reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Ja smażę pierś z kurczaka w przyprawie gyros razem z cebulką i to jest pierwsza warstwa. Na to ogórki konserwowe, potem kukurydza. Na to daję takie kropki majonezu i keczupu, rozmazuje keczup z majonezem równomiernie. Na to kapustę pekinkę pokrojoną drobno, leciutko posoloną i ugniecioną, żeby była miękka. Całość leję sosem czosnkowym (2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego i pół łyżeczki lub więcej jak kto lubi czosnku granulowanego, można też zmiażdzyć surowy)
 
reklama
moi chłopcy szaleją za takimi klopsikami:

Klopsiki w sosie pomidorowym

Składniki

1/2 kg mielonego mięsa
1 duża cebula
1 jajko
4 łyżki tartej bułki
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka bulionu
sól
pieprz
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Mielone włożyć do miseczki, dodać cebulę, jajko, 2 łyżki bułki tartej, pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę, w razie potrzeby dodać bułki tartej.
Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oliwie aż do zrumienienia.
Zagotować bulion, przełożyć do niego usmażone kuleczki. Bulion powinien przykrywać nasze klopsiki, jeśli jest go zbyt mało - dolać wody. Dodać przecier i gotować na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania przyprawić sos ostrą papryką, solą i pieprzem.


Uwielbiają je do tego stopnia, ze wczoraj zostawiłam im na obiad jak szlam do lekarza a jak wróciłam okazało się,z ę zjedli swoje i nasze porcje w rezultacie musieliśmy z A. zadowolić się zmaówiona pizzą, bo po klopsikach śladu nie zostalo :-)
 
Moja gyros, najlepsza pod słońcem, znika ze stołu po 5 minutach od postawienia;-)


Pierśnik w kostkę, wymieszać w przyprawie fix do kurczaka po meksykańsku, podsmażyć. Pokroić cebulę w piórka.
Kurczak w przyprawie na spód miski, na to cebulę, przykryć talerzem aby cebula zmiękła i odstawić.

W tym czasie pokroić słoik ogórków konserwowych, 3 czerwone papryki - w kostkę.

Przygotować 2 sosy:
I sos: 5 łyżek majonezu + 5 łyżek ketchupu
II sos: 5 łyżek majonezu + 5 łyżek jogurtu naturalnego.

Ja zwykle robię te sosy na oko, żeby miały dla mnie idealny smak, taki jak lubię.

Na kurczaka i cebulę lejemy sos I, na to 2 puszki odcedzonej kukurydzy, na to papryka i na górę sos II. Na górę pokrojone zielone końce kapusty pekińskiej.

PYCHA!
 
moi chłopcy szaleją za takimi klopsikami:

Klopsiki w sosie pomidorowym

Składniki

1/2 kg mielonego mięsa
1 duża cebula
1 jajko
4 łyżki tartej bułki
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka bulionu
sól
pieprz
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Mielone włożyć do miseczki, dodać cebulę, jajko, 2 łyżki bułki tartej, pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę, w razie potrzeby dodać bułki tartej.
Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oliwie aż do zrumienienia.
Zagotować bulion, przełożyć do niego usmażone kuleczki. Bulion powinien przykrywać nasze klopsiki, jeśli jest go zbyt mało - dolać wody. Dodać przecier i gotować na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania przyprawić sos ostrą papryką, solą i pieprzem.


Uwielbiają je do tego stopnia, ze wczoraj zostawiłam im na obiad jak szlam do lekarza a jak wróciłam okazało się,z ę zjedli swoje i nasze porcje w rezultacie musieliśmy z A. zadowolić się zmaówiona pizzą, bo po klopsikach śladu nie zostalo :-)
kilolku, jestes wielka :-) dzis zrobiłam te klopsiki, rewelacyjne :-) przepis wydrukowany i schowany :-)
 
Moje klopsiki w sosie pomidorowym:

0,5 kg mielonego wołowo-wieprzowego łączymy z 1 jajkiem , solą , pieprzem i lubczykiem. Żeby się skleiły dodaję kaszę manną. Wrzucam to do gotującej się wody - około 0,5 litra z zielem angielskim i lisciem laurowym. Po około 10 min.dodaję puszkę pomidorów krojonych . Doprawiam jeszcze solą i pieprzem , śmietaną. Dzięki kaszy manny sos robi sie samoistnie gęsty:tak:
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry