paczki czy faworki, paczki czy faworki - oto jest pytanie
nie moge sie zdecydowac
a może oponki ;-)
Amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką
dziewczyny czy wy macie termometr do mierzenia temp oleju?? bo mi pączki nie wychodzą:-( z góry spieczone środek surowy...
kupiłam dziś te babeczki z czekoladą do zrobienia.Igi mi pomagał tzn.wrzucał czekoladę do babeczek :-) ale się cieszył,teraz każdemu wybrał którą kto ma zjesć :-)fajnie i szybko sie robi.
mam w domu takie metalowe foremki i sie zastanwiam czy one sie nadają do tego czy da sie potem wyjąc czy lepiej te papierowe.
cleo masz takie malutkie blaszane babeczki?? jak tak to nadają się
znalazłam mistrzowski przepis na ciasto...na duza blache wychodzi cienkie
przypraw do ciasta samego nie daję żadnych jedynie sol i troche cukru.na ciasto kładę sos ( koncentrat,troche oleju,oregano),i reszta to co kto lubi ,najbardziej lubie z miesem drobiowym pieczarkami,papryka i ser czasem kukurydza
no to podaj przepis ja skorzystam chętnie
ostatnio znalazłam taki i z niego korzystam super jest bo jak się ma robota to błyskawicznie się robi:
Pizzaolo Pizza
- 400gr mąki chlebowej
- 30gr drożdży świeżych lub ok. 11gr drożdży instant
- 4 łyżki oliwy z oliwek – polecam dodać naprawdę dobrą oliwę. (My mamy przepyszną oliwę od Gosi z Sycylii. Wielkie dzięki!)
- 2/3 szklanki ciepłego mleka wymieszanego z wodą Temperatura między 30 a 40 stopni. Jeżeli nie macie mleka – może być sama woda
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Mieszamy mąkę z drożdżami i solą. Dodajemy oliwę i po chwili mleko z wodą. Wyrabiamy ciasto aż będzie naprawdę elastyczne. Jeżeli robicie to bez pomocy miksera, trzeba wyrabiać ponad 10minut.
Wyrobione ciasto wkładamy do natłuszczonej oliwą miski i przykrywamy szczelnie ścierką lub folią spożywczą i odkładamy w naprawdę ciepłe miejsce. Niech ciasto podwoi swoją objętość, a jeżeli dacie mu jeszcze szansę, to niech wyrasta jeszcze bardziej. Zwykle zajmuje to ok. 2 godziny.
Odpowiednio wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na 4 małe krążki o grubości ok. 1cm i układamy na obsypanej mąką brytfance z piekarnika.
Idąc za słowami pizzaolo z Neapolu: „Im mniej składników tym lepiej” – moja wersja powstała z 15 różnych ziół z własnego ogródka, plasterka ekologicznego sera żółtego i po 5 oliwek Kalamata na pizzę. Wszystko skropiłem oliwą i przyprawiłem szczyptą soli morskiej. Piekarnik nagrzałem na maksa tj. 250st. z termoobiegiem. Wystarczy 5 minut w piekarniku i gotowe!
mąkę chlebową zastępuję pszenną typ 650
a jeszcze Wam podam moją ulubioną kolację:
bruschetta
ciabata lub bułka lub chleb jak kto woli
olej lub oliwa lub masło
pomidory
mozarella
czosnek
bułkę (opcjonalnie) przekrawamy oliwę(opcjonalnie) mieszamy z czosnkiem smarujemy bułkę na to pomidory pokrojone na to mozarella pokrojona i do piekarnika pycha