reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Sałatka mojej mamy

sałatkabb.jpg

składniki:

pół sredniej kapusty pekińskiej
z 15 cm średni kawałek pora
pół papryki czerwonej
ze 3 nieduże marchewki
3-4 nieduże jabłka kwaskowate
sos sałątkowy francuski lub włoski
średni słoik majonezu

*kapuste szatkujemy do miski
*dodajemy por w półplasterkach
*solimy, mieszamy i zostawiamy aby zmiękło
*po jakims czasie odciskamy ewentualną wodę
*dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, starte na duzych oczkach marchew i jabłka.
*przyprawiamy ewentualnie jeszcze solą, pieprzem, posypujemy sosem sałatkowym. Mieszamy.
*na koniec wszystko łączymy majonezem.
Smacznego :D

ps. Nam bardzo smakuje. Całej rodzinie zresztą :)))))))))

reklama
Przepisy dodane do listy na stronce pierwszej;-)
Może kiedyś w ramach nudy i walki z nią zacznę te Wasze przepisy wykorzystywać, bo na razie małżon gotuje i w tej roli się sprawdza.

Jakie przetwory robicie w tym roku?
Ja do tej pory nigdy nie robiłam ale cos mnie nasżlo w tym roku. Wcczooraj zrobiłam grzybki w occie (mam nadzieję,z ę to nie koniec na ten rok) a teraz wekuję ogórki w musztardzie. OCs bym jescze zrobiła ale nie mam weny.
Myslałam o sąłatace szwedzkiej czy jak to sie nazywa takie w sloiku, chyba n occie warzywa: ogórki, cebula, marchew i papryka ale nigdzie nie moge znaleźć odpowiedniego przepisu

Kilolek zaraz Ci wyślę.Zrobiłam.Pycha

3kg ogórków obieramy i kroimy w talarki.
1/2 kg.papryki
1/2 kg marchwi
1/2 kg cebuli
1czosnek
natka pietruszki

Wymieszać i wrzucić na gotującą zalewę. Gotować 10min. i wkładać do słoików.

Zalewa:
2szkl.wody
1szkl.oleju
1szkl.octu
2szkl.cukru
2łyżki soli

Tego już się nie pasteryzuje.

Ostatnia edycja:
Ja robilam ogorki w musztardzie,kiszone,szparagowke,buraczki z papryka,powidla sliwkowe,jablka prazone I onion chutney-( smarowidlo ze skarmelizowanej cebuli) prosty I pyszny dodatek do mies,albo smarowidlo do chleba

Kilolek zaraz Ci wyślę.Zrobiłam.Pycha

3kg ogórków obieramy i kroimy w talarki.
1/2 kg.papryki
1/2 kg marchwi
1/2 kg cebuli
1czosnek
natka pietruszki

Wymieszać i wrzucić na gotującą zalewę. Gotować 10min. i wkładać do słoików.

Zalewa:
2szkl.wody
1szkl.oleju
1szkl.octu
2szkl.cukru
2łyżki soli

Tego już się nie pasteryzuje.
eee jak to bez pasteryzowania? To sie w cąłości warzywa z zalewą gotuje czy jak żeby się zamknęło? Napisz mi proszę krok po kroku

Ja robilam ogorki w musztardzie,kiszone,szparagowke,buraczki z papryka,powidla sliwkowe,jablka prazone I onion chutney-( smarowidlo ze skarmelizowanej cebuli) prosty I pyszny dodatek do mies,albo smarowidlo do chleba
o kurde tos poszalala
a jak robisz tą szparagówkę? (w zyciu nie widziałam) i buraczki?

reklama
Szparagowke parzysz wrzatkiem,wkladasz do sloikow,zalewasz woda z plaska lyzeczka soli I cwiercia lyzeczki kwasku cytrynow ego,zalewa ma byc goraca,pasteryzujesz 40 min,a na drugi dzien jescze raz 10 min.

Buraki stawie jutro,bo pisze z tel I nie mam dostepu.
Kilolku,ja mam dzialke,sama nie przejem, I tak bardzo duzo porozdawalam,a szkoda mi,bo z malym dzieckiem to ciezka praca

Ostatnia edycja:
Do góry