reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Sałatka mojej mamy

sałatkabb.jpg

składniki:

pół sredniej kapusty pekińskiej
z 15 cm średni kawałek pora
pół papryki czerwonej
ze 3 nieduże marchewki
3-4 nieduże jabłka kwaskowate
sos sałątkowy francuski lub włoski
średni słoik majonezu

*kapuste szatkujemy do miski
*dodajemy por w półplasterkach
*solimy, mieszamy i zostawiamy aby zmiękło
*po jakims czasie odciskamy ewentualną wodę
*dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, starte na duzych oczkach marchew i jabłka.
*przyprawiamy ewentualnie jeszcze solą, pieprzem, posypujemy sosem sałatkowym. Mieszamy.
*na koniec wszystko łączymy majonezem.
Smacznego :D

ps. Nam bardzo smakuje. Całej rodzinie zresztą :)))))))))
 
reklama
Przepisy dodane do listy na stronce pierwszej;-)
Może kiedyś w ramach nudy i walki z nią zacznę te Wasze przepisy wykorzystywać, bo na razie małżon gotuje i w tej roli się sprawdza.
 
Jakie przetwory robicie w tym roku?
Ja do tej pory nigdy nie robiłam ale cos mnie nasżlo w tym roku. Wcczooraj zrobiłam grzybki w occie (mam nadzieję,z ę to nie koniec na ten rok) a teraz wekuję ogórki w musztardzie. OCs bym jescze zrobiła ale nie mam weny.
Myslałam o sąłatace szwedzkiej czy jak to sie nazywa takie w sloiku, chyba n occie warzywa: ogórki, cebula, marchew i papryka ale nigdzie nie moge znaleźć odpowiedniego przepisu
 
Kilolek zaraz Ci wyślę.Zrobiłam.Pycha

3kg ogórków obieramy i kroimy w talarki.
1/2 kg.papryki
1/2 kg marchwi
1/2 kg cebuli
1czosnek
natka pietruszki

Wymieszać i wrzucić na gotującą zalewę. Gotować 10min. i wkładać do słoików.

Zalewa:
2szkl.wody
1szkl.oleju
1szkl.octu
2szkl.cukru
2łyżki soli

Tego już się nie pasteryzuje.
 
Ostatnia edycja:
Ja robilam ogorki w musztardzie,kiszone,szparagowke,buraczki z papryka,powidla sliwkowe,jablka prazone I onion chutney-( smarowidlo ze skarmelizowanej cebuli) prosty I pyszny dodatek do mies,albo smarowidlo do chleba
 
Kilolek zaraz Ci wyślę.Zrobiłam.Pycha

3kg ogórków obieramy i kroimy w talarki.
1/2 kg.papryki
1/2 kg marchwi
1/2 kg cebuli
1czosnek
natka pietruszki

Wymieszać i wrzucić na gotującą zalewę. Gotować 10min. i wkładać do słoików.

Zalewa:
2szkl.wody
1szkl.oleju
1szkl.octu
2szkl.cukru
2łyżki soli

Tego już się nie pasteryzuje.
eee jak to bez pasteryzowania? To sie w cąłości warzywa z zalewą gotuje czy jak żeby się zamknęło? Napisz mi proszę krok po kroku

Ja robilam ogorki w musztardzie,kiszone,szparagowke,buraczki z papryka,powidla sliwkowe,jablka prazone I onion chutney-( smarowidlo ze skarmelizowanej cebuli) prosty I pyszny dodatek do mies,albo smarowidlo do chleba
o kurde tos poszalala
a jak robisz tą szparagówkę? (w zyciu nie widziałam) i buraczki?
 
reklama
Szparagowke parzysz wrzatkiem,wkladasz do sloikow,zalewasz woda z plaska lyzeczka soli I cwiercia lyzeczki kwasku cytrynow ego,zalewa ma byc goraca,pasteryzujesz 40 min,a na drugi dzien jescze raz 10 min.

Buraki stawie jutro,bo pisze z tel I nie mam dostepu.
Kilolku,ja mam dzialke,sama nie przejem, I tak bardzo duzo porozdawalam,a szkoda mi,bo z malym dzieckiem to ciezka praca
 
Ostatnia edycja:
Do góry