reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
a wiedziałyście coś o tym że jeśli zjeżdza się na stałe do polski cała rodziną-to tak czy siak irl płaci chb do 16roku życia dziecka ale chyba ylko tym dzieciom co urodziły się tutaj-bzdura totalna niech to obetną!!!

przecież chb nie jest wliczany w fis!!

Przecież tutaj nikt tak nie napisał. Czytaj ze zrozumieniem.

A co do płatności na każde dziecko mimo, że rodzice nie sa w Irlandii - to bzdura na resorach, przecież kilka razy w roku przysyłają list, z prośbą o potwierdzenie przebywania dziecka w Irlandii podbite przez dyrektora w szkole, lekarza itp. (jak pracuje tutaj jeden rodzic, a drugi z dzieckiem sa w Polsce, to otrzymują CHB na zasadach Unijnych, ale też musi jakies papiery przekładać do Sociala - poprawcie mnie jeśli się mylę) więc jeżeli tutaj nie ma nikogo, to jak otrzymują CHB? Na konto w Polsce? - a niby z jakiej racji? Przecież równie dobrze mogli by pobierać świadczenia na dzieci w rodzinnym kraju, skoro są tam całą rodziną, to jak to udowodnią?

Ostatnia edycja:
oczywiście,że bujda z tym CHB.
Mój najmłodszy ma paszport Irlandzki i jak wyjeżdzaliśmy do UK to zgłosilliśmy do CHB i został wstrzymany.Otrzymujemy CHB Angielski.
Teraz wracamy do Irl.i będziemy znowu tam składać o CHB,a tutaj zamykać.

Po za tym jak gnidka pisze,trzeba udowodnić,ze dziecko przebywa na terenie kraju,w którym przebywa.Jeszcze w UK jest tak,że można dostać na dziecko przebywające w Pl.ale rodzić musi tutaj pracować.

Na szczęście,chyba na razie nie ma co się martwić o CHB:
We're in no hurry to overhaul child benefit, insists Gilmore -

no to ja nie wiem ja oni to rozpatrują..3miesiące temu moja znajoma zjechała z chłopakiem i dzieckiem do polski( dziecko utaj się urodziło ale obywatelstwa ani paszportu irl nie miała) no i tydz temu dostali list z chb. na adres już POLSKI że dziecko będzie dostawać do 16roku życia pieniądze od nich, i dodatkowo dostali wyrównanie za te 3miesiące a konto irl zostawili otwarte z tego wzg. ze zjeżdzając z irl mieli transferowane pięniądze za jb.tzn zgłosili że zjeżdzają i przez 3miesiące mieli zasiłek stąd przeniesiony do pl

Tichonku,dzięki.Tak to jest jak dziecię pospiesza matkę :-D

Pauluska i oboje siedzą w PL,nie odprowadzają składek PRSI i mają CHB do 16rż dziecka,:-D
przepraszam ale w ogóle w to nie wierzę :no:

Tichonku,dzięki.Tak to jest jak dziecię pospiesza matkę :-D

Pauluska i oboje siedzą w PL,nie odprowadzają składek PRSI i mają CHB do 16rż dziecka,:-D
przepraszam ale w ogóle w to nie wierzę :no:

gdyby nie to że sama robiłam im ten przelew do polski to też bym w to nie uwierzyła, i naprawde dostali z chb pieniądze tyle że 400e a nie 420(za okres 3miesiący). tak oboje z dzieckiem zjechali na stałe do pl, i napewno nie odprowadzają składek prsi.

reklama
gdyby nie to że sama robiłam im ten przelew do polski to też bym w to nie uwierzyła, i naprawde dostali z chb pieniądze tyle że 400e a nie 420(za okres 3miesiący). tak oboje z dzieckiem zjechali na stałe do pl, i napewno nie odprowadzają składek prsi.

jak dla mnie to oni będą dostawać to do momentu aż znowu przyjdzie formularz do wypełnienia, bo będąc w Irlandii aplikowali o CHB na zasadach rezydenta - jeżeli wrócili do Polski - rezydentami juz nie są... ale samo to juz jest bardzo nie ładnie z ich strony, no ale co ja się będę wypowiadać... niektórzy nie mają za grosz godności.

Do góry