reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Monia postaram się przypomnieć jak to u mnie było.
Mnie szef sam wysłał na taki urlop choć tak naprawde śmiać mi się chciało z powodów ( śliska podłoga-płytki i duża liczba klientów-fryzjerka w Barber shop).
Napisał takie pisemko dlaczego nie moge pracować,wypełnił odpowiedni dokument,lekarz podbił i wysłałam.
Poszłam na zwolnienie chyba w 23 tygodniu i byłam na nim aż do przejścia na macierzyński.
Myśle,że mozesz pogadać z szefem.Mój ewidentnie chciał się mnie pozbyć z pracy i to mu to ułatwiło.Niewiem jak jest gdy byś była potrzebna w pracy.
Szef Twój moze stwierdzić,że nie ma żadnych przeciwskazań do pracy.
Ja w pierwszej ciąży pracowała więcej i dłuże i to do 36 tygodnia.
To tylko zależy od Twego szefa i czy faktycznie masz ciężką prace,pamiętaj,że szef najpierw ma obowiązek zapewnić Ci inne stanowisko,skrócić godziny pracy itp.
Co innego gdyby tego nie mógł zrobić.
Może lekarz by Ci pomógł wystawiając pisemko do szefa,że źle sie czujesz i nie mozesz sie przepracowywać?
Ja,że tak powiem zostałam zmuszona do tego zwolnienia choć nie narzekałam na siedzenie w domciu z synkiem :cool2:

reklama
monika, a moze zamiast liczyć na łaskę lub niełaskę szefa idz do ginekologa albo nawet do gp i powiedz, że źle się czujesz, bolą Cię plecy, brzuch itp i weź najzwyklejsze zwolnienie lekarskie (kwota zasiłku jest taka sama). Jest mało prawdopodobne że nie przyznają Ci zwolnienia w ciaży.
Ja prawie całą ciążę byłam na zwolnieniu lekarskim (niestety musiałam), nikt tego nie próbował podważać i nie miałam problemu z jego przedłużaniem.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny bardzo dziękuję za podpowiedzi.
Ja po prostu nie chce narazac zdrowia dziecka.
Jesli będę czuła się dobre i wszystko będzie w porządku to pewnie w pracy jeszcze toszkę pobędę, jednak zastanawiam się co ... jesli będę miała jakies dolegliwosci. Może jestem troszkę przerażona tym wszystkim i stąd takie mysli, ale ja zwyczajnie się boję.

Magdaleno a czy jesli pracuję na part time czy również mogę isć na zwolnienie?
Pozdrawiam :-)

Moonika - ja tak z innej beczki, na kiedy masz termin?

Ja aktualnie jestem na zwolnieniu, narazie na tydzień nie wiem czy lekarz gp mi przedłuży, ale jeśli było plamienie i jestem na podtrzymaniu mam nadzieje ze tak.

Dziewczyny a czy będąc na zwolnieniu mogę pracodawca mnie zwolnic?

W pracy się pytali czy w ogóle będę jeszcze mogla pracować i mam im dać znac po wizycie u lekarza, tylko nie wiem po co im ta informacja mam nadzieje ze nie do zwolnienia:/

U nas wreszcie się wszystko odplątało z kasą... Fis już płynie szerokim strumieniem, dodatek na dzieci wpłynął już wczoraj, więc mam nadzieję, że Child Benefit już też się pojawi na koncie w sierpniu.

A co do sprawdzania - niestety, ale ludzie kombinują jak mogą...
Jedna laska - podaje sie za samotną matkę myśląc, ze wyłudzi zasiłki - a tu jej zrobili kuku i nawet nie chcą wypłacić Child Benefitu (bo nie pobiera tu macierzyńskiego). I dobrze kurde! Bo mnie osobiście wkurza takie oszukiwanie! Nie ma co się dziwić, bo od strony urządu wygląda to tak: przyjechała urodzić do Irlandii, aby ciągnąć kasę (no i troche racji w tym jest...).

Żeby nie było - ja nie potępiam tych, którzy korzystają z możliwości jakie im stwarza opieka socjalna oraz system podatkowy w tym kraju, ale do jasnej choinki - niebawem do miesiąc będą nas sprawdzać czy jeszcze tu mieszkamy i czy nikt nikogo nie próbuje oszukać..

dziewczyny a pobierając child benefit należy się co miesiąc gdzieś pokazywać ze jeszcze się tutaj przebywa? my nadal czekamy na child benefit.

Mam jeszcze pytanie na temat fisu. czy wyliczajac kwote ktora nam zostaje mozemy odliczyc np mieszkanie, zlobek dziecka, dojazdy do pracy? Jak mam lizyc teraz gdy jestem na chorobowym?

Jeszcze jedno pytanie na temat chorobowego, ciagle czekam na ten formularz z Polski z zusu. Czy w takim razie zlozyc ten druk MC1 i MC2 juz teraz i pozniej doniesc reszte dokumentow czy musze wszytsko od razu? Jak wyglada kwesta gd 2 miesiace temu normalnie pracujac zabookowalam sobie urlop w pracy. Czy mam przerywac chorobowe a po urlopie ponownie wrocic? czy zrezygnowac z urlopu i ciagnac chorobowe? Czy wracajac z urlopu musze na nowo zanosic mc1, czy nadal mc2? Czy ponownie beda potrzene skladki z polski?

Jestem zielona w tym:/

dzieki z gory za pomoc !

Asia - ja składałam o FIS drugi raz i tam nie było nic o odliczaniu kwoty jaka zostaje, a tylko przychód po odjęciu podatku, czyli na rękę.
Limit tygodniowego przychodu dla rodziny z jednym dzieckiem to:
490 euro
Pod uwagę brany jest przychód matki i ojca.
DSFA Publications Family Income Supplement (FIS) - SW 22
Tu możesz poczytać dokładnie, bo jak liczą chorobowe to nie mam pojęcia.

Child Benefit mają sprawdzać na razie co kwartał.
Ja myślę, ze chyba troche pomogło moje pokazywanie się w Social Welfare (i ich telefony w mojej sprawie), bo przynajmniej część kwoty już wpłynęła.

Dziewczyny :-)
Starałyscie sie moze kiedys o Rent Tax Credit??? jesli tak powiedzcie tylko czy musiałyscie przedstawic wszystkie rachunki za czynsz, czy wystarczylo okazac jeden np., ze od 01.01.2007-01.01.2008 placiliscie czynsz co miesiac w wysokosci powiedzmy 900 euro, jak to wyglada i ile sie czeka na decyzje-pozdrawiam w ten piekny dzionek ;-)

reklama
Ja sie staralam,wystarczylo tylko wypisac na wniosku,tzn wlasciciel mieszkania musial wypisac,czekalam ok tygodnia.

Do góry