reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Słowa, słówka, teksty, tekściki...

reklama
A propos siusiania tekst Ingucha z dzisiejszego poranka:

- Jak bede duzia, to bedziem mieć siusiak jak tatuś i bedziem tak siusiać jak chopaki!

:-D:-D:-D

asiun jaka madra z niej dziewczynka :)

a jezeli mowimy juz o siusiakach to kiedys kamilka przy kapaniu pokazala na michala skarb i mowi "ogon, mama ogon" :) teraz nie wykazuje juz wiekszego zainteresowania ...

no i chcialam sie jesczze pochwalic ze kamila coraz wiecej mowi i stara sie wypowiadac calymi zdaniami, chociaz z gramatyka roznie to bywa :)

Asiun Ingunia jest wspaniała z tymi swoimi powiedzonkami
Aż prawie monitor oplułam jak to czytałam.
idzia super jak Kamilka zaczęła więcej mówić.
Moja Dominika też już ładnie mówi pełnymi zdaniami

Victor co prawda bardziej swoimi slowami ale zaczyna budowac zdania.Laczy po 3 wyrazy i dla mnie to sukces:yes: Tyle,ze przewaznie tylko ja go rozumiem bo innym nie chce sie pomyslec :-(

Asiun - świetne :)

Jagoda tez buduje proste zdania.
Ostatnio było: "Jagoda je ziupke", "Jagódka jedzie Kazi" i "Jagódka jedzie kotka", a po zbijaniu gorączki czopkiem "boli pupcia tu" i "czopa nie". Wczoraj było "tatuś je pacy"

Wasze dzieci tez nie wymawiają "r", w sensie, że w ogóle omijają tą literkę, a nie, że zamieniają na "l", czy jakąś inną?
Jeszcze "F" nie umie powiedzieć. Wychodzi jej takie cuś, podobne do angielskiego "th".
Ale normalnie czasami przerażona jestem, jak źle dzieci mówią na placu zabaw i rodzice nie reagują. Są dzieci nawet 5-letnie, które wg mnie gorzej wymawiają wyrazy niż Jagoda, a przecież ona dopiero zaczyna mówić.

No i ja też najwięcej kumam :)

Ingunia wymawia "r" na różne sposoby: jako "j" - jobi, jako "w" albo "ł" mówiąc wybka albo łybka albo całkiem omija. Na razie specjalnie się tym nie zajmuję:-)

tak - z tym kumaniem to i u nas podobnie - ja najwiecej ... ale czasmi bez pomocy michala sie nie obejdzie ... tylko on zakuma ... a tata czesto mowi: "przetlumasz co ona chce " :)
u nas mala widze ze po michale nie mowi k tylko t (tzw. kapacja) a na r nie zwrocilam uwagi ...

A u nasa nadal pojedyncze wyrazy. Ktore jeszcze sylabuje, Maks mial taki niedawno etap sylabowania wyrazow (uczyl sie) no i ona chyba z nim :laugh2::laugh2::laugh2:No i czesto sie zdaza ze nie powie pierwszego wyrazu albo calej sylaby.:-:)-(I w ogole jakas spokojna sie zrobila, siedzi obserwuje itd... Dopiero w domu pokazuje jakie z niej ziolko ale o tym na pogaduszkach :-)

reklama
woloszki kamila dlugo miala taki etap ze mowila tylko dwie ostatnie sylaby slowa ... wiec sie nie lam :) niedlugo nie nazadysz za nia tak bedzie nawijac :)

Do góry