reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Coś z kuchni orientalnej proste i szybkie:
Pierś z kurczaka kroimy w większą kostkę i zalewamy ją sosek sojowo-grzybowym .Odstawiamy na godzine do lodówki. Wrzucamy na patelnię potem te piers i smazymy na oleju (oliwa też może byc , ale ja za nia nie przepadam). Dorzucamy do tego pedy bambusa z puszki . Dolewamy sosu sojowego. W tym czasie zalewamy woda paczkę makaronu ryżowego . Wyciagamy makaron, wkładamy pierś z sosem i zajadamy :)

reklama
Nie wiem, mi sie te pedy z bambusa i soja kojarza z czyms mdłym strasznie:baffled::-D ALe nigdy nie jadlam wiec chyba czas sprobowac ;-)
I poprosze Cie o przepis na ta zupe brokulowa bo mi ochoty narobilas :-D

Duży brokuł, dwa ziemniaki, jedna marchewka, cebulka jedna, serek topiony kremowy.
Wrzucasz różyczki brokuła do garnka, do tego ziemniaczki, marchewkę i zalewasz wodą tyle zeby warzywa ciut zakryły. Gotujesz do miękkości. Dorzucasz podsmażoną cebulkę.I serek topiny. Milsujesz blenderem zupkę. Doprawiasz sola , pieprzem ,czosnkiem i dodajesz śmietanki .

aga moze bardziej rozdrobnij płatki na mniejsze kawałeczki
one były baaardzo zgniecione ale ja nie lubię płatków kukurydzianych więc może dlatego
Coś z kuchni orientalnej proste i szybkie:
Pierś z kurczaka kroimy w większą kostkę i zalewamy ją sosek sojowo-grzybowym .Odstawiamy na godzine do lodówki. Wrzucamy na patelnię potem te piers i smazymy na oleju (oliwa też może byc , ale ja za nia nie przepadam). Dorzucamy do tego pedy bambusa z puszki . Dolewamy sosu sojowego. W tym czasie zalewamy woda paczkę makaronu ryżowego . Wyciagamy makaron, wkładamy pierś z sosem i zajadamy :)
ja robię tak: pierś z kurczaka w paseczki-smażymy na oleju, do tego mieszanka chińska z hortexu-też smażymy i to wszystko zalewamy fixem do potraw chińskich knora :-) proste i szybkie:)
Nie wiem, mi sie te pedy z bambusa i soja kojarza z czyms mdłym strasznie:baffled::-D ALe nigdy nie jadlam wiec chyba czas sprobowac ;-)
I poprosze Cie o przepis na ta zupe brokulowa bo mi ochoty narobilas :-D
pędy z bambusa śą super takie soczyste mi bardzo smakują

a ja ostatnio zrobilam jeszcze inaczej - podsmażyłam pierś do tego warzywa "miesznaka chińska" poddusiłam a na koniec na 5 minut jeszcze dodałam "sos chiński" Łowiicza. Wyszło naprawde super!!!

Ale przepisu martolinki muszę spróbować. Tylko powiedz mi nie za slone to będzie jak tyle tego sosu sojowego?

KILOLEK ja niczym innym już nie doprawiam bo wtedo było by za słone:) I ważne jest żeby kurczak był w większe kawałki pokrojony. Jak jest w malusie kawałki to sos to przenika i jest zasłone. Można dolać do sosou odrobinę wody

KILOLEK ja niczym innym już nie doprawiam bo wtedo było by za słone:) I ważne jest żeby kurczak był w większe kawałki pokrojony. Jak jest w malusie kawałki to sos to przenika i jest zasłone. Można dolać do sosou odrobinę wody
a powiedz mi jeszcze jakiej firmy ten sos sojowy kupujesz? Ja kupuję Tao Tao i jak dodam do czegoś łyżkę to bez solenia juz jest akurat

naleśniki meksykańskie (bez mleka i kurzych jaj) na specjalne zamówienie Cleo;-)

0,5 litra wody gazowanej
1,5 kubka mąki
szczypta proszku do pieczenia
5 jaj przepiórczych
pol łyżeczki soli

nadzienie: 250 dag mięsa mielonego podsmażonego z sosem meksykańskim Łowicza :-)

ewentualnie na wierzch trochę sosu chili lub czosnkowego (mojego ulubionego :D)

reklama
naleśniki meksykańskie (bez mleka i kurzych jaj) na specjalne zamówienie Cleo;-)

0,5 litra wody gazowanej
1,5 kubka mąki
szczypta proszku do pieczenia
5 jaj przepiórczych
pol łyżeczki soli

nadzienie: 250 dag mięsa mielonego podsmażonego z sosem meksykańskim Łowicza :-)

ewentualnie na wierzch trochę sosu chili lub czosnkowego (mojego ulubionego :D)

w weekend zrobie mniam musza byc :-)

D ie ucieszy bo ma dosyć kurczaków hahaah( ja zresztą też )

Do góry