reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

ogórki kiszone do słoika
na 1L wody dwie łyżki soli kamiennej- gotujemy
do słoika dajemy czosnek chrzan koper (lub przyprawę do kiszenia ogórków) no i oczywiście ogórki które wcześniej myjemy obcinamy końce i nakłuwamy nożem, no i zalewamy gorącą bądź ochłodzoną wodą z solą (moja mama mówi że orącą lepiej) zakręcamy i gotowe:-):-)
aha te ogóry muszą być ciasno upchane w tym słoju:-):-)

małosolne do beczki
na 1 L wody 1 łyżka soli kamiennej- gotujemy
na dno beczki(czy tam dużego słoja etc) dajemy chrzan(jak chcemy nie musi być) czosnek i koper następnie ogóry (umyte końce obcinane no i po nakłuwane) dociskamy wszystko czymś (ja mam taką deskę i kamień) no i zalewamy gorąca bądź zimną wodą z solą:-):-)

mój mąż uwielbia pikle ale nie znam przepisu jak będę robić to podam:-):-)
 
reklama
Pozwole sobie wkleic tu przepis z internetu na moje ukochane żeberka;


- 1 kg żeberek,
- sól,
- pieprz,
- olej.

Sos:
- 2 duże cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- pół słoiczka przecieru pomidorowego,
- 4 łyżki miodu,
- pół szklanki octu,
- sól,
- pieprz,
- bazylia,
- majeranek.

Jak przyrządzić?
Żeberka pokroić na kawalki,posypac solą i pieprzem,zostawic na pół godziny. Potem zrumienic na gorącym oleju. Odlożyc do żaroodpornego naczynia. Przygotowac sos. Na tłuszczu od smazenia zeberek dusic pokrojoną cebule i posiekany czosnek. Dodac miod, ocet, przecier i przyprawy wedlug uznania. Dusic 15 minut. Sosem zalac żeberka, przykryc naczynie i dusic w piekarniku do miekkosci (ok. 1,5 godziny) smacznego!


Ja rezygnuje z octu bo jakos do mnie nie przemawia. Dodaje sok z połówki cytrynyi odrobine wody
 
Ogórki z Butelki :D:D:D:DD:d


u nas w regionie sa butelki do mleka plastki Mlekovity ... mleko.jpg i one maja szeroki otwór wiec śr. ogóry wejda... i ...

na dol koper... chrzanu kawalek ciut gorczycy i zalewam zalewa <na 1l 1 łyzka soli kuchennej zagotowac odstudzic > zimna zalewa musi byc ,.. zakrecam i odstawiam :D

przepis tesciówki .... 1 raz robilam wiec zobacze co z tego bedzie
 
Dziewczyny dajcie jakies przepisy na ogoraski :-)
hihi a jakie chcesz? do słoików butelki czy małosolne ;-) ???

do słoików bralam przepis z neta wiec nei wiem czy dobre w smaku beda ;P małosolne robie w garnku ;P bo nie mam beczułki ...
na dno koper <swiezy ;P> ciut chrzany 3 zabki czosnku pokrojonego na pol ukladam ogoreczki zalewam goraca zalewa <na 1l 1 lyzka soli kuchennej> nakrywam talerzykiem a na wierzch szklana z woda aby wsyztskie ogorki byly zamoczone w zalewie ... jak z rana zrobisz to na drugi dzien pychotka :)
 
a oto moj przepis na ogoreczki:

ogorki ciemne i male, koper, laska chrzanu, 4,5 zabkow czonsku (pokroic w plastry), kilka ziaren pieprzu, ziele ang (nie za duzo), liscie laurowe (2 na dole i 2 na gorze)

ukladac warstwami - koper,liscie, chrzan, czosnek, pieprz, ziele ang, ogoraski, i na nowo, wszystko zalac ciepla woda z sola (na 1 litr 1 lyzka soli, na koncu dwie lyzki soli), fajne dodac jeszcze chilli:)
 
Jakies do sloikow, moga byc tez jakies salatki. Nie wiem wogole co z tymi ogorasami zrobic, nigdy wczesniej nie robilam, a na zime jakies zapasy by sie przydaly.
 
reklama
Do góry