reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

JESLI ZABRALI CI FIS TO SZYBCIUTKO WYSYLAJ ...my na kolejny czekalismy od sierpnia do grudnia...ale moze bylo strasznie duzo ludzi i dlatego...co do kart to przysla ci aplikacje do domu...ja czakalam na nowe karty okolo 2 tygodni i dostalam je w listopadzie choc stare byly wazne do konca stycznia:):):) pozdrawiam

reklama
dzięki dziewczyny, rok nam mija w Irlandii - a karty medyczne mielismy przyznane na rok, więc Aga dobrze rozgryzła, ze chodzi mi o kolejne karty

Czyli jak karty są ważne do 07-08. To są ważne do końca lipca...

FIS2 nie mogłam wypełnić sama, bo potrzebny jest do tego pracodawca, tak przynajmniej jest tam napisane...

PS Mam nadzieje, ze nie ma tu mam, które po roku pobytu tutaj z dziećmi decydują się na karty medyczne? (pomijam te, które się nie z różnych przyczyn wczesniej nie kwalifikowały)

I jeszcze jedno: mąż dzwonił do FISa i powiedzieli mu, że strajkują?! Czy ktoś może tu potwierdzić lub zaprzeczyć - czy dziś normalnie wpłynął komuś FIS?

Ostatnia edycja:
Sprawdzilam przed chwila - u mnie FIS wplynal normalnie, jak zawsze. Moze tylko pani przy telefonie strajkuje.;-)
A jesli chodzi o MC, to ja mam serdecznie dosc tego zalatwiania.W moim lokalnym biurze HSE wciaz gubia dokumenty, normalnie zalamka. Co tydzien chodze sie spytac i slysze to samo - dostaniesz, ale jeszcze musisz przyniesc potwierdzenie rent lub mortage:no:, takze juz zazwyczaj mam rent book przy sobie. I maja sie wkrotce odezwac i sie nie odzywaja...no to ja ide i slysze to samo.....zalamka.

hej dziewczyny a ja mam problem co wpisac w formularzu medical card gdzie na dole jest miesce pod danymi czlonkow rodziny o child benefit claim-co tam wpisujecie??

biola ja nie mam pojęcia o czym piszesz, więc nie pomoge

Maz zadzwonil do lokalnego biura HSE (bo nam się po przeprowadzce zmieniło - lepiej na zimne dmuchać) i się przypomniał. Powiedzieli, że wyślą dokumenty SASP, więc może się przed końcem lipca wyrobimy :D

reklama
aneczka81 chodzi mi o to z w wniosku o MC Part 2 gdzie trzeba wpisac dane rodziny czyli date ur,PPS,itp na samym dole jest Child Benefit Claim Number i co trzeba tam wpisac

Do góry