reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaczki inne niż mleczko

ja z glutenem czekam do 10 miesiąca, jakoś nie przekonują mnie te nowe zalecenia, tak dawałam synowi i jest w porządku i z małą też tak zrobię
ja w sumie też się cały czas nad tym zastanawiam, jakoś nie przekonują mnie te nowe zalecenia, ale mam jeszcze miesiąc czasu, więc pomyślę więcej w tym temacie.

reklama
czarna nie wiem jak planujesz rezygnowac z karmienia piersią ale proponuje nie zapominac o wlasnych piersiach i rezygnowac z jednego karmienia np co tydz lub dwa. Ja tak robiłam i przeszłam to dobrze. Rano karmie piersią, kolo 11 i 14 mm a po poludniu i wieczorem piersią. Ale ostatecznie chce tylko rano i wieczorem. Jezeli zastapisz od razu 3 karmienia czymś innym to twoje piersi najprawdopodobniej eksplodują z nadmiaru mleka.

Ja tez myslalam żeby wogole nie wprowadzac mm, tylko tak jak piszesz kaszki, obiadki itd. Ale Maja chyba jest za mała. Wole dać mm i po jakims czasie mleczko zastpiac czyms innym. Mam to szczescie, że moje dziecko wszystkożerne jak dotychczas jest.

Dzisiaj jadła ziemniaka ale przygotowanego przeze mnie. Robiła miny jakby cytryne jadła. Ale ta pyrka troche sucha jest, mimo że dodałam troche masła. Jednak te słoikowe mają rzadszą konsystencję. Dodałam jej trochę marchewki ze słoika.

No właśnie zastanawiam się jak moje piersi to wytrzymają.. dlatego już teraz zaczynam powoli wprowadzać nowości. Do pracy wracam 5 września. Więc mam nadzieję, że zdążę? :) Tak myślałam, że na razie rano będzie pierś, później jakiś deserek+pierś ( deserek i tak wprowadzę za jakiś tydzień, zacznę od obiadku) i obiadek+pierś (to już od teraz) , bo wiadomo mała od razu nowymi posiłkami się nie naje, będą to tylko próby nowych smaków. Mam nadzieję, że przez te ponad 1,5 miesiąca przyzwyczai się i nie będę musiała dopajać cycusiem. A mm , czy też kaszkę na samym końcu wprowadzę, jakiś tydzień przed powrotem.

A u Ciebie Doriss ile czasu trwało takie przestawienie się małej na nowy posiłek, tak, że zaczęła się nim najadać?

my sie jeszcze nie najdamy bo próbujemy. W sumie leci 3 tydz jedzenia nowosci. Najpierw byla przez tydz marchewka, później przez tydz jakblko i teraz leci ziemniak. Trudno mi powiedziec kiedy zastapie to pelnym posilkiem. Sama nie wiem. To chyba wyjdzie w praniu. Ja jej daje tylko troche tego jedzonka ale pewnie gdybym dała wiecej to nie musiala by pic mm. Ja mysle, że sama bedziesz widziala czy jest najedzone dzieko czy trzeba dopoic.
Z tego co widze każda z nas stosuje swoj system żywienia i podawania posilków. Wazne żeby sie dzieci najadały:)) I Lenka od margoz też!!!!!!
To ci mały niejadek. Ale i tak wyrosnie na zdrową i duża dziewczynke:)

U nas dziś dopiero dynia z ziemniakiem zastąpiłam posiłek, mleczko dałam dopiero po 2h. Dynie z ziemniakiem zagęściłam jedną łyżeczką malutką kleiku kukurydzianego, zjadł tak z pół miseczki. Nie wciskałam mu już mleka bo wczoraj wypił tylko 50 ml i potem i tak ulał, czyli za dużo. A dziś wszystko było ok.

Generalnie to Kuba je na razie dynię z ziemniakiem i gruszki. Jabłko i marchewka uczula. Od poniedziałku spróbuję podać brzoskwinie. Potem coś znowu z warzyw. A w sierpniu zacznę dodawać 2x w tygodniu indyka. Z kaszki ryżowej na razie rezygnuję, za to jutro podam mu sinlac. Na razie przy tym żywieniu wychodzi, że daję 4 x mm, raz deserek i raz obiadek. Mogę zamiast jednego mleczka zastąpić kaszką. Jeszcze się zastanowimy.

No to jutro zobaczymy co z tego wyjdzie ;) Ja mam takie dobre nastawienie i cieszę się, że w końcu już wkróce moje piersi trochę odetchną.. tylko żeby Ala chciała współpracować :p

Kurcze Doriss w sumie to może lepiej jest tak jak piszesz.. zamiast dopajana piersią - dopajanie mm. Bo tak cały czas laktacja będzie pobudzana :/ Muszę to jeszcze przemyśleć i przede wszystkim zobaczyć jak córa zareaguje na nowości. A mogę tylko zapytać jakiego mleka używacie? Jeżeli już gdzieś pisałaś wybacz, ale nie czytałam od początku wątku i już raczej nie dam rady nadrobić :p

reklama
Kurcze Doriss w sumie to może lepiej jest tak jak piszesz.. zamiast dopajana piersią - dopajanie mm. Bo tak cały czas laktacja będzie pobudzana :/ Muszę to jeszcze przemyśleć i przede wszystkim zobaczyć jak córa zareaguje na nowości. A mogę tylko zapytać jakiego mleka używacie? Jeżeli już gdzieś pisałaś wybacz, ale nie czytałam od początku wątku i już raczej nie dam rady nadrobić :p

nie powiem ci, czy lepiej, bo moim zdaniem ważne, żeby dziecko było najedzone:)) Ja zastapiłam te karmienia piersia na mm jakis miesiac przed tym jak Maja zaczela nowosci.
Ale jezeli chcesz mała odzwyczajac od piersi to tak jak pisałam stopniowo. Jedno karmienie na tydz lub nawet dwa zalezy ile masz czasu. I dobrze rezygnowac tak zeby karmic w kratke, raz piers potem mm, potem znowu piers tak zeby twoim piersia zwiekszac stopniowo przerwy w karmieniu, a nie od razu z dwoch karmien pod rzad piersia na mm bo wtedy beda pelne.
Ja tez mialam dylemat co do mleka. Kupuje Enfamil 1. Zdecydowalo o tym polecenie przez położną, dwie kuzynki w rodzinie i kolezankę.
Niestety nie jest to najtansze mleko ale tez nie najdrozsze, puszka 400g kosztuje u mnie 24zł (chociaz w innej aptece juz 28zł), przy karmieniu dwa razy dziennie tym mlekiem starcza nam na tydz.
Ale rozważałam też kupno mleka Nan albo to nowe Hipp. Jednak tak jak pisałam, polecenie tylu dobrych znajomych mnie przekonało.

jtaudul nie wiem czy ci juz pisałam i czy to stosowałas ale ja przestawiając Maje na butle, a herbatki nie chciala i od poczatku jest bezsmoczkowa wiec tez miałam obawy, za pierwszym razem dałam jej z butli moje mleko, nastepnego dnia znowu i na trzeci dzien juz mm. A próbowałaś różnych rodzai mleka? moze to akurat jej nie smakuje??

Ostatnia edycja:
Do góry