Ja smażę pierś z kurczaka w przyprawie gyros razem z cebulką i to jest pierwsza warstwa. Na to ogórki konserwowe, potem kukurydza. Na to daję takie kropki majonezu i keczupu, rozmazuje keczup z majonezem równomiernie. Na to kapustę pekinkę pokrojoną drobno, leciutko posoloną i ugniecioną, żeby była miękka. Całość leję sosem czosnkowym (2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego i pół łyżeczki lub więcej jak kto lubi czosnku granulowanego, można też zmiażdzyć surowy)
reklama
E
etna36
Gość
Macie może dziewczyny jakiś smaczny i sprawdzony przepis na pulpeciki?
kilolek
podwójna listopadowa mama
- Dołączył(a)
- 24 Marzec 2007
- Postów
- 11 197
moi chłopcy szaleją za takimi klopsikami:
Klopsiki w sosie pomidorowym
Składniki
1/2 kg mielonego mięsa
1 duża cebula
1 jajko
4 łyżki tartej bułki
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka bulionu
sól
pieprz
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Mielone włożyć do miseczki, dodać cebulę, jajko, 2 łyżki bułki tartej, pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę, w razie potrzeby dodać bułki tartej.
Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oliwie aż do zrumienienia.
Zagotować bulion, przełożyć do niego usmażone kuleczki. Bulion powinien przykrywać nasze klopsiki, jeśli jest go zbyt mało - dolać wody. Dodać przecier i gotować na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania przyprawić sos ostrą papryką, solą i pieprzem.
Uwielbiają je do tego stopnia, ze wczoraj zostawiłam im na obiad jak szlam do lekarza a jak wróciłam okazało się,z ę zjedli swoje i nasze porcje w rezultacie musieliśmy z A. zadowolić się zmaówiona pizzą, bo po klopsikach śladu nie zostalo :-)
Klopsiki w sosie pomidorowym
Składniki
1/2 kg mielonego mięsa
1 duża cebula
1 jajko
4 łyżki tartej bułki
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka bulionu
sól
pieprz
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Mielone włożyć do miseczki, dodać cebulę, jajko, 2 łyżki bułki tartej, pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę, w razie potrzeby dodać bułki tartej.
Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oliwie aż do zrumienienia.
Zagotować bulion, przełożyć do niego usmażone kuleczki. Bulion powinien przykrywać nasze klopsiki, jeśli jest go zbyt mało - dolać wody. Dodać przecier i gotować na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania przyprawić sos ostrą papryką, solą i pieprzem.
Uwielbiają je do tego stopnia, ze wczoraj zostawiłam im na obiad jak szlam do lekarza a jak wróciłam okazało się,z ę zjedli swoje i nasze porcje w rezultacie musieliśmy z A. zadowolić się zmaówiona pizzą, bo po klopsikach śladu nie zostalo :-)
E
etna36
Gość
Dzięki za przepis już się zabieram do roboty Kilolku jesteś Wielka Duchem :-)
Moja gyros, najlepsza pod słońcem, znika ze stołu po 5 minutach od postawienia;-)
Pierśnik w kostkę, wymieszać w przyprawie fix do kurczaka po meksykańsku, podsmażyć. Pokroić cebulę w piórka.
Kurczak w przyprawie na spód miski, na to cebulę, przykryć talerzem aby cebula zmiękła i odstawić.
W tym czasie pokroić słoik ogórków konserwowych, 3 czerwone papryki - w kostkę.
Przygotować 2 sosy:
I sos: 5 łyżek majonezu + 5 łyżek ketchupu
II sos: 5 łyżek majonezu + 5 łyżek jogurtu naturalnego.
Ja zwykle robię te sosy na oko, żeby miały dla mnie idealny smak, taki jak lubię.
Na kurczaka i cebulę lejemy sos I, na to 2 puszki odcedzonej kukurydzy, na to papryka i na górę sos II. Na górę pokrojone zielone końce kapusty pekińskiej.
PYCHA!
Pierśnik w kostkę, wymieszać w przyprawie fix do kurczaka po meksykańsku, podsmażyć. Pokroić cebulę w piórka.
Kurczak w przyprawie na spód miski, na to cebulę, przykryć talerzem aby cebula zmiękła i odstawić.
W tym czasie pokroić słoik ogórków konserwowych, 3 czerwone papryki - w kostkę.
Przygotować 2 sosy:
I sos: 5 łyżek majonezu + 5 łyżek ketchupu
II sos: 5 łyżek majonezu + 5 łyżek jogurtu naturalnego.
Ja zwykle robię te sosy na oko, żeby miały dla mnie idealny smak, taki jak lubię.
Na kurczaka i cebulę lejemy sos I, na to 2 puszki odcedzonej kukurydzy, na to papryka i na górę sos II. Na górę pokrojone zielone końce kapusty pekińskiej.
PYCHA!
kilolku, jestes wielka :-) dzis zrobiłam te klopsiki, rewelacyjne :-) przepis wydrukowany i schowany :-)moi chłopcy szaleją za takimi klopsikami:
Klopsiki w sosie pomidorowym
Składniki
1/2 kg mielonego mięsa
1 duża cebula
1 jajko
4 łyżki tartej bułki
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka bulionu
sól
pieprz
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Mielone włożyć do miseczki, dodać cebulę, jajko, 2 łyżki bułki tartej, pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę, w razie potrzeby dodać bułki tartej.
Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oliwie aż do zrumienienia.
Zagotować bulion, przełożyć do niego usmażone kuleczki. Bulion powinien przykrywać nasze klopsiki, jeśli jest go zbyt mało - dolać wody. Dodać przecier i gotować na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania przyprawić sos ostrą papryką, solą i pieprzem.
Uwielbiają je do tego stopnia, ze wczoraj zostawiłam im na obiad jak szlam do lekarza a jak wróciłam okazało się,z ę zjedli swoje i nasze porcje w rezultacie musieliśmy z A. zadowolić się zmaówiona pizzą, bo po klopsikach śladu nie zostalo :-)
martolinka
Mama i nie tylko :-)
Moje klopsiki w sosie pomidorowym:
0,5 kg mielonego wołowo-wieprzowego łączymy z 1 jajkiem , solą , pieprzem i lubczykiem. Żeby się skleiły dodaję kaszę manną. Wrzucam to do gotującej się wody - około 0,5 litra z zielem angielskim i lisciem laurowym. Po około 10 min.dodaję puszkę pomidorów krojonych . Doprawiam jeszcze solą i pieprzem , śmietaną. Dzięki kaszy manny sos robi sie samoistnie gęsty
0,5 kg mielonego wołowo-wieprzowego łączymy z 1 jajkiem , solą , pieprzem i lubczykiem. Żeby się skleiły dodaję kaszę manną. Wrzucam to do gotującej się wody - około 0,5 litra z zielem angielskim i lisciem laurowym. Po około 10 min.dodaję puszkę pomidorów krojonych . Doprawiam jeszcze solą i pieprzem , śmietaną. Dzięki kaszy manny sos robi sie samoistnie gęsty
Ostatnia edycja:
Mama_i_Marcel
Listopadowa mama '09
skoro tak zachwalacie to ja jutro też robie te klopsy
reklama
gosiulek73
mama K&K&A
I ja musze zrobić...
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 0
- Wyświetleń
- 937
- Odpowiedzi
- 243
- Wyświetleń
- 30 tys
- Odpowiedzi
- 2
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 12
- Wyświetleń
- 12 tys
Podziel się: