reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaczki inne niż mleczko

polis moja to w sumie miedzy ta 6 rano a 19 mleka nie tknela, jak tylko zblizalam jej smoczek do buzi to odwracala sie albo zaciskala usta, najlepsze jest to ze wode pila chetnie, daje jej z innej butelki i tak mysle czy moze rozmyslila sie i nie chce juz pic z nuka... staralm sie jej dzis dodawac kaszki do mleka z nadzieja ze bardziej jej zasmakuje, ale nie miala okazji sprobowac :(

reklama
ligotko o ile obiadki gotuje sama to deserki podaje z Gerbera. Jadła już jagódki, jabłko, banan, brzoskiwnie. Jakoś nie mam zaufania do tych sklepowych owoców na razie a warzywa mam z dzialki wiec pewne.

dzisiaj był debiut obiadku z indykiem. Smakowało jej, chociaz jej wszystko smakuje co jej podaje. Albo ja tak dobrze gotuję (hahahaha) albo po prostu moja Maja jest wszystkożerna.

Polis mi też pediatra mówila, że nie muszę mieszac mleka a przechodze z Enfamila na Hipp. Z całym szacunkiem do was dziewczyny ale chyba poslucham pediatry, w koncu w razie co mam ją na miejscu i zawsze może zobaczyc i obadac dziecko.
Chociaz jak tak piszecie o tym mieszaniu to jednak mętlik w głowie mam.
Mam jeszcze troche mleka Enfamil i obawiam sie, że mi sie podanie nowego mleka zbiegnie ze szczepieniem wiec pewnie za jakies pare dni przejdziemy na nowe. Jak mam szczepienie to nigdy nie podaje nowego produktu bo potem nie wiadomo czy dziecko marudne po szczepieniu czy je boli brzuszek od jakiejs nowosci.

Ligotka może ma chwilowy kryzys z piciem mleka, czasem dzieciaczki ponoć tak mają. Widzisz u nas jest problem w druga stronę, że mleko z butelki tak ale jedzenie łyżeczka nie zawsze. Nawet jak podaję mu wodę do picia i weźmie kilka łyków to sie wkurza, że to nie mleko. A deserków nie robię i podaję gerbera. Dopiero później będę podawała owoce jak już będzie gryzł. Akurat owoców nie chce mi się przecierać.

DorissŁ z przechodzeniem na 2 jest pewnie jak mówisz chociaż u nas Kuba odczuł przechodzenie na 2 i na 2 dni zaprzestałam, bo były kupki zielone i teraz podaje dodatkowo dicoflor. No ale mój to wrażliwiec jest.

Polis widzisz co osoba,lekarz itp to inna opinia, wię zrób najlepiej jak Ci intuicja podpowiada.

pewnie można zmienić mleko bez mieszania ale co to szkodzi ;) ja miałam prawie całą puszkę początkowego jak kupiłam następne, i mieszam (np. jak robię z 90ml - jedną miarkę następnego i dwie miarki początkowego, jak potem dorabiam jeszcze 60 to po jednej miarce z każdego itp). to nie jest problem a na pewno nie zaszkodzi :) zwłaszcza, tak jak pisze GosiaLew, u wrażliwych dzieci

przegapiłam wprowadzanie glutenu, czy nie jest teraz za pózno na wprowadzenie go? mały już kończy 6 miesiąc i jest na mm.

Kiedyś wprowadzało się od 10 miesiąca, ja dopiero teraz robię ekspozycję na gluten. Chciałam jeszcze poczekać, ale stwierdziłam, że wolę, żeby młody miał większy wybór jedzenia jak pójdę do pracy.

my w ciagu 4 dni przeszlismy na mleko 2......miieszalam co duzien przewagi 2,,,,,,,moze i nie trzeba bylo ale nie przeszlismy tak drastycznie na ta 2 i nie bylo zadnych sensacji zoladkowych.

Ligotka, ja ostatnio robię takie deserki, że biorę pół słoiczka np. jabłka z morelą i do tego trę małe surowe jabłuszko i po prostu to mieszam. Małej bardzo smakuje, no i konsystencja nie jest taka gładka. Jak jest deserek z brzoskwinią to dodaję normalną brzoskwinię, jak z bananem to banana itp. Samych "zwykłych" owoców mała też nie chciała jeść więc spróbuj tak:)

ja to ciagle o tym glutenie mysle hmm kupilam ostatnio kaszke manna waniliowa i pomozcie mi dziewczyny z czym mogla bym ja przygotowac?? czy do zupki lub obiadku moge ja dodac??? tylko ze to waniliowa hmmm albo do mleczka mozna??:sorry:

Powiedzcie mi jeszcze jakie Wasze dzieciaczki robia kupki po jedzonkach??? Nadia czasami ma sliczne slote kupki a czasami ciemno zielone ...;/ czytam i czytam na ten teat i pisza ze nie trzeba sie tym martwic ze zielone a jedni ze jakies wirus pokarmowy moze Wy wiecie ??? Ja juz nic z tego nie wiem ;/

Ostatnia edycja:
reklama
ja to ciagle o tym glutenie mysle hmm kupilam ostatnio kaszke manna waniliowa i pomozcie mi dziewczyny z czym mogla bym ja przygotowac?? czy do zupki lub obiadku moge ja dodac??? tylko ze to waniliowa hmmm albo do mleczka mozna??:sorry:

Powiedzcie mi jeszcze jakie Wasze dzieciaczki robia kupki po jedzonkach??? Nadia czasami ma sliczne slote kupki a czasami ciemno zielone ...;/ czytam i czytam na ten teat i pisza ze nie trzeba sie tym martwic ze zielone a jedni ze jakies wirus pokarmowy moze Wy wiecie ??? Ja juz nic z tego nie wiem ;/

Jak waniliowa to może do owoców dodać?.. Do mleka też można. Ja akurat używam zwykłej owsianej.
A z kupami nie pomogę, bo u nas normalne.

Do góry