Witaj Skierka :-),jesli chodzi o to co masz jesc to dobrze ci lekarz powiedzial musisz zrezygnowac z wszystkich weglowodanow prostych tzn bialego pieczywa,slodyczy,ciast a takze tlustego niabialu ,miesa i wedlin .Jesli chodzi o owoce i warzywa to tez niektore trzeba ograniczac .
warzywa -kukurydza,ziemiaki ,groszek co do ziemiakow to musisz sama zobaczyc jak reagujesz jak je jesz ,ja np jem tylko w zupach bo tak podnosza mi cukry .
owoce - napewno winogrona i banany bo maja duzo cukru ale tez musisz probowac co ci cukrow nie podosi tak ze wszystkim co jesz . A co do mierzenia cukrow po posilku to ja mierze godzine po . normy moje ustalone przez lekarza to na czczo do 100 a godzine po posilku do 120 .Wszystko jest do ogarniecia najgorzej jest napoczatku .
dzięki za odzew
ja mam nadz że dietka wystarczy. do tej pory z wielką namiętnością piłam colę niestety, ale już z niej zrezygnowałam. no i słodycze, słodkie bułeczki na śniadanie to norma u mnie była. masło uwielbiam w tej ciąży. z pierwszą córką jakoś mnie nie ciągnęło tak do słodkiego a teraz masakra...takie menu miełam przed tym badaniem. pewnie przegięłam z tymi słodyczami
glukometr i mierzenie to mam ze bedzie ostateczność - ciekawe ilu mamom po 75 gr glukozy wyszło ok...
głupie pyt mam a takie mierzenie glukometrem boli? bo ja rodziłam i nie narzekam ale jeśli chodzi o zastrzyki, badania to średnio to znosze