reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Posiłki dla dziecka które skończyło roczek

Witam. Mięsko mu daję posiekane drobno do zupki już od jakiegoś czasu,próbowałam mu dać tak razem z ziemniaczkiem ale nie chce tego jeść:no: Natomiast je sam z talerzyka pokrojony w kostkę chlebek lub bułeczkę z szyneczką gotowaną, chrupki kukurydziane (duże) biszkopciki i ciasteczka z BoboVity, z owoców je tylko pogniecionego banana ale nie całkiem na papkę tylko ma małe kawałki.
1.Czy może być przyczyną tego to że u niego zaczęło się wprowadzać produkty trochę póżniej ponieważ był karmiony piersią? Urodził się jako wcześniak i że na szczęście mam pokarm aż do teraz to go karmiłam piersią. W tej chwili dalej go jeszcze karmię ale tylko raz dziennie ponieważ powoli chcę go odstawić gdyż od wiosny wracam do pracy.
2.W tej chwili idą mu też 4 ząbki naraz więc czy to też może być przyczyną że on nie chce mięska ani ziemniaczka w drugim daniu tylko jedynie w zupce? Zupka nie jest w formie papki (ma kawałki jarzyn, mięska oraz makaron, ryż, ziemniaki lub kaszę) ale zawsze to trochę płynne i łatwiej zjeść jak dziąsła bolą. Tak mi się wydaje ale mogę się mylić dlatego te pytania. Pozdrawiam.
Czy to mogą być przyczyny?
A tak na marginesie Adaś ostatnio zjadł pulpecika z ziemniaczkami i marchewką w sosie koperkowym :-):tak:

reklama
Oczywiście, kiedy idą ząbki dzieci preferują dania płynne, proponuję posmarować dziecku dziąsełka żelem na 10 min. przed podaniem obiadku i zobaczyć czy wówczas zje, lidokaina zwarta w żelu powinna znieczulić dziąsła.

Do góry