reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
Hejka
Dzis dostalismy pisemko z FISu ze dostali nasze dokumenty i o podjetej decyzji nas poinformuja moze wiecie ile teraz bedziemy czekac na rozpatrzenie naszych dokumentow w Biurze babka nam powiedzila ze do mies z to roznie z nimi bywa.Fajnie by bylo jak by kaska wplynela wsam raz na Swieta :).

zaraz po urodzeniu-1 dzien u mnie-wypelnialam papiery w szpitalu.
potem do domu pzryszedl zielony formularz child benefit i pps Dawidka.wypelnilam wskazane pozycje odeslalam i potem dostalam odpowiedz,a potem sprawdzilam konto i kaska byla.co miesiac jest 160 e,i kwartalnie 250e(czyli ten 1000 podzielony na 4 raty),juz tu dziewczyny pisaly o tym.
jak jestecie prywatnie ubezpieczone to dostaniecie extra.

no wlasnie dziewczyna jak to jest z ta kasa..kolezanka mi powiedziala ze jej sasiadki corka ( niedawno urodzila) dostala 2000 e za urodzenie :confused: czy narodowosc ma na to jakis wplyw:confused:
Prawdopodobnie byla ubezpieczona w VHI lub innej ubezpieczalni. Jezeli jest sie dosc dlugo ubezpieczonym to nawet wyplacaja dodatkowy macierzynski.
No chyba,ze urodzial w domu (za to dostaje sie cos okolo 1300 e) lub urodzila blizniaki :tak:
Nie ma becikowego od panstwa!;-) I to tyczy sie wszystkich,nawet irlandczykow.

najgorzej jak tak nie wie sie dokladnie,bo mi powiedziala sasiadka sasiadki ktorej gadala kolezanka kolezanki.
tak jak anineczka napisala jest.nie sluchajcie bujnych opowiesci dziewczyny.nie robcie sobie zadnych nadziei na gore pieniedzy.
mi powiedzieli jak lecialam 1 raz do irlandii ze za urodzenie dostane 8000 tys.euro.
tak mowila mi to kolezanka z pracy ktorej corka tu jest.paranoja.od razu wiedzialam ze to bzdura.no ale ona do dzis tak twierdzi i jej nie przekonam,choc juz tu urodzilam o dobzre wiem jak jest.;-)

Prawdopodobnie byla ubezpieczona w VHI lub innej ubezpieczalni. Jezeli jest sie dosc dlugo ubezpieczonym to nawet wyplacaja dodatkowy macierzynski.
No chyba,ze urodzial w domu (za to dostaje sie cos okolo 1300 e) lub urodzila blizniaki :tak:
Nie ma becikowego od panstwa!;-) I to tyczy sie wszystkich,nawet irlandczykow.

VHI to ubezpieczalnia zdrowotna i pokrywa koszty leczenia, pobytu w szpitalu ale nie wyplaca zadnych pieniedzyza urodzenie dziecka, macierzynski czy wypadek.
Byc moze ze takie wydatki pokrywaja ubezpieczenia na zycie czy tym podobne.
W przypadku porodu w domu pieniadze sa przeznaczone na koszty poloznej, lekarza i wyprawki do takiego porodu.
Jest cos co mozna byloby nazwac becikowym i jest ono przyznawane przez ichniejszy NFZ i jest to raczej zamopoga okolicznosciowa dla kogos bez srodkow do zycia typu nastoletnie matki, samotne matki bez srodkow do zycia i utrzymania. O kazdej takie sprawie decyzja jest indywidualna. Szczegolow niestety nie znam ale mozna sie ich dowiedziec w lokalnym Health Center

reklama
Do góry