reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Specjalnie dla was:

Masa Kokosowa
2 biale czekolady
2 smietany kremowki 30% (po 250g)
2 sniezki w proszku
ok. 1 op. wiorek kokosowych
1,5 lyzeczki zelatyny (rozpuscic w 2 lyzkach goracej wody)

Czekolady rozpuscic w niwielkiej ilosci wody, dodac 1 kremowke - zmiksowac. Druga kremowke ubic z 2 sniezkami. Masy polaczyc, dodac rozpuszczona zelatyne i 1 p. wiorek, opcjonalnie troche alkoholu, wymieszac.


Masa brzoskwiniowa
1 Puszka brzoskwin
1 budyn smietankowy/ brzoskwiniowy
1/4 szkl soku z cytryny
Skorka starta z 1 cytryny (mozna z pol jesli chcecie mniej goryczy:)

Broskwinie odcedzamy i kroimy na dosc drobna kostke.
2/3 syropu z pokrojonymi owocami gotujemy w sredniej wielkosci garnuszku.
1/3 syropu z sokiem z cytryny i skorka cytrynowa laczymy z proszkiem budyniowym (trzeba dobrze wymieszac zeby nie bylo grudek!). Kiedy syrop zacznie wrzec dolewamy budyn i gotujemy jeszcze chwile ciagle mieszajac do uzyskania konsystencji gestego kisielu. Zostawiamy do ostudzenia.


Ja robilam biszkopt nasaczony ponczem (szklanka slabej herbaty, lyzka cukru, 2 lyzki soku z cytryny, mozna dodac troche alkoholu) i przekladalam tymi dwiema masami - torcik probny wyszedl super. Tort chce udekorowac czekoladkami kupionymi Rafaello i kupionymi ozdobami - moze jakies koraliki itp. duzy wybor w sklepach. A pierwsze ur. dla kolezanek chce zrobic juz w ten weekend, jeszcze jutro obdzwonie, bo kobitki pracuja:) a drugie ''pierwsze urodziny'' dopiero jak przyleca mama i tesc, czyli ok. 9.10.
No i jutro musze isc wybrac ozdoby do tortu:) bo czasu malo a w piatek bede pewnie juz piec:)
 
reklama
masa serowa

250g potrojnie mielonego sera (moze tez byc ricotta albo mascarpone)
50g cukru waniliowego
500ml smietany 30% albo wiecej

zmiksowac ser z cukrem, dodac smietane i ubijac az bedzie wygladac podobnie do ubitych bialek, (takie biale czubeczki po wyciagnieciu ubijaczki )


masa czekoladowa, do przelozenia i na wierzch - wyglada jak czekolada, nie jak masa, i ma polysk

300ml kremowki
40g glukozy w plynie
450g gorzkiej czekolady
75g miekkiego masla


smietane i glukoze podgrzac w garnku prawie do wrzenia,ale nie dopuscic do zagotowania

czekolade polamac/pokroic na kawalki, zalac goraca smietana z glukoza i mieszac,az bedzie jednolite

gdy bedzie letnie delikatnie wmieszac maslo

pozostawic do zastygniecia w temp pokojowej lub wlozyc do lodowki

to samo mozna zrobic z bialej czekolady


czekolada powinna byc dobrej jakosci, najlepiej sprawdzic sklad. dobra to taka, w ktorej jedynym tluszczem jest maslo kakaowe
 
Ostatnia edycja:
BanAna a co zrobic jak ma się glukozę w proszku? W płynie niegdy nigdzie nie widziałam. W jakich proporcjach to rozpuścić?
 
Laski powiedzcie mi jaki lubicie keczup który Wam najbardziej smakuje ??
Ja musze mieć dobry smakowo...he i tu problem trochę...bo z tych co wypróbowałam na razie smakuje mi ale nie zeby sie zachwycac PUDLISZKI -do pizzy,niestety kiedyś dobry był HEINZ i pudliszki przejely i jest taki sam :-/...kupiłam jakis WŁOCŁAWEK...też ujdzie...HELLMANS beznadziejny...TESCO o dziwo w szklanej butli ma też nie najgorszy....ale ja ciągle poszukuje...tego jedynegooo haha :D:D:D
 
reklama
Do góry