reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Specjalnie dla was:

Masa Kokosowa
2 biale czekolady
2 smietany kremowki 30% (po 250g)
2 sniezki w proszku
ok. 1 op. wiorek kokosowych
1,5 lyzeczki zelatyny (rozpuscic w 2 lyzkach goracej wody)

Czekolady rozpuscic w niwielkiej ilosci wody, dodac 1 kremowke - zmiksowac. Druga kremowke ubic z 2 sniezkami. Masy polaczyc, dodac rozpuszczona zelatyne i 1 p. wiorek, opcjonalnie troche alkoholu, wymieszac.


Masa brzoskwiniowa
1 Puszka brzoskwin
1 budyn smietankowy/ brzoskwiniowy
1/4 szkl soku z cytryny
Skorka starta z 1 cytryny (mozna z pol jesli chcecie mniej goryczy:)

Broskwinie odcedzamy i kroimy na dosc drobna kostke.
2/3 syropu z pokrojonymi owocami gotujemy w sredniej wielkosci garnuszku.
1/3 syropu z sokiem z cytryny i skorka cytrynowa laczymy z proszkiem budyniowym (trzeba dobrze wymieszac zeby nie bylo grudek!). Kiedy syrop zacznie wrzec dolewamy budyn i gotujemy jeszcze chwile ciagle mieszajac do uzyskania konsystencji gestego kisielu. Zostawiamy do ostudzenia.


Ja robilam biszkopt nasaczony ponczem (szklanka slabej herbaty, lyzka cukru, 2 lyzki soku z cytryny, mozna dodac troche alkoholu) i przekladalam tymi dwiema masami - torcik probny wyszedl super. Tort chce udekorowac czekoladkami kupionymi Rafaello i kupionymi ozdobami - moze jakies koraliki itp. duzy wybor w sklepach. A pierwsze ur. dla kolezanek chce zrobic juz w ten weekend, jeszcze jutro obdzwonie, bo kobitki pracuja:) a drugie ''pierwsze urodziny'' dopiero jak przyleca mama i tesc, czyli ok. 9.10.
No i jutro musze isc wybrac ozdoby do tortu:) bo czasu malo a w piatek bede pewnie juz piec:)
 
reklama
masa serowa

250g potrojnie mielonego sera (moze tez byc ricotta albo mascarpone)
50g cukru waniliowego
500ml smietany 30% albo wiecej

zmiksowac ser z cukrem, dodac smietane i ubijac az bedzie wygladac podobnie do ubitych bialek, (takie biale czubeczki po wyciagnieciu ubijaczki )


masa czekoladowa, do przelozenia i na wierzch - wyglada jak czekolada, nie jak masa, i ma polysk

300ml kremowki
40g glukozy w plynie
450g gorzkiej czekolady
75g miekkiego masla


smietane i glukoze podgrzac w garnku prawie do wrzenia,ale nie dopuscic do zagotowania

czekolade polamac/pokroic na kawalki, zalac goraca smietana z glukoza i mieszac,az bedzie jednolite

gdy bedzie letnie delikatnie wmieszac maslo

pozostawic do zastygniecia w temp pokojowej lub wlozyc do lodowki

to samo mozna zrobic z bialej czekolady


czekolada powinna byc dobrej jakosci, najlepiej sprawdzic sklad. dobra to taka, w ktorej jedynym tluszczem jest maslo kakaowe
 
Ostatnia edycja:
BanAna a co zrobic jak ma się glukozę w proszku? W płynie niegdy nigdzie nie widziałam. W jakich proporcjach to rozpuścić?
 
Laski powiedzcie mi jaki lubicie keczup który Wam najbardziej smakuje ??
Ja musze mieć dobry smakowo...he i tu problem trochę...bo z tych co wypróbowałam na razie smakuje mi ale nie zeby sie zachwycac PUDLISZKI -do pizzy,niestety kiedyś dobry był HEINZ i pudliszki przejely i jest taki sam :-/...kupiłam jakis WŁOCŁAWEK...też ujdzie...HELLMANS beznadziejny...TESCO o dziwo w szklanej butli ma też nie najgorszy....ale ja ciągle poszukuje...tego jedynegooo haha :D:D:D
 
reklama
Do góry