest zaświadczenie, że tam się nie staramy.
Powiem Wam, że od ręki to wydają i nawet nie trzeba być osobiście. Mi mama przywiózła. Jakby cos jeszcze było nie jasne to pytajcie jestem na bieżąco

Załączniki

• 1405937550567.jpg
    1405937550567.jpg
    20,8 KB · Wyświetleń: 75
Do góry