To mi te roladki Kilolku przypomniały takie
Drobiowe Zawijaski
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
-1/2 opakowania sera feta
-1/2 czerwonej papryki
-2 małe ogórki kiszone
-musztarda
-sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone mięso podzielić na 4 części, rozbić na kotlety. Doprawić solą i pieprzem. Ser feta, paprykę i ogórki pokroić w drobną kosteczkę i wszystko razem wymieszać. Każdy kotlet posmarować musztardą, na brzeg nałożyć łyżkę farszu, zawinąć, spiąć wykałaczką. Obtoczyć w jajku i bułce tartej i przysmażyć na złoty kolor.
To jest tak pyszne że mogłabym jeść to na okrągło
**************
Kotlety z pierśnika
Składniki:
- 1 podwójny pierśnik
- ser żółty
- cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- pieprz, czosnek granulowany
- bułka tarta
Pierśnik pokroić w kostkę, dodać starty ser żółty, jajko, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, mąkę i wymieszać. Doprawić pieprzem i czosnkiem. Formować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć
**********
Sałatka GYROS
- 1 fix do kurczaka po meksykańsku Knorr
- 1 pierśnik podwójny
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule
- 1 kapustę pekińską
- 1 puszke kukurydzy
- 1 jogurt naturalny (mały)
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
Pierś pokroić w kostkę, dodać fix i wymieszać, usmażyć na patelni w małej il oleju. Pokroić paprykę, ogórki w kostkę, cebulę w krążki. Zrobić dwa sosy: pierwszy - jogurt 3 łyżki i majonez 3 łyżki, wymieszać i drugi - ketchup 3 łyżki i majonez 3 łyżki , wymieszać. Pekińską pokroić tylko te karbowane liście u góry.
Usmażone piersi ułożyć w misce, na to cebule i przykryć talerzem aby cebula zmiękła. Na cebulę warstwę sosu (jogurt z majonezem), na to warstwami ogórki, kukurydzę i paprykę, na to sos (ketchup, majonez) i kapustę pekińską do przykrycia. NIE MIESZAĆ SKŁADNIKÓW, wszystko warstwowo.
Sałatka jest tak dobra, że nawet jak bym zrobiła 5 takich misek to i tak wszystko zginie na początku imprezy
Sałatka z kalafiorem
- 1/2 kalafiora surowego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 ogórki małosolne
- 1 ogórek świezy
- 2 pomidory
- 1 pęczek koperku
- 1 papryka świeża
pokroić w kostkę, zmieszać, doprawić solą i pieprzem i 2 łyżkami majonezu.