reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

reklama
no to jeszcze mi się przypomniały roladki drobiowe

pierś kurczaka pokroic na kotlety, utłuc. Każdy kotlet posmarować cienko musztarda, na to słupek sera żółtego, ogórka kiszonego i pieczarki (może być też papryka czerwona, mini marcheweczka, ogórek konserwowy itp.) zawinąć,spiąc wykałaczkami, obtoczyć w jajku i mące i usmażyć na oleju.

Kurczę super te roladki, ale ja karmiąca i mojego synunia baczki męczą, nie mogę smażonego, sera żółtego, ogórka kiszonego itd. W sumie nie wiem czy nie mogę ale nie jem. Ostatnio spróbowałam pomidora-olaboga jak mi smakował, od 4 msc go nie miałam w buzi :(

To mi te roladki Kilolku przypomniały takie Drobiowe Zawijaski

Składniki:

- 2 podwójne piersi z kurczaka
-1/2 opakowania sera feta
-1/2 czerwonej papryki
-2 małe ogórki kiszone
-musztarda
-sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone mięso podzielić na 4 części, rozbić na kotlety. Doprawić solą i pieprzem. Ser feta, paprykę i ogórki pokroić w drobną kosteczkę i wszystko razem wymieszać. Każdy kotlet posmarować musztardą, na brzeg nałożyć łyżkę farszu, zawinąć, spiąć wykałaczką. Obtoczyć w jajku i bułce tartej i przysmażyć na złoty kolor.

To jest tak pyszne że mogłabym jeść to na okrągło :-D

Kotlety z pierśnika

Składniki:
- 1 podwójny pierśnik
- ser żółty
- cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- pieprz, czosnek granulowany
- bułka tarta

Pierśnik pokroić w kostkę, dodać starty ser żółty, jajko, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, mąkę i wymieszać. Doprawić pieprzem i czosnkiem. Formować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć :)

Sałatka GYROS

- 1 fix do kurczaka po meksykańsku Knorr
- 1 pierśnik podwójny
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule
- 1 kapustę pekińską
- 1 puszke kukurydzy
- 1 jogurt naturalny (mały)
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu

Pierś pokroić w kostkę, dodać fix i wymieszać, usmażyć na patelni w małej il oleju. Pokroić paprykę, ogórki w kostkę, cebulę w krążki. Zrobić dwa sosy: pierwszy - jogurt 3 łyżki i majonez 3 łyżki, wymieszać i drugi - ketchup 3 łyżki i majonez 3 łyżki , wymieszać. Pekińską pokroić tylko te karbowane liście u góry.

Usmażone piersi ułożyć w misce, na to cebule i przykryć talerzem aby cebula zmiękła. Na cebulę warstwę sosu (jogurt z majonezem), na to warstwami ogórki, kukurydzę i paprykę, na to sos (ketchup, majonez) i kapustę pekińską do przykrycia. NIE MIESZAĆ SKŁADNIKÓW, wszystko warstwowo.

Sałatka jest tak dobra, że nawet jak bym zrobiła 5 takich misek to i tak wszystko zginie na początku imprezy :D

Sałatka z kalafiorem

- 1/2 kalafiora surowego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 ogórki małosolne
- 1 ogórek świezy
- 2 pomidory
- 1 pęczek koperku
- 1 papryka świeża

pokroić w kostkę, zmieszać, doprawić solą i pieprzem i 2 łyżkami majonezu.

O matko, skad wy jesteście??? :szok::-DA jak u WAS mowi sie na piers z kurczaka? Bo u nas wszyscy piersnik mowia :tak: najpierw z pindelka sie smieja a teraz z piersnika :-D:-D:-D:-D ech nie pomyslalam ze ja to z Kaszub jestem wiec moze tu tkwi problem ;-)

reklama
Do góry