reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Hej dzirwczynki mam pyt czy jsk dostalidmy MC to musze chodzic tylko do tego GP co podpissl wniosek czy moge tez wybrac innego?i drugie pyt czy jest mozliwosc starania sie o zwrot kosztow za leczenie ktore bylo w trakcie czekania na MC ?

reklama
Biola zazwyczaj jest tak,że do tego,którego wpisałaś we wniosku o MC.
Ale u mnie np.jest tak,że jak idę do mojej przychodni,a w niej jest kilkunastu lekarzy to przyjmują mnie różni lekarze,pewnie ten ,który akurat ma wolne.I tak,leczą nas różni GP.
Choc wszędzie w papierologi jaka istnieje wpisuję doktor Caroll,tą którą mam zaopcjowaną.
co do drugiej części to nie wiem czy tylko Medical expanses:
http://www.citizensinformation.ie/en/money_and_tax/tax/income_tax_credits_and_reliefs/taxation_and_medical_expenses.html

a
le ja bym popytała w HSE :tak:

Biola ja mam Polska Gp,a papiery na MC czy na cokolwiek podpisywane sa nazwiskiem Irlandki...moja GP nie ma jakis tam uprawnien czy cos takiego:)i takim sposobem mam innne nazwisko Gp na MC niz w rzeczywistosci:)

\biola to twoja sis w Carlow mieszka?czemu nic wczesniej nie pisalas?moze ona kolo mnie mieszka a ja nic o tym nie wiem:-D
No to napewno do tej samej:laugh2::rofl2:

biola ja jak mialam Mc to chodzila do tej babeczki ktora mi wniosek podpisala.
jak poszlam do innej to pytali czemu do tamtej nie pojde.
no chyba,ze jechalismy na jakies emergency do szpitala to wtedy oby sie bez zbednych pytan. co do zwrotu kosztow to w aptece babeczka dalam na wniosek na zwrot kosztow w czasie oczekiwania na Mc wlasnie.
tylko kurcze blaszka nie pamietam jaki to byl wniosek.
wyslalismy i dostalismy z 700 euro zaledwie 150,ale dobre i to ;) (tylko,ze to dawno bylo,ale kto pyta nie bladzi) ;)

hej dziewczyny
mam wielki problem pracowalam w ie. przez vponad 3 lata urodzilam dziecko i nie mialam zadnego problemu z macierzynskim po powrocie do pracy praccowalam jeszcze 8 mies i sie zwolnilam bylam rok bezrobociu wrocilam do pracy w zeszlym roku we wrzesniu teraz jestem znowu w ciazy termin mam na pol kwietnia ale ze wzgledow zdrowotnych od pazdziernika jestem na zwolnieniu lekarskim i teraz moje pytanie czy nalerzy mi sie znow zasilek macierzynski ??? dziekii wielkie

Zuzka ja nie pomoge bo sie nie znam:)

Biola to raczej nie znam...mam na tym osiedlu kolezanke i byc moze one sie znaja:)
Twoj szwagier lubi golebie?

reklama
Laski jak sie składa papiery na MC po raz pierwszy to tego sms przysyłają z potwierdzeniem, to po jakim czasie ten sms powinien przyjść??

Do góry