Pianistka
Szczesliwa mamusia!
- Dołączył(a)
- 10 Marzec 2009
- Postów
- 1 402
Specjalnie dla was:
Masa Kokosowa
2 biale czekolady
2 smietany kremowki 30% (po 250g)
2 sniezki w proszku
ok. 1 op. wiorek kokosowych
1,5 lyzeczki zelatyny (rozpuscic w 2 lyzkach goracej wody)
Czekolady rozpuscic w niwielkiej ilosci wody, dodac 1 kremowke - zmiksowac. Druga kremowke ubic z 2 sniezkami. Masy polaczyc, dodac rozpuszczona zelatyne i 1 p. wiorek, opcjonalnie troche alkoholu, wymieszac.
Masa brzoskwiniowa
1 Puszka brzoskwin
1 budyn smietankowy/ brzoskwiniowy
1/4 szkl soku z cytryny
Skorka starta z 1 cytryny (mozna z pol jesli chcecie mniej goryczy
Broskwinie odcedzamy i kroimy na dosc drobna kostke.
2/3 syropu z pokrojonymi owocami gotujemy w sredniej wielkosci garnuszku.
1/3 syropu z sokiem z cytryny i skorka cytrynowa laczymy z proszkiem budyniowym (trzeba dobrze wymieszac zeby nie bylo grudek!). Kiedy syrop zacznie wrzec dolewamy budyn i gotujemy jeszcze chwile ciagle mieszajac do uzyskania konsystencji gestego kisielu. Zostawiamy do ostudzenia.
Ja robilam biszkopt nasaczony ponczem (szklanka slabej herbaty, lyzka cukru, 2 lyzki soku z cytryny, mozna dodac troche alkoholu) i przekladalam tymi dwiema masami - torcik probny wyszedl super. Tort chce udekorowac czekoladkami kupionymi Rafaello i kupionymi ozdobami - moze jakies koraliki itp. duzy wybor w sklepach. A pierwsze ur. dla kolezanek chce zrobic juz w ten weekend, jeszcze jutro obdzwonie, bo kobitki pracuja a drugie ''pierwsze urodziny'' dopiero jak przyleca mama i tesc, czyli ok. 9.10.
No i jutro musze isc wybrac ozdoby do tortu bo czasu malo a w piatek bede pewnie juz piec
Masa Kokosowa
2 biale czekolady
2 smietany kremowki 30% (po 250g)
2 sniezki w proszku
ok. 1 op. wiorek kokosowych
1,5 lyzeczki zelatyny (rozpuscic w 2 lyzkach goracej wody)
Czekolady rozpuscic w niwielkiej ilosci wody, dodac 1 kremowke - zmiksowac. Druga kremowke ubic z 2 sniezkami. Masy polaczyc, dodac rozpuszczona zelatyne i 1 p. wiorek, opcjonalnie troche alkoholu, wymieszac.
Masa brzoskwiniowa
1 Puszka brzoskwin
1 budyn smietankowy/ brzoskwiniowy
1/4 szkl soku z cytryny
Skorka starta z 1 cytryny (mozna z pol jesli chcecie mniej goryczy
Broskwinie odcedzamy i kroimy na dosc drobna kostke.
2/3 syropu z pokrojonymi owocami gotujemy w sredniej wielkosci garnuszku.
1/3 syropu z sokiem z cytryny i skorka cytrynowa laczymy z proszkiem budyniowym (trzeba dobrze wymieszac zeby nie bylo grudek!). Kiedy syrop zacznie wrzec dolewamy budyn i gotujemy jeszcze chwile ciagle mieszajac do uzyskania konsystencji gestego kisielu. Zostawiamy do ostudzenia.
Ja robilam biszkopt nasaczony ponczem (szklanka slabej herbaty, lyzka cukru, 2 lyzki soku z cytryny, mozna dodac troche alkoholu) i przekladalam tymi dwiema masami - torcik probny wyszedl super. Tort chce udekorowac czekoladkami kupionymi Rafaello i kupionymi ozdobami - moze jakies koraliki itp. duzy wybor w sklepach. A pierwsze ur. dla kolezanek chce zrobic juz w ten weekend, jeszcze jutro obdzwonie, bo kobitki pracuja a drugie ''pierwsze urodziny'' dopiero jak przyleca mama i tesc, czyli ok. 9.10.
No i jutro musze isc wybrac ozdoby do tortu bo czasu malo a w piatek bede pewnie juz piec