reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaczki inne niż mleczko

Ja dodaję pół łyżeczki kaszki manny do kaszki ryżowej, którą robię na moim mleku. Jak będę za tydzień u pediatry to podpytam się jak długo to dawać. Ale też czytałam, że 2 miesiące a potem to już można dawać gluten w większych ilościach np. w kaszce.

reklama
a ja sobie wczoraj przeczytałam moja mądrą książkę (Wielka ksiega dziecka)
i doczytałam ,że dzieci powinno się jednak dokarmiac od 6 m-ca i to obojetnie czy na mm czy na cycu- bo nie maja wykształconego w pełni układu pokarmowego- a parcie na karmienie wcześniej to pomysł producentów jedzonka dla dzieci
- doczytałam tez ,że sa dwa rodzaje mleka początkowego, ze poczatkowe różni sie od nastepnego tym , że jest to mleko , które zaspokoja w całości potrzeby dziecka, podczas gdy następne musi byc juz podawane z innymi pokarmami...
doczytałam tez o dobrym sposobie na wprowadzanie innych smaczków
najpierw od warzyw np marchewka lub dynia albo pasternak- najlepiej w okolicy obiadu, bo można jeszcze w dzień zaobserwować czy organizm dobrze trawi papkę - zaczynając od 3-4 łyzeczek przez 4-7 dni - oczywiście przy tak minimalnych ilościach trzeba w dokarmic mleczkiem
po 1- 2 tygodniach - w zależności jak dużo potrafi zjejść nasza pociecha i jak nic sie złego nie dzieje - 2 produkt w połączeniu z pierwszym - i podobno dobre są ziemniaki w tym celu - i tak samo- co najmniej 2 tygodnie - a potem można wprowadzić mięsko - czyli po minimum 4 tygodniach od pierwszej papki

no a potem kolejne produkty- wiadomo- najlpiej wprowadzać pojedynczo i obserwować reakcję - i tak mam zamiar od dziś robić- czyli na razie odpuszczamy sobie smaczki inne niż mm :)

a glutenie niestety nie doczytałam:( - ale w necie znalazłam ciekawy artykuł

http://www.osesek.pl/podstawy-zywie...oskonaly/503-gluten-w-diecie-niemowlecia.html

Ostatnia edycja:
viki ja tez mam zamiar przez tydzien dawac jeden skladnik np jabluszko i to doslownie po lyzeczce. Po tygodniu nowy smak np. marchewka itd. Po jakims miesiacu zaczniemy laczyc i dawac cos tresciwszego. Ja sama mam alergie pokarmowa wiec mala moze miec po mnie, dlatego bedziemy mega ostrozne.

vickigus to akurat to ja już dawno wyczytałam, dlatego nie spieszę sie z wprowadzaniem innych pokarmów, tzn czekam do 5 miesiąca skończonego czyli jak Kuba zacznie 6 miesiąc. A to że się wprowadza po kolei z odstępami jedzonko różne to chyba też wiadome.

A ja zgłupiałam z tym glutenem właśnie. Tzn z ekspozycją na gluten. A jak ktoś karmi mieszanie to kiedy ma wprowadzić w 4 miesiacu czy w 5-tym?

A ja zgłupiałam z tym glutenem właśnie. Tzn z ekspozycją na gluten. A jak ktoś karmi mieszanie to kiedy ma wprowadzić w 4 miesiacu czy w 5-tym?

no ja też zgłupiałam i też się zastanawiam kiedy mam wprowadzić bo też karmie mieszanie
aha i mam kaszke mleczną z nestle i tam pisze na 150ml wody dodać 5 łyżek stołowych, to przecież dużo więc z tej proporcji mam podawać tylko te pół łyżeczki a reszte na straty?

już sama niewiem nic z tego i też im więcej czytam tym mniej wiem:/

no ja też zgłupiałam i też się zastanawiam kiedy mam wprowadzić bo też karmie mieszanie
aha i mam kaszke mleczną z nestle i tam pisze na 150ml wody dodać 5 łyżek stołowych, to przecież dużo więc z tej proporcji mam podawać tylko te pół łyżeczki a reszte na straty?

już sama niewiem nic z tego i też im więcej czytam tym mniej wiem:/

ale ta kaszka ma gluten czy jest bezglutenowa?

reklama
Do góry