reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Hej dziewczyny, jestem totalnie załamana w ogóle nie wiem co mam robić. Od poniedziałku jestem na zwolnieniu lekarskim. Mam leżeć w łóżku bo grozi mi poród przedwczesny. Jestem w 23 tyg. W środę byłam w SW chcąc starać się o zasiłek chorobowy. Babka powiedziała mi ze nie należny mi się bo nie mam opłaconej wystarczającej ilości składek. Pracuje nieprzerwanie od 20 sierpnia 2007. Czytając na stronie citizens information myślałam ze spełniam warunki. Ledwo ledwo co prawda ale jednak. Oto co piszą na stronie tłumaczonej na język polski:

Zasady

O zasiłek chorobowy należy wystąpić w ciągu 7 dni od zachorowania. Za pierwsze trzy dni choroby nie przysługuje wypłata żadnego zasiłku.
Składki na ubezpieczenie społeczne (PRSI)

W celu uzyskania zasiłku chorobowego należy:

• Opłacać składki na ubezpieczenie społeczne zależne od dochodu (PRSI) przez co najmniej 52 tygodnie od dnia rozpoczęcia pracy
oraz

• Opłacać lub mieć kredytowane składki na ubezpieczenie społeczne zależne od dochodu (PRSI) przez 39 tygodni w stosownym roku podatkowym (składki muszą być opłacane przez co najmniej 13 tygodni*)
lub

• Opłacać składki na ubezpieczenie społeczne zależne od dochodu (PRSI) przez 26 tygodni w stosownym roku podatkowym i posiadać opłacone składki PRSI za 26 tygodni w roku poprzedzającym stosowny rok podatkowy
*W przypadku nieposiadania w stosownym roku podatkowym 13 opłaconych składek, pod uwagę może być wzięty:

• Pełny rok podatkowy zakończony dwa lub trzy lata wcześniej
  • Poprzedni pełny rok podatkowy
lub

• Aktualny rok podatkowy

Dzisiaj znowu czytam i dalej nic nie rozumiem dlaczego mi się nie należny.
Ale myślę sobie, zobaczę co po angielsku piszą. No i oto proszę:

Rules

You must apply for Illness Benefit within 7 days of becoming ill. No payment is made for the first three days of illness.
Social insurance (PRSI) contributions

To get Illness Benefit you must have:

• At least 104 weeks PRSI paid since you first started work
And

• Have 39 weeks PRSI paid or credited in the relevant tax year (a minimum of 13 weeks must be paid contributions*)
Or

• Have 26 weeks PRSI paid in the relevant tax year and 26 weeks PRSI paid in the tax year immediately before the relevant tax year.
*If you do not have 13 paid contributions in the relevant tax year, the following years can be used to meet this condition:

• The 2 tax years before the relevant tax year
  • The last complete tax year,
or

• The current tax year.

Ładnie, po polsku piszą o 52 składkach po angielsku o 104 przecież to jest rok różnicy. Teraz nie wiem do kogo mam się zwrócić. Przeciąż nie można tak ludzi w błąd wprowadzać.
W SW babka powiedziała ze na Maternity benefit tez nie mogę liczyć. A według tego co piszą na CI mogę. Tylko czy można wieżyc w to co tam piszą bo ja już sama nie wiem. Dodam ze strony w obydwu językach były aktualizowane 29 stycznia 2009.

reklama
Ok tylko kto jest odpowiedzialny za umieszczanie nieprawdziwych informacji na stronie citizens information? Przecież ludzie to czytają i wieża, ze te informacje są prawdziwe.

No wlasnie latego jazawsze przegladam te po angielsku wczesniej, a jak czegos nie rozumiem to wtedy tlumaczenie...
Dodam ze mi tez zabraklo skladek do chorobowego, gdyz nazbieralam ok 80, ale pracowalam w Polsce w 2006 roku i oni dolicza mi skladki z Polski wiec mysle ze dostane. Papiery mam juz wszystkie poskladane tylko czekam na decyzje

agusiek a musiałaś załatwiać jakieś papiery z zus-u? Ja pracowałam w 2004 w Polsce i wpisałam to w formularzu. Ale nie wiem czy mi to uwzglednia czy bede musiala jakies zaswiadczenia donosic.

agusiek a musiałaś załatwiać jakieś papiery z zus-u? Ja pracowałam w 2004 w Polsce i wpisałam to w formularzu. Ale nie wiem czy mi to uwzglednia czy bede musiala jakies zaswiadczenia donosic.

Ja sama zadnych paierow nie zalatwialam z Polski. Wpisalam tylko w formularzu ze pracowalam w Polsce.
Po ok. 3 tygodniach od zlozenia niebieskiego formularza od lekarza, dostalam pismo z SW ze moj wniosek bedzie rozpatrzony po otrzymaniu inf z Polski oraz przeslali mi formularz do wypelnienia w ktorym musialam podac dokladne daty i miejsce zatrusnienia w Polsce oraz adres mojego ZUSu. Wypelnilam odeslalam i czekam.... a niebieski formularz zlozylam ok 7 stycznia i do tej pory nie mam jeszcze odpowiedzi.

Samara nie rozumiem dlaczego Tobie powiedziano, ze nie nalezy ci sie zasilek macierzynski? Nie nazbierasz w ciagu 12 miesiecy przed pojsciem na urlop 39 skladek?

Ojciec ma prawo do urlopu macierzyńskiego jedynie w przypadku śmierci matki w okresie 24 tygodni od daty porodu. W takich okolicznościach ojciec ma prawo do urlopu macierzyńskiego, którego wymiar zależy od daty śmierci matki. Jeżeli w takich okolicznościach ojciec ma prawo do urlopu macierzyńskiego w wymiarze podstawowym, ma również prawo do dobrowolnego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego.
Może sobie wziąsc parental leave na 14 tygodni ale to jest chyba bezpłatne :sorry2:

Ostatnia edycja:
aha...wiec to tak sie rysuje...ale wszystko zalezy jaki dzien tygodnia mloda sobie wybierze..hehe..jak to bedzie sobota albo niedziela to ok..bo moj pracuje tylko od czwartku do soboty..a reszte ma wolne..najbardziej chodzi mi o to aby mody mial z kim zostac jak mnie nie bedzie a moj bedzie musial isc do pracy

reklama
Didi a nie moze mąż sie ugadac by dał mu wolne w ten dzień?
Wiem,ze jest coś takiego jak opieka na dziecko lub żone,ale musiałaby poszperac głęboko bo nawet nie wiem jak to się nazywa :baffled:
Mój niby był ze mna przy porodzie ale non stop wisiał na telefonie :dry:

Do góry