reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
a wiedziałyście coś o tym że jeśli zjeżdza się na stałe do polski cała rodziną-to tak czy siak irl płaci chb do 16roku życia dziecka ale chyba ylko tym dzieciom co urodziły się tutaj-bzdura totalna niech to obetną!!!

przecież chb nie jest wliczany w fis!!

Przecież tutaj nikt tak nie napisał. Czytaj ze zrozumieniem.

A co do płatności na każde dziecko mimo, że rodzice nie sa w Irlandii - to bzdura na resorach, przecież kilka razy w roku przysyłają list, z prośbą o potwierdzenie przebywania dziecka w Irlandii podbite przez dyrektora w szkole, lekarza itp. (jak pracuje tutaj jeden rodzic, a drugi z dzieckiem sa w Polsce, to otrzymują CHB na zasadach Unijnych, ale też musi jakies papiery przekładać do Sociala - poprawcie mnie jeśli się mylę) więc jeżeli tutaj nie ma nikogo, to jak otrzymują CHB? Na konto w Polsce? - a niby z jakiej racji? Przecież równie dobrze mogli by pobierać świadczenia na dzieci w rodzinnym kraju, skoro są tam całą rodziną, to jak to udowodnią?

Ostatnia edycja:
oczywiście,że bujda z tym CHB.
Mój najmłodszy ma paszport Irlandzki i jak wyjeżdzaliśmy do UK to zgłosilliśmy do CHB i został wstrzymany.Otrzymujemy CHB Angielski.
Teraz wracamy do Irl.i będziemy znowu tam składać o CHB,a tutaj zamykać.

Po za tym jak gnidka pisze,trzeba udowodnić,ze dziecko przebywa na terenie kraju,w którym przebywa.Jeszcze w UK jest tak,że można dostać na dziecko przebywające w Pl.ale rodzić musi tutaj pracować.

Na szczęście,chyba na razie nie ma co się martwić o CHB:
We're in no hurry to overhaul child benefit, insists Gilmore -

no to ja nie wiem ja oni to rozpatrują..3miesiące temu moja znajoma zjechała z chłopakiem i dzieckiem do polski( dziecko utaj się urodziło ale obywatelstwa ani paszportu irl nie miała) no i tydz temu dostali list z chb. na adres już POLSKI że dziecko będzie dostawać do 16roku życia pieniądze od nich, i dodatkowo dostali wyrównanie za te 3miesiące a konto irl zostawili otwarte z tego wzg. ze zjeżdzając z irl mieli transferowane pięniądze za jb.tzn zgłosili że zjeżdzają i przez 3miesiące mieli zasiłek stąd przeniesiony do pl

Tichonku,dzięki.Tak to jest jak dziecię pospiesza matkę :-D

Pauluska i oboje siedzą w PL,nie odprowadzają składek PRSI i mają CHB do 16rż dziecka,:-D
przepraszam ale w ogóle w to nie wierzę :no:

Tichonku,dzięki.Tak to jest jak dziecię pospiesza matkę :-D

Pauluska i oboje siedzą w PL,nie odprowadzają składek PRSI i mają CHB do 16rż dziecka,:-D
przepraszam ale w ogóle w to nie wierzę :no:

gdyby nie to że sama robiłam im ten przelew do polski to też bym w to nie uwierzyła, i naprawde dostali z chb pieniądze tyle że 400e a nie 420(za okres 3miesiący). tak oboje z dzieckiem zjechali na stałe do pl, i napewno nie odprowadzają składek prsi.

reklama
gdyby nie to że sama robiłam im ten przelew do polski to też bym w to nie uwierzyła, i naprawde dostali z chb pieniądze tyle że 400e a nie 420(za okres 3miesiący). tak oboje z dzieckiem zjechali na stałe do pl, i napewno nie odprowadzają składek prsi.

jak dla mnie to oni będą dostawać to do momentu aż znowu przyjdzie formularz do wypełnienia, bo będąc w Irlandii aplikowali o CHB na zasadach rezydenta - jeżeli wrócili do Polski - rezydentami juz nie są... ale samo to juz jest bardzo nie ładnie z ich strony, no ale co ja się będę wypowiadać... niektórzy nie mają za grosz godności.

Do góry