reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Misia to zalezy od pracodawcy,jesli jest ok to zaplaci ci za ten dzien co bylas u lekarza,niektorzy chca miec dowod,i music dac im kartke od lekarza.
Ja pamietam jak bylam w ciazy i mialam wizyte u lekarza,ciazowa wizyte to wyobraz sobie ze nawet ze przynioslam papierek od lekarza to i tak idiota mi nie zaplacil a przeciez to nie byl sick day tylko wizyta zwiazana z ciaza.
ale teraz to wszystiego mozna sie spodziewac.
powodzenia Misia.

reklama
Misia ale wtedy gdy wypada Ci wizyta w dzień wolnego to pracodawca nie ma obowiazku Ci za nią płacic :sorry2:

A ja mam takie jedno pytanie.
Ponieważ mój pracodawca zwolnił mnie ponad rok temu i nigdy nie poszłam na zasiłek dla bezrobotnych.Jakoś tak nie chciałam bo siedziałam z młodymi w domu.
Teraz chce poszukac pracy dla siebie i kumpel namawia mnie,żebym zgłosiła się do SW po zasiłek :dry:
104 składki spokojnie będę miała ale kurcze jakoś mi wstyd iśc po zasiłek po ponad roku i tak głupio jak teraz tyle ludzi czeka na ten zasiłek.
No i czy wogóle po roku to mi dadzą,czy nie będa mieli jakiegos ale,że sobie przypomniałam po czasie.Na ich stronie pisze,że można się starac po 6 dniach ale nie pisze do kiedy mozna.
Wiecie cos na ten temat.Jak myślicie iśc po parę groszy? No to będzie jakieś chyba 91.40e na tydzień.No niewiem :baffled:

Anineczka my nie możemy złożyć żadnego z tych wniosków, bo nie płacimy podatku dochodowego:sorry2: Więc nie mam pojęcia jak to wygląda w praktyce:no: Domyślam się tylko, że pewnie ciężko doprosić się landlorda o jego dane, typu PPS itp.:dry:

A ja mam takie pytanie. Dostajemy FIS i zastanawiam się jak ich poinformować o narodzeniu drugiego dziecka:confused: No bo zmienia się automatycznie kwota, od której naliczają ten dodatek. Pewnie trzeba napisać jakieś pismo i dołączyć akt urodzenia:confused: Miała któraś z Was taką sytuację:confused: Bo jak nie to pewnie będę musiała tam zadzwonić i dowiedzieć się, co muszę zrobić;-)

Anineczka i co dowiadwalas sie o ten zasilek dla bezrobotnych czy ci sie nalezy?
Co do kwoty to jest to 204,30 e tygodniowo wiec nie tak malo, ale czy ci sie nalezy po roku?

agusiek dzis miałam jechac z mężem do SW.Ale coś mu wypadło w pracy :sorry2:
Niestety u nas jest tak,że cos musi u męża nabrac praw urzędowych,zresztą wiesz o czym mówię,opowiadałam na spotkaniu :baffled:
Mam nadzieje,że w tym tygodniu zawiezie moja pupę pod SW :tak:

Hahaha wiem o czym mowisz :-D:-D:-D
No bo co do kwoty to jestem pewna i ze trzeba miec 104 skladki tez, tylko nie wiem jak to wyglada z tą przerwa czasową, bo wiesz jak mi sie nie wyjasni z tym moim pracodawca do czasu zakonczenia macierzynskiego to tez sie bede starac o zasilek tak jakby po połrocznej przerwie, wiec jak sie cos dowiesz to daj znac
Milego popoludnia:tak:

reklama
Do góry