Dzień dobry. Moja córka jutro skończy 4 miesiące, karmię ją mlekiem modyfikowanym. dzisiaj planuje jej dać pierwszy raz marchewkę ze słoiczka chociaż z 3 łyżeczki. Na słoiczku jest podane po 4 miesiącu...Mam nadejdzie że nie jest za wcześnie na pierwszy obiadek. Córka ma duży apetyt proszę o jakieś rady...
reklama
Tak mówią że od 6 miesiąca ale jak dziecko jest karmione piersią tak słyszałam. Wiem że marchewka swoja najlepsza ale malutka dostała słoiczki w prezencie i je też musimy zjeśćWg najnowszych wytycznych dietę powinno rozszerzać się po 6 m-cu.
Ja bym poczekała.
I ja bym po prostu sama ugotowała marchewkę i ją roztarła. Szkoda pieniędzy na te słoiczki.
G
gość2.14
Gość
Ja też roszerzalam dietę po 4 i nie jest to nic złego, rób to po prostu stopniowo. My to zrobiliśmy ze względu na problemy z "kupka", pediatra mowila sama, że kiedy zaczniemy wprowadzać soki, owoce, warzywa to dziecko zacznie lepiej trawić i tak też było. Jeśli dziecko wyraża chęć i gotowość do karmienia od 4 mc nie widzę przeszkód, wręcz polecam. Po co czekac ? Nie rozumiem tego nowoczesnego blw, 6 mc itd
Nasz syn za kilka dni konczy 8 mc i zjada dużo posiłków stałych, które jemy również my.
Nasz syn za kilka dni konczy 8 mc i zjada dużo posiłków stałych, które jemy również my.
G
gość2.14
Gość
Tak mówią że od 6 miesiąca ale jak dziecko jest karmione piersią tak słyszałam. Wiem że marchewka swoja najlepsza ale malutka dostała słoiczki w prezencie i je też musimy zjeść
Ty wiesz co dla twojego dziecka jest dobre i nie słuchaj innych, bo moga ci doradzić ale ty odpowiadasz za córkę. Dostałaś? To probuj. Moze zjesc pol malego sloiczka a moze tylko 3 łyżeczki. My tez zaczynalismy od sloiczkow, jednak obiadki srednio mu smakowaly, wiec szybko zaczął smakować naszych rzeczy. Także testuj, powodzenia !
CoTuPoczne
Fanka BB :)
Ale jak karmić 4 miesięczne dziecko?
W sensie tak - w leżaczku niebezpiecznie, do stabilnej pozycji siedzącej daleka droga. Nawet na kolanach sadzać takiego brzdąca to jednak mega niewygodnie bo jeszcze mu ciężko utrzymać taka pozycje
jeżeli nie ma jakiś zaleceń medycznych zeby szybciej rozszerzać diete to bym poczekała
W sensie tak - w leżaczku niebezpiecznie, do stabilnej pozycji siedzącej daleka droga. Nawet na kolanach sadzać takiego brzdąca to jednak mega niewygodnie bo jeszcze mu ciężko utrzymać taka pozycje
jeżeli nie ma jakiś zaleceń medycznych zeby szybciej rozszerzać diete to bym poczekała
NiebieskookaEM
Ja słyszałam, że zaleca się po 6 miesiącu nie dlatego, bo takie wymysły, ale dlatego, że jelita nie są w 4 tak dojrzałe, jak w 6stym.
NiebieskookaEM
I jedzenie nowych rzeczy to nie tyle najedzenie się, ale próbowanie nowych smaków.
reklama
G
gość2.14
Gość
Ale jak karmić 4 miesięczne dziecko?
W bujaczku można karmić. My tak robiliśmy. Dziecko jest półleżące i nie ma szans, aby sie zakrztusiło.