reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Ja smażę pierś z kurczaka w przyprawie gyros razem z cebulką i to jest pierwsza warstwa. Na to ogórki konserwowe, potem kukurydza. Na to daję takie kropki majonezu i keczupu, rozmazuje keczup z majonezem równomiernie. Na to kapustę pekinkę pokrojoną drobno, leciutko posoloną i ugniecioną, żeby była miękka. Całość leję sosem czosnkowym (2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego i pół łyżeczki lub więcej jak kto lubi czosnku granulowanego, można też zmiażdzyć surowy)
 
reklama
moi chłopcy szaleją za takimi klopsikami:

Klopsiki w sosie pomidorowym

Składniki

1/2 kg mielonego mięsa
1 duża cebula
1 jajko
4 łyżki tartej bułki
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka bulionu
sól
pieprz
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Mielone włożyć do miseczki, dodać cebulę, jajko, 2 łyżki bułki tartej, pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę, w razie potrzeby dodać bułki tartej.
Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oliwie aż do zrumienienia.
Zagotować bulion, przełożyć do niego usmażone kuleczki. Bulion powinien przykrywać nasze klopsiki, jeśli jest go zbyt mało - dolać wody. Dodać przecier i gotować na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania przyprawić sos ostrą papryką, solą i pieprzem.


Uwielbiają je do tego stopnia, ze wczoraj zostawiłam im na obiad jak szlam do lekarza a jak wróciłam okazało się,z ę zjedli swoje i nasze porcje w rezultacie musieliśmy z A. zadowolić się zmaówiona pizzą, bo po klopsikach śladu nie zostalo :-)
 
Moja gyros, najlepsza pod słońcem, znika ze stołu po 5 minutach od postawienia;-)


Pierśnik w kostkę, wymieszać w przyprawie fix do kurczaka po meksykańsku, podsmażyć. Pokroić cebulę w piórka.
Kurczak w przyprawie na spód miski, na to cebulę, przykryć talerzem aby cebula zmiękła i odstawić.

W tym czasie pokroić słoik ogórków konserwowych, 3 czerwone papryki - w kostkę.

Przygotować 2 sosy:
I sos: 5 łyżek majonezu + 5 łyżek ketchupu
II sos: 5 łyżek majonezu + 5 łyżek jogurtu naturalnego.

Ja zwykle robię te sosy na oko, żeby miały dla mnie idealny smak, taki jak lubię.

Na kurczaka i cebulę lejemy sos I, na to 2 puszki odcedzonej kukurydzy, na to papryka i na górę sos II. Na górę pokrojone zielone końce kapusty pekińskiej.

PYCHA!
 
moi chłopcy szaleją za takimi klopsikami:

Klopsiki w sosie pomidorowym

Składniki

1/2 kg mielonego mięsa
1 duża cebula
1 jajko
4 łyżki tartej bułki
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka bulionu
sól
pieprz
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Mielone włożyć do miseczki, dodać cebulę, jajko, 2 łyżki bułki tartej, pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę, w razie potrzeby dodać bułki tartej.
Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oliwie aż do zrumienienia.
Zagotować bulion, przełożyć do niego usmażone kuleczki. Bulion powinien przykrywać nasze klopsiki, jeśli jest go zbyt mało - dolać wody. Dodać przecier i gotować na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania przyprawić sos ostrą papryką, solą i pieprzem.


Uwielbiają je do tego stopnia, ze wczoraj zostawiłam im na obiad jak szlam do lekarza a jak wróciłam okazało się,z ę zjedli swoje i nasze porcje w rezultacie musieliśmy z A. zadowolić się zmaówiona pizzą, bo po klopsikach śladu nie zostalo :-)
kilolku, jestes wielka :-) dzis zrobiłam te klopsiki, rewelacyjne :-) przepis wydrukowany i schowany :-)
 
Moje klopsiki w sosie pomidorowym:

0,5 kg mielonego wołowo-wieprzowego łączymy z 1 jajkiem , solą , pieprzem i lubczykiem. Żeby się skleiły dodaję kaszę manną. Wrzucam to do gotującej się wody - około 0,5 litra z zielem angielskim i lisciem laurowym. Po około 10 min.dodaję puszkę pomidorów krojonych . Doprawiam jeszcze solą i pieprzem , śmietaną. Dzięki kaszy manny sos robi sie samoistnie gęsty:tak:
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry